Νόστιμο και Υγιεινό Τσουρέκι!

Νόστιμο και Υγιεινό Τσουρέκι!

Πάσχα χωρίς τσουρέκι γίνεται; ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ! Βρήκαμε συνταγή για αλλοιώτικα τσουρέκια χωρίς βούτυρο και αυγά, με αποτέλεσμα να «γλιτώσουμε» τις έξτρα θερμίδες και τα επιπλέον λιπαρά! Παρόλα αυτά όμως, σαν υδατανθρακούχο σνακ έχει αρκετές θερμίδες και αρκετούς υδατάνθρακες. Γεγονός, που το κάνει ένα ενεργειακά πλούσιο σνακ! Είναι σίγουρο ότι η ποσότητα που θα καταναλώσετε πρέπει να είναι ελεγχόμενη. Θυμηθείτε, πως το τσουρέκι είναι ένα πασχαλινό, γλυκό ψωμί και δεν πρέπει να φτιάξετε ποσότητα για όλο το χρόνο. Ένα κομμάτι αρκεί για να γευτείτε την πασχαλινή ατμόσφαιρα.

 

Υλικά για 3 μέτρια τσουρέκια, 18 μερίδες (1 μερίδα = 1/6 τσουρέκι)

  • 1 kg αλεύρι για τσουρέκι
  • 150 ml. γάλα καρύδας
  • 100 ml φρέσκο ​​χυμό πορτοκαλιού
  • 200 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. χλιαρό νερό
  • 200 γρ. μαύρη ζάχαρη
  • 1 φακελάκι βανίλια, σε σκόνη
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • ½ κ.γ. μαχλέπι σε σκόνη
  • ½ κ.γ. μαστίχα σε σκόνη
  • Ξύσμα πορτοκαλιού

* κ.γ: κουταλάκι του γλυκού,     φλ. Φλιτζάνι, 250ml

 

Μέθοδος Εκτέλεσης:

  1. Για να φτιάξουμε τη ζύμη μας προσθέτουμε σ »ένα μπολ 200γρ. αλεύρι, τη μαγιά και το χλιαρό νερό. Τα σκεπάζουμε με ένα καπάκι ή με μια πετσέτα και τα αφήνουμε για 20-30 λεπτά ώστε το μείγμα να αφρίσει.
  2. Σ »ένα άλλο μπολ προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το γάλα, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τη βανίλια, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, και το μείγμα που φτιάξαμε στο άλλο μπολ. Τα ανακατεύουμε με το χέρι μας μέχρι να ενωθούν τα υλικά καλά μεταξύ τους. Προσοχή, δεν ζυμώνουμε. Το μείγμα είναι η ζύμη μας και πρέπει να είναι μαλακή και κολλώδης.
  3. Σκεπάζουμε τη ζύμη με κουβέρτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες, ώστε να φουσκώσει.
  4. Η ζύμη μας θα διπλασιαστεί γι »αυτό την πιέζουμε απαλά με το χέρι μας για να ξεφουσκώσει. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 9 μπάλες και πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας μας με αλεύρι για να πλάσουμε τα τσουρέκια.
  5. Ανοίγουμε την κάθε μπάλα σε ευθεία μακριά λωρίδα και την διπλώνουμε στη μέση κατά μήκος και την ανοίγουμε ξανά. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για ακόμα 3-4 φορές για την κάθε μπάλα ώστε να δημιουργηθούν ίνες.
  6. Παίρνουμε 3 λωρίδες ζύμης για να φτιάξουμε μια πλεξούδα τσουρέκι. Σύνολο το μείγμα μας φτιάχνει 3 μέτριες πλεξούδες.
  7. Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε απόσταση μεταξύ τους σ «ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Πριν τα βάλουμε για ψήσιμο τα αφήνουμε για 30-45 λεπτά σκεπασμένα για να φουσκώσουν.
  8. Προαιρετικά μπορούμε να τα αλείψουμε με χτυπημένο αυγό για να γυαλίσουν.
  9. Τέλος, τα ψήνουμε στον αέρα, στους 160 ο C για περίπου 40 – 45 λεπτά.

 

Συμβουλή Διαιτολόγου: Αντί για γάλα καρύδας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο γάλα θέλετε (ρυζιού, αμυγδάλου, σόγιας ακόμα και αγελαδινό). Επίσης, αν επιθυμείτε έξτρα γεύση μπορείτε να προσθέσετε μερικές κουταλιές της σούπας μέλι . Μ »αυτό τον τρόπο θα ενισχύσετε την γεύση στο τσουρέκι σας αλλά θα ενισχύσετε και τα θρεπτικά συστατικά του . Μπορείτε να το καταναλώσετε για πρωινό μαζί με ένα ποτήρι γάλα ή με ένα ποτήρι φρέσκο χυμό και μερικά φρούτα .  

 

Θρεπτική Αξία ΑΝΑ 1/6 κομμάτι τσουρέκι:

Ενέργεια / Θερμίδες: 350 kcal

Λιπαρά: 12 γρ.

Υδατάνθρακες: 58 γρ.

Φυτικές ίνες: 1,7 γρ.

Πρωτεΐνες: 6,1 γρ.

 

Βιταμίνες και Μέταλλα:

Θειαμίνη (Βιταμίνη Β1): 29,5% *

Σελήνιο: 27,7%

Φολικό οξύ: 26%

Μαγγάνιο: 20,9%

Σίδηρο: 15,7%

 

* Ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης σύμφωνα με τις 2000 kcal.

 

Αντιγόνη Ανδρέου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc