Πως ο ποιοτικός ύπνος θα βελτιώσει τη ζωή σου;

Πως ο ποιοτικός ύπνος θα βελτιώσει τη ζωή σου;

Οι υποχρεώσεις που έχετε τόσο στην εργασία όσο και στο σπίτι είναι πολλές. Δυστυχώς, οι 24 ώρες της ημέρας πολλές φορές σας φαίνονται λίγες. Αυτό σας υποχρεώνει να μειώσετε τις ώρες του ύπνου για να «εξοικονομήσετε» χρόνο για να τα προλάβετε όλα. 

Η πρακτική που ακολουθείτε (σας είναι γνωστό ήδη) δεν είναι σωστή. Δεν συμπληρώνετε τις απαραίτητες ώρες ύπνου για να ξεκουραστείτε γι’ αυτό και η αίσθηση της αδυναμίας και της φούσκας που αισθάνεστε συνεχώς, καταλήγοντας στην αναζήτηση μικρών ποσοτήτων έκτακτης ενέργειας, σε «γρήγορες λύσεις», δηλαδή όχι τόσο υγιείς. 

 

Έφτασε ο καιρός να βάλετε πρόγραμμα στην ζωή σας και να δημιουργήσετε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να έχετε ένα ποιοτικό ύπνο . Εύχομαι τα πιο κάτω λόγια να σε πείσουν! 

 

  • Είναι βοηθός στην επίτευξη ή στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους 

Οι λιγότερες ώρες ύπνου επηρεάζουν την σωστή παραγωγή των ορμονών που επηρεάζουν το βάρος σου. Μια σημαντική ορμόνη είναι η κορτιζόλη. Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη του στρες, η οποία στην κατάσταση σου παράγεται σε περισσότερη ποσότητα με αποτέλεσμα την αυξημένη αποθήκευση λίπους. Επίσης, επηρεάζεται και η παραγωγή των ορμονών που ελέγχουν την όρεξη. Η γκρελίνη και η λεπτίνη είναι αυτές οι ορμόνες, οι οποίες οποιεσδήποτε αλλαγές στην έκκριση τους οδηγούν στο να αισθάνεστε συχνότερα πιο έντονες.

 

  • Βελτίωση της διάθεσης και της κοινωνικότητας

Η έλλειψη ύπνου μειώνει την ικανότητα ανταπόκρισης στα συναισθηματικά ερεθίσματα. Η ικανότητα ανταπόκρισης στα συναισθηματικά ερεθίσματα καθιστά ικανή να ξεχωρίζει τα θετικά από τα αρνητικά συναισθήματα. Η μείωση της ικανότητας αυτής κάνει να αισθάνεστε την απογοήτευση και την κατάθλιψη. Επίσης, η απώλεια ύπνου σε καθιστά πιο αντισημιτικό άτομο, διότι μειώνεται η ικανότητα αναγνώρισης εκφράσεων του προσώπου και οι αντιδράσεις μας σε αυτές.  

 

  • Βελτίωση της μνήμης, της συγκέντρωσης και της απόδοσης (παραγωγικότητα)

Ο ύπνος είναι απόλυτα απαραίτητος για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος λειτουργεί στο βέλτιστο επίπεδο όπου μεταφέρει πληροφορίες και κάνει διάφορες άλλες διαδικασίες. Το αποτέλεσμα είναι να ξυπνάει το πρωί με μεγαλύτερη διαύγεια, συγκέντρωση, μνήμη και απόδοση.  

 

  • «Καθαρίζει» τον εγκέφαλο από τις χρηστικές ουσίες 

Κατά τη διάρκεια του ύπνου (και μόνο τότε) ο εγκέφαλος απομακρύνει τα κατάλοιπα που δεν αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι ουσίες αυτές εμπλέκονται στην ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών διαταραχών όπως είναι η νόσος Alzheimer. 

 

  • Μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 

Έρευνες έχουν δείξει ότι η χρόνια και επαναλαμβανόμενη στέρηση ύπνου επηρεάζει αρνητικά τον μεταβολισμό της γλυκόζης (δηλαδή της σακχάρου), μειώνει την παραγωγή της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. 

 

  • Το δυναμικό του ανοσοποιητικού συστήματος 

Κατά τη διάρκεια της ύπνου λειτουργεί η φυσική ανοσοαπόκριση με αποτέλεσμα την ενίσχυση των επιπέδων των κυττάρων στο αίμα προκειμένου να καταπολεμηθούν οι ενδεχόμενες λοιμώξεις. Έρευνα έδειξε ότι άτομα με επαρκή βραδινή ύπνο είχαν υψηλότερο αριθμό αντιδράσεων στο σώμα τους. 

 

Συμπέρασμα: Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος βελτιώνει τη μακροζωία λόγω των παραπάνω σημείων και πολλών άλλων παραγόντων όπως είναι η καλύτερη ποιότητα ζωής, λειτουργία του καρδιακού συστήματος και η αναγέννηση των κυττάρων (και του δέρματος). 

 

 

Αντιγόνη Ανδρέου 

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, RD, MSc