Πρέπει να παίρνω συμπληρώματα διατροφής;

Πρέπει να παίρνω συμπληρώματα διατροφής;

Είναι ένα market δισεκατομμυρίων, με τις πωλήσεις να ανεβαίνουν καθημερινά ανά το παγκόσμιο. Πολλοί παίρνετε ένα συμπλήρωμα διατροφής – είτε αυτό λέγεται βιταμίνες, ιχνοστοιχεία ή πρωτεΐνη ορού γάλακτος – χωρίς καν να γνωρίζετε αν όντως τα χρειάζεστε ή όχι.

 

Τα συμπληρώματα διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή ή βρίσκονται εύκολα online. Τα κοινά συμπληρώματα είναι οι βιταμίνες, τα μέταλλα ή τα φυτικά προϊόντα. Ορισμένα από αυτά μπορεί να είναι ιδιαίτερα ακριβά, και μπορούν να προσθέσουν αρκετό βάρος στον ήδη βεβαρημένο εβδομαδιαίο λογαριασμό μας. Πρέπει όμως να ξοδεύουμε τόσα πολλά χρήματα για συμπληρώματα;

 

Τα συμπληρώματα που σας συστήνουν ο γιατρός ή ο κλινικός διαιτολόγος σας οφείλονται συνήθως σε ανεπάρκειες. Οι τακτικές εξετάσεις αίματος μπορούν να σας βοηθήσουν να μάθετε τι μπορεί να χρειάζεστε όντως. Ορισμένα άτομα είναι πιο πιθανό να έχουν ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα, οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται υψηλότερες συγκεντρώσεις φυλλικού οξέος και σιδήρου και οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση ενδέχεται να χρειαστεί να αυξήσουν την πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D για να μειώσουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Άλλο παράδειγμα είναι τα άτομα που ενδέχεται να μην μπορούν να καταναλώσουν αρκετά θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή τους, όπως ασθενείς με χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους. Επίσης, άτομα με ιδιοπαθείς νόσους του εντέρου που δεν μπορούν απορροφήσουν στο έπακρο όλα τα θρεπτικά συστατικά και πρέπει να λαμβάνουν δια βίου συμπληρώματα για να εξασφαλίσουν ότι θα πάρουν τις σωστές ποσότητες για να λειτουργεί το σώμα τους όσο καλύτερα γίνεται.

 

Είναι πολύ σημαντικό να δείτε αν αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι ήδη στη διατροφή σας. Για παράδειγμα, κάποιοι άνθρωποι θεωρούν ότι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο ή Β12, ειδικά εάν ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή. Συζητήστε για τη διατροφή σας με έναν κλινικό διαιτολόγο έτσι ώστε να διαπιστώσετε αν υπάρχουν τρόποι να αυξηθούν πρώτα αυτά τα θρεπτικά συστατικά μέσω της διατροφή σας, προτού επιλέξετε τη χορήγηση συμπληρωμάτων.

 

Εάν έχετε μια ολοκληρωμένη διατροφή, με μεγάλη ποικιλία τροφίμων και δεν υποφέρετε από οποιαδήποτε πάθηση, ίσως να μην χρειαστεί να πάρετε κάποιο επιπλέον συμπληρώματα. Συζητώντας τη διατροφή σας και τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βρείτε ποιες επιλογές είναι καλύτερες για εσάς. Ο κλινικός διαιτολόγος σας μπορεί επίσης να σας κατευθύνει προς τη σωστή πορεία για το είδος συμπληρώματος, που μπορεί να κοστίσει λίγο λιγότερο ή να είναι καταλληλότερο για τις ανάγκες σας.

 

Στέφανος Ματσούκας

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc