«Όταν αγχώνομαι . . . τρώω»!
Γιατί πολλοί από εμάς σε περιόδους στρες πέφτουμε με τα μούτρα στο φαγητό και συνήθως σε τέτοιες περιστάσεις δεν επιλέγουμε και το πιο υγιεινό γεύμα; Ασυνείδητα ψάχνουμε ένα μεγάλο χορταστικό γεύμα, αυξημένο σε λιπαρά, και τις υπόλοιπες ώρες τσιμπολογάμε ότι βρούμε μπροστά μας.
Όλα ξεκινάνε από την παιδική ηλικία. . . Οι περισσότεροι γονείς ανησυχώντας ότι το παιδί τους δεν τρώει ικανοποιητικά, ψάχνουν διάφορους τρόπους για να καταφέρουν να φάει περισσότερο. Κάποιες από τις πιο συχνές αλλά λανθασμένες τακτικές είναι η χρήση ισχυρισμών όπως «Τελείωσε το φαγητό σου για να παίξεις ποδόσφαιρο», «Πρέπει να αδειάσεις όλο σου το πιάτο για να ψηλώσεις», «Φάε όλο σου το φαγητό για να πάρουμε γλυκό». Ασυνείδητα, αυτό που καταφέρνουν είναι να δημιουργούν μια σχέση μεταξύ φαγητού και συναισθημάτων. Επομένως, το παιδί επιλέγει το φαγητό του βάση της διάθεσης του ή ως επιβράβευση. Όταν δηλαδή είναι λυπημένο να στηρίζετε στο φαγητό ή όταν κάνει κάτι καλό να περιμένει να ανταμειφθεί με κάποιο γλυκό.
Σημαντικό να αναφερθεί πως τα παιδιά όταν γεννιούνται έχουν ένα απίστευτο βιολογικό μηχανισμό όπου ελέγχουν από μόνα τους την ποσότητα φαγητού που χρειάζονται. Επομένως, όταν οι γονείς καταπιέζουν τα παιδιά είτε να φάνε περισσότερο είτε λιγότερο φαγητό από αυτό που τα ίδια θέλουν, τότε επεμβαίνουν στον μηχανισμό αυτό. Πολλοί από εμάς λοιπόν, χρησιμοποιούμε την υπερφαγία ή την στέριση ως μηχανισμούς ρύθμισης των συναισθημάτων μας. Έτσι, συνδέουμε το φαγητό με διάφορες περιστάσεις και συναισθήματα.
Τι πρέπει να κάνετε:
- Διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας χωρίς να χρησιμοποιείτε το φαγητό. Το άγχος, ο θυμός, η λύπη, η βαριεστημάρα, είναι συναισθήματα που όλοι μας βιώνουμε λίγο ή πολύ στην καθημερινή μας ζωή. Ο καθένας μας χειρίζεται διαφορετικά το κάθε συναίσθημα, και εκτονώνεται με διαφορετικό τρόπο. Σκεφτείτε όμως ότι το φαγητό δεν προσφέρει μακροπρόθεσμη λύση σε αυτά τα συναισθήματα, απλώς παρέχει μια προσωρινή απόλαυση-ανακούφιση, που στο τέλος επιφέρει αλλά προβλήματα όπως τύψεις, αύξηση βάρους κ.α.
- Προσπαθήστε να ξεχωρίσετε πότε αναζητάτε φαγητό. Για να ανεβείτε ψυχολογικά; Επειδή είστε σπίτι και βαριέστε; Ή επειδή πραγματικά πεινάτε;
- Δώστε έμφαση κάπου αλλού χωρίς να καταφεύγετε στο φαγητό. Φυσικά, δεν λέμε να μην απολαμβάνετε το φαγητό σας αφού εκτός από το να καλύπτει τις φυσικές ανάγκες, το φαγητό είναι από τις πιο ωραίες απολαύσεις στη ζωή. Παρόλα αυτά, δεν είναι η μόνη απόλαυση! Bάλτε νέους στόχους στη ζωή σας, ξεκινήστε ένα νέο άθλημα ή χόμπι και οτιδήποτε άλλο σας κάνει χαρούμενους.
- Εάν είστε γονείς, προσπαθήστε να αποφύγετε το φαγητό ως επιβράβευση και σταματήστε να πιέζετε τα παιδιά να αδειάσουν όλο το πιάτο τους. Αφήστε τα να σας δείξουν από μόνα τους πότε νιώθουν πεινασμένα και γίνετε ζωντανό παράδειγμα για αυτούς επιλέγοντας υγιεινές επιλογές.
Ελεάνα Λιασίδου
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc