Superfoods: Η αλήθεια για τα “μαγικά” τρόφιμα!

Superfoods: Η αλήθεια για τα “μαγικά” τρόφιμα!

Σίγουρα έχετε ακούσει ειδήσεις στο διαδίκτυο ή στα περιοδικά, για τρόφιμα που τα αποκαλούν “super foods” με ισχυρισμούς όπως:

  • “Aπώλεια βάρους”
  • “Επιβράδυνση της γήρανσης”
  • “Θεραπεία για παθήσεις όπως ο καρκίνος”
  • “Ελιξίριο ζωής”
  • “Aύξηση Ευφυίας”

Ενώ αυτή η περιγραφή χρησιμοποιείται ευρέως σε blogs και σε μέσα ενημέρωσης, δεν έχει καμία θέση στο τομέα της επιστήμης παρόλο που πολλοί πέφτουνε συχνά στην παγίδα να πιστεύουνε δηλώσεις που είναι πολύ καλές για να είναι αληθινές. Ο ορισμός “super foods” δεν είναι επιστημονικός και θα δυσκολευτείτε να βρείτε επιστημονικές έρευνες και οργανισμούς που να τον χρησιμοποιούν. Αυτός ο ορισμός έχει δημιουργηθεί για σκοπούς προώθησης και μάρκετινγκ, είτε συγκεκριμένων προϊόντων είτε για να τραβήξουν το μάτι του αναγνώστη σε διάφορα άρθρα και blogs.

Superfoods: Τα Θετικά

Το να καταναλώνετε τα τρόφιμα αυτά δεν σημαίνει ότι θα σας κάνουν κακό, γιατί τις περισσότερες φορές είναι συνήθως φρούτα και λαχανικά όπως το kale, o ανανάς, κάποιο είδος δημητριακών όπως το quinoa, κάποιο μπαχαρικό ή βότανο όπως τζιτζερ, τσουκνίδα κ.α.

Όλα αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά και θεωρούνται ευεργετικά για την υγεία και την ευεξία.

 

Superfoods: Τα Αρνητικά

Παρόλο που αυτά τα τρόφιμα είναι υγιεινά, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες και περιμένουν ότι θα προστατεύτουν ή θα θεραπευτούν από χρόνιες ασθένειες και προβλήματα υγείας με αποτέλεσμα να απογοητεύονται. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλά από αυτά τα υποτιθέμενα οφέλη είναι υπερβολές ή δεν έχουν πραγματική επιστημονική έρευνα για να τα  υποστηρίξουν. Κάποια άλλα άτομα ίσως να τρώνε μία ή δύο μερίδες από αυτά τα τρόφιμα και να συνεχίζουν να έχουν μια φτωχή διατροφή (π.χ. junk food).

Το πρόβλημα με αυτό τον ορισμό είναι ότι δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις, για παράδειγμα ότι ένα συγκεκριμένο τρόφιμο μπορεί να παρέχει στον οργανισμό όλες τις ουσίες που χρειάζεται. Αλλά, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τέτοιο τρόφιμο.

Το να τρώμε μεμονωμένες κατηγορίες τρόφιμων μπορεί να μας αποτρέψει από το να λαμβάνουμε αλλά θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε άλλα τρόφιμα, προκαλώντας έτσι ελλείψεις στον οργανισμό μας.

 

Tip Διαιτολόγου: 

Κανένα τρόφιμο, ούτε καν ο συνδυασμός 10 από αυτές τις “υπερτροφές” δεν περιλαμβάνει ΟΛΑ τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός. Επιλέξτε ποικιλιά τροφίμων αφού κανένα τρόφημο δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια ισορροπημένη, ποικίλη και υγιεινή διατροφή.

 

Ελεάνα Λιασίδου

Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc