Πως μπορώ να ψωνίζω έξυπνα και υγιεινά;

Πως μπορώ να ψωνίζω έξυπνα και υγιεινά;

Πόσες φορές έχετε πάει στην υπεραγορά για να αγοράσετε τα απολύτως απαραίτητα και στο τέλος καταλήγετε να φεύγετε με το καρότσι σας γεμάτο και μια απόδειξη με τριψήφιο αριθμό;

Ακολουθώντας τις πιο κάτω συμβουλές θα ψωνίζετε έξυπνα, υγιεινά και οικονομικά.

 

  • Λίστα!

Φτιάξτε μια λίστα προτού πάτε αφότου ελέγξετε τα ντουλάπια, τον καταψύκτη και το ψυγείο σας και σημειώνοντας τι χρειάζεστε για όλη την εβδομάδα.

 

  • Πώς να περιηγηθείτε στο σουπερμάρκετ;

Τα βασικά σας τρόφιμα (τα λιγότερο επεξεργασμένα) που πρέπει να αποτελούν τη βάση των γευμάτων σας βρίσκονται στην περίμετρο του καταστήματος (γάλα, λαχανικά, φρούτα, κρέας, ψάρι) ενώ στο κέντρο βρίσκονται τα έτοιμα φαγητά. Γι’ αυτό αντί να διασχίζετε ένα ένα τους διαδρόμους συγκεντρώστε τα ψώνια σας στην εξωτερική περίμετρο του καταστήματος. 

 

  • Φάτε πριν πάτε για ψώνια!!  

Εννοείτε ότι αν πάτε με άδειο στομάχι θα μπείτε στον πειρασμό για να αγοράσετε περισσότερα πράγματα, κυρίως σοκολατοειδή και πατάκια! Επίσης, η πείνα μπορεί να επηρεάσει τις ικανότητές σας για λήψη αποφάσεων στο τι να αγοράσετε και τι όχι. 

 

  • Μην προσπερνάτε τα κατεψυγμένα προϊόντα. 

Πέρασαν οι καιροί που τα κατεψυγμένα προϊόντα θεωρούνταν κακής ποιότητας. Τα προϊόντα αυτά τα παγώνουν στην καλύτερη φάση της ωρίμανσης τους, που σημαίνει ότι η γεύση και τα θρεπτικά συστατικά παραμένουν σχεδόν άθικτα. 

Επιπλέον, τα κατεψυγμένα προϊόντα αποθηκεύονται και αντέχουν περισσότερα από τα φρέσκα και μπορούν να είναι πάντα διαθέσιμα στο ψυγείο σας. Ενώ, μπορείτε να καταναλώνετε ολόχρονα τα αγαπημένα σας φαγητά.

 

  • Ποια είναι η καλύτερη ώρα για ψώνια;

Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν τα ψώνια τους το σαββατοκύριακο, ώστε να μπορούν να προετοιμαστούν για την εβδομάδα που έρχεται (βάση στατιστικής το σαββατοκύριακο δεν ενδείκνυται). Στα μέσα της εβδομάδας οι υπεραγορές προμηθεύονται με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ένας επιπλέον λόγος για να μην ψωνίζετε το σαββατοκύριακο.

Καλύτερη μέρα: Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει σε διάφορες χώρες της Ευρώπης η καλύτερη μέρα να επισκεφτείς μια υπεραγορά είναι… η Τετάρτη! Ο λόγος είναι ότι έχει παρατηρηθεί λιγότερος κόσμος και περισσότερες προσφορές!

Ιδανική ώρα: Ανεξαρτήτως μέρας, η καλύτερη ώρα μέσα στην εβδομάδα είναι πριν τις  4-5 το απόγευμα όπου όλοι φεύγουν από την δουλειά, ή το βράδυ κατά τις 8-9. 

 

Extra tips

  1. Χρησιμοποιήστε εκπτωτικά κουπόνια μόνο για προϊόντα που ήδη σκεφτόσασταν να αγοράσετε.
  2. Πηγαίνετε όταν τα παιδιά είναι σχολείο: Εάν τα παιδιά έρθουν μαζί σας, σίγουρα θα σας παρακαλέσουν να τους αγοράσετε γαριδάκια, γλυκά, δημητριακά με ζάχαρη κτλ. (δεν είναι ευχάριστο να λέτε συνέχεια όχι). 
  3. Μην αγοράζετε έτοιμα σνακ και λιχουδιές (μπισκότα, γαριδάκια κτλ.) για περιπτώσεις όπως “εάν έχω απρόσμενες επισκέψεις τι θα προσφέρω;” Εκτός από το ότι είναι σπατάλη χρημάτων για κενές θερμίδες, εάν υπάρχουν στο ντουλάπι σας σίγουρα θα χρησιμοποιηθούν από εσάς ή τα παιδιά σας. 
  4. Πάντα να κοιτάτε την ημερομηνία λήξης. Εξοικονομείτε χρόνο και χρήμα μακροπρόθεσμα. 
  5. Μην ξεχνάτε να ελέγξετε την απόδειξή σας για λάθος χρεώσεις.

 

Ελεάνα Λιασίδου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

 

Βιβλιογραφία:

INSIDER. (2019). 10 mistakes you’re making when food shopping that are costing you money. [online] Available at: https://www.thisisinsider.com/how-to-save-money-groceries-2017-6#buying-all-brand-names-8 [Accessed 5 Sep. 2019].

Berkeleywellness. (2019). Smart Supermarket Shopping. [online] Available at: http://www.berkeleywellness.com/healthy-eating/food/article/smart-supermarket-shopping?ap=201 [Accessed 5 Sep. 2019].

Reader’s Digest. (2019). 15 Grocery Shopping Mistakes That Are Wasting Your Money. [online] Available at: https://www.rd.com/advice/saving-money/grocery-shopping-mistakes-that-are-wasting-money/ [Accessed 5 Sep. 2019].