Πώς και τι να αποθηκεύσετε στα ντουλάπια σας σε περίοδο καραντίνας!

Πώς και τι να αποθηκεύσετε στα ντουλάπια σας σε περίοδο καραντίνας!

Πολλοί από εσάς ρωτάτε συνεχώς πώς και ποια τρόφιμα να αποθηκεύσετε στο ντουλάπι σας εν καιρώ καραντίνας, αλλά και πώς να διασφαλίσετε ότι συνεχίζει η υγιεινή σας διατροφή και διαβίωση. Έτσι, σκέφτηκα να μοιραστώ αυτό που κάναμε εμείς σπίτι και επίσης να μοιραστώ κάποιες συμβουλές και βήματα ώστε να ΜΗΝ πέσετε θύματα του πανικού που επικρατεί αγοράζοντας  προμήθειες για 2 χρόνια! Φυσικά, εννοείται πως μπορεί να αποφασίσετε να κάνετε τα πράγματα διαφορετικά, καθώς όλοι έχουν διαφορετικές ανάγκες και ιδέες.

 

1.ΔΕΝ ήρθε η συντέλεια του κόσμου, τα ζόμπι ή οι εξωγήινοι δεν είναι (ακόμα) εδώ! Οπότε θα σας παρακαλούσα να μην αγοράσετε ό, τι βρεθεί στο δρόμο σας.

 

2. Δώστε σημασία και αγοράστε τρόφιμα που μπορούν να διαρκέσουν (μακράς διάρκειας ή με μακρινή ημερομηνία λήξης), όπως κονσέρβες από φασόλια, όσπρια, ρύζι, quinoa, ζυμαρικά, αλεύρι, ξηρούς καρπούς, πλιγούρι κλπ.

 

3. Μπορείτε ακόμα να απολαύσετε τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε καθημερινά, αλλά στην εναλλακτική τους εκδοχή, αυτή της μακράς διαρκείας π.χ. γάλα μακράς διαρκείας, κατεψυγμένα λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα, κονσερβοποιημένα ψάρια και κατεψυγμένο κρέας. Όλα, εξίσου θρεπτικά με τις εναλλακτικές φρέσκες επιλογές τους.

 

4. Το τυρί, το tofu, τα αυγά κλπ., έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής στο ψυγείο εάν αποθηκεύονται σωστά. Είναι βασικά υλικά πολλών συνταγών οπότε συμβουλή μου, μην τα ξεχάσετε.

 

5. First come first served και μιλάω για συστατικά. Μαγειρέψτε τα προϊόντα που είναι έτοιμα να λήξουν ή που αρχίζουν να χαλάνε. ΔΕΝ είναι ανάγκη να καταλήξουν στον κάδο. Αυτή είναι η χειρότερη στιγμή για σπατάλη τροφίμων!

 

6. Τα φαγητά που περισσέυουν, δηλαδή τα λεγόμενα “leftovers” μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιηθούν και να γίνουν πρώτες ύλες για τα γεύματα της ίδιας ή της επόμενης μέρας. Μαγειρέψατε κοτόπουλο; Κάντε ένα chicken wrap για δείπνο. Περίσσεψαν μακαρόνια; Φτιάξτε μία εύκολη pasta salad.

 

7. Χρησιμοποιήστε τον καταψύκτη σας! Ειδικά για προϊόντα που χαλάνε εύκολα, ο καταψύκτης σας είναι μεγάλος σύμμαχος αυτή την περίοδο!

 

8. Σχεδιάστε το μενού εκ των προτέρων – a.k.a meal prep. Πολλοί από εσάς εργάζεστε από το σπίτι και με τα παιδιά που είναι επίσης στο σπίτι μπορεί να αντιμετωπίζετε ένα πραγματικό χάος. Προγραμματίστε τα γεύματa σας εκ των προτέρων, μαγειρέψτε τα και αποθηκεύστε τα στο ψυγείο ή στον καταψύκτη, για να μπορείτε να έχετε γεύματα μιας εβδομάδας έτοιμα για φάγωμα. Σώζει ζωές (και την διατροφική σας πορεία)!

 

9. ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ την οικογένειά σας, τους γονείς και τους παππούδες σας ή έναν φίλο σε πραγματική ανάγκη. Ρωτήστε αν χρειάζονται κάτι, και συμπεριλάβετέ το στα ψώνια σας. Οι ηλικιωμένοι είναι μια ευάλωτη ομάδα και πρέπει να προσέχουν από τους πολυσύχναστους χώρους.

 

10. ΜΗΝ ξεχνάτε τα κατοικίδια σας. Πάρτε επιπλέον προμήθειες για αυτά, συμπεριλαμβανομένου και φαρμάκων. Οι τετράποδοι φίλοι μας είναι σαν οικογένεια, γι ‘ αυτό να τους συμπεριφερθείτε με αυτό τον τρόπο!

 

11. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό. Σας θερμοπαρακαλώ! Προς Θεού, ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥΑΛΕΤΑΣ στην ησυχία τους!!!

 

Στέφανος Ματσούκας

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc