Καραντίνα και. . . Stress-baking

Καραντίνα και. . . Stress-baking

Σπιτικά κουλουράκια, κέικ σοκολάτας, σπανακόπιτα, muffins, κανταΐφι και πάει λέγοντας. Όχι δεν περιγράφω γλυκά σε βιτρίνα ζαχαροπλαστείου, αλλά τα εδέσματα  που έχει φτιάξει η μητέρα μου την τελευταία εβδομάδα! Δεν φτάνει που οι μόνες στιγμές που κινούμαστε είναι από τον καναπέ στην κουζίνα και αντίστροφα, έχουμε και πρόσβαση σε γκάμα γλυκών.

Απ’ ότι έχει πέσει στη αντίληψή μου αυτό το φαινόμενο δεν είναι κάτι καινούργιο ή κάτι που συμβαίνει μόνο στο δικό μου σπίτι. Εάν κάνετε μια απλή αναζήτηση στο Instagram τη λέξη #stressbaking  ή #quarantinebaking θα σας βγάλει περίπου 30, 000 αναρτήσεις (μέχρι σήμερα).

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι όσοι είναι κολλημένοι στο σπίτι, χωρίς κανένα στοιχείο για το πότε θα τελειώσει όλο αυτό, χρησιμοποιούν το φαγητό για να περάσουν το χρόνο τους.

Πόσοι από εσάς πιάσατε τον εαυτό σας να πλένετε τα πιάτα, να σκουπίζετε ή να σφουγγαρίζετε το πάτωμα έστω και αν αυτό δεν χρειαζόταν; (αφού το είχατε κάνει το πρωί!) . Πολλοί άνθρωποι ασυναίσθητα κάνουν μια σειρά επανειλημμένων εργασιών ως ένας δικό τους τρόπος για να ηρεμήσουν.

Μεταξύ της πληθώρας των δραστηριοτήτων που μπορεί κανείς να κάνει με τον απεριόριστο ελεύθερου χρόνο στο σπίτι, η μαγειρική φαίνεται να είναι από τα πιο δημοφιλής.

Σε μια περίοδο κρίσης και σε καταστάσεις “επιβίωσης”, τα γλυκά σίγουρα βρίσκονται χαμηλά στη λίστα με τα απαραίτητα τρόφιμα.

 

Γιατί επικρατεί άραγε αυτή η εμμονή με την παρασκευή γλυκών και είδη αρτοποιίας;

Το ψήσιμο γλυκών ή αρτοπαρασκευασμάτων είναι μια μορφή αυτοφροντίδας, που γίνεται εύκολα και με χαμηλό κόστος.

Η πράξη του να φτιάξει κάποιος ένα γλυκό, κάτι εντελώς περιττό, μπορεί να αποτελεί μια ασυναίσθητη προσπάθεια για να αποφύγει μια «πραγματική» εργασία ή δουλεία που έχει αναλάβει, αντικατοπτρίζοντας το στρες που κουβαλάει μέσα του.

Μέσα σε μια πανδημία, ποιος δεν θέλει άλλωστε να βρει τρόπους να ξεφύγει από τη πραγματικότητα, και να μετριάσει το άγχος του, μια περίοδο που το μέλλον μας έχει ένα τεράστιο ερωτηματικό!

Ένας άλλος λόγος που η δημιουργία γλυκών είναι τόσο δημοφιλής αυτές τις μέρες είναι διότι η διαδικασία είναι εξίσου σημαντική όσο και το αποτέλεσμα. Η χρήση των χεριών αυτόματα σημαίνει δεν έχεις το κινητό στα χέρια σου και αποφεύγεις για λίγο τις ειδήσεις.

Δραστηριότητες όπως η βόλτα με το σκύλο ή το φτιάξεις ένα ταψί με μπισκότα σου δημιουργούν μια αίσθηση δημιουργικότητας και παράλληλα ελέγχου. Σου δίνουν την αίσθηση εκπλήρωσης και πραγματοποίησης, ότι άρχισες κάτι και το ολοκλήρωσες μέσα σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Όταν μαγειρεύουμε επικεντρωνόμαστε για λίγο σε μικρότερα καθήκοντα και κάνουμε ένα διάλειμμα από τους στρεσογόνους παράγοντες όπως τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ή τις ειδήσεις.

 

Γιατί όμως δεν πρέπει να το παρακάνουμε;

Σε μία συνηθισμένη μέρα ένας φυσιολογικός άνθρωπός, χωρίς να ασκηθεί χρειάζεται περίπου 1600-1900 θερμίδες (RMR – Βασικός Μεταβολισμός ), και αυτό διαμορφώνεται βάση της ηλικίας, φύλου κλπ. Ο ίδιος άνθρωπος, σε περίοδο καραντίνας όπου οι κινήσεις του είναι πολύ περιορισμένες, δικαιούται να βγει από σπίτι 1 φορά τη μέρα και κοιμάται περισσότερες ώρες από ότι συνήθιζε, τότε ο βασικός του μεταβολισμός μειώνεται σε 1200-1400 θερμίδες. Άρα χρειάζεται λιγότερη ποσότητα φαγητού την ημέρα.

Εκτός αυτού, δεν ξέρουμε για πόσο καιρό θα βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση γι’ αυτό καλό θα ήταν να αξιοποιούμε τα διαθέσιμα υλικά μας για πιο θρεπτικά και ολοκληρωμένα γεύματα.

Εάν παρόλα αυτά εσείς θα συνεχίσετε ακάθεκτοι την παρασκευή γλυκών στο σπίτι, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιες από τις συνταγές μας για επιδόρπια με λιγότερα λιπαρά και ζάχαρη:

  • Σπιτική πραλίνα φουντουκιού (Εδώ)
  • Pancakes με την αγαπημένη μας βρώμη Quaker (Εδώ)
  • Μπάρες δημητριακών με σοκολάτα και βρώμη Quaker! (Εδώ)
  • Muffin με μπανάνα και blueberries (Εδω)
  • Μπαλίτσες ενέργειας χωρίς ψήσιμο (Εδώ)
  • Ρυζόγαλο με μέλι και στέβια (Εδώ)
  • Μπουκιές ενέργειας με Chia  (Εδώ)

 

Ελεάνα Λιασίδου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος