Πώς θα “πείσεις” το παιδί σου να φάει ένα αντιπαθητικό τρόφιμο;

Πώς θα “πείσεις” το παιδί σου να φάει ένα αντιπαθητικό τρόφιμο;

Εισαγωγή τροφών . . . ένα αρκετά δύσκολο διάστημα αφού το παιδί γίνεται πιο “επιλεκτικό” και δεν δείχνει ενδιαφέρον για νέες γεύσεις. Συνήθως, η άρνηση του παιδιού για την εισαγωγή ενός νέου τροφίμου στη διατροφή του συμβαίνει κυρίως γιατί δεν είναι εξοικειωμένο με το τρόφιμο, αφού του είναι άγνωστη η όψη, η οσμή και η  γεύση του.

Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να πείσεις το παιδί να καταναλώσει ένα «αντιπαθητικό» τρόφιμο.

1. Μαγειρέψτε μαζί και δημιουργήστε ελκυστικά πιάτα. Φτιάξτε γνώριμα σχήματα, όπως κουκουβάγια, καραβάκι κτλ, με χρωματιστά υλικά, όπως φρούτα,  λαχανικά, ψωμί, ξηρούς καρπούς.

2.Συνδύασε το τρόφιμο που αρνείται να δοκιμάσει με τρόφιμα που είναι γνώριμα και αρέσουν στο παιδί. Πρόσεξε όμως να μην πέσεις στην παγίδα  και να το συνδυάσεις με τρόφιμα που δεν πρέπει να καταναλώνονται συχνά, π.χ. με επεξεργασμένο κρέας όπως λουκάνικα, σαλάμι κ.α.

3.Επέμενε περισσότερο στην εισαγωγή του τροφίμου. Απαιτούνται πολλές προσπάθειες και δοκιμές μέχρι να τα καταφέρεις. Χρειάζονται πάνω από 8-10 προσπάθειες ώστε το παιδί να δοκιμάσει το νέο τρόφιμο και περισσότερες από 12-15 για να αυξηθεί η αποδοχή του νέου τροφίμου.

4.Η επιβράβευση είναι ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια σου φτάνει να το χρησιμοποιήσεις σωστά! Η επιβράβευση πρέπει να είναι λεκτική και όχι υλική, να είναι μικρή και όχι μεγάλη. Επίσης, πρέπει να αφορά την ποιότητα του τροφίμου και όχι τη ποσότητα. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να καταναλώσει μεγάλη ποσότητα από το τρόφιμο φτάνει να το καταναλώσει. Ακόμη, πολύ σημαντικό είναι η επιβράβευση να μην γίνεται συχνά, γιατί στο μυαλό του παιδιού στέλνονται λάθος μηνύματα για το συγκεκριμένο τρόφιμο.

5.Απόφυγε τη συσχέτιση τροφίμων όπως είναι τα αναψυκτικά, τα γλυκά  τα παγωτά κ.α, με τρόφιμα που προσπαθείς να του μάθεις. Μ’ αυτό το τρόπο το παιδί συνδέει αυτόματα τα τρόφιμα αυτά ως «καλά».

6.Συνέδεσε την άσκηση και άλλες δραστηριότητες του παιδιού ως επιβράβευση. Παρότρυνε το παιδί να καταναλώσει το νέο τρόφιμο και έπειτα να κάνετε μια βόλτα.

7.Απέφυγε να χρησιμοποιείς την τιμωρία εξαιτίας της άρνησης του παιδιού να καταναλώσει κάποιο τρόφιμο. Η τιμωρία αμέσως θα του δημιουργήσει ένα αρνητικό συναίσθημα προς το τρόφιμο με αποτέλεσμα να μην το “συμπαθήσει” ποτέ.

 

Συμβουλή: Είναι πολύ σημαντικό να λειτουργεί ο γονιός ως πρότυπο για το παιδί και να το ενθαρρύνει να κάνει αυτό που κάνει και όχι αυτό που λέει… Γι’ αυτό σου προτείνω να γίνεις αυτό που θέλεις να γίνει το παιδί σου.

 

Αντιγόνη Ανδρέου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, RD, MSc