Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη Βιταμίνη D!

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη Βιταμίνη D!

Τα τελευταία χρόνια, όλοι έχουμε ακούσει αρκετές πληροφορίες για τη βιταμίνη D, άλλες αληθινές και άλλες ψευδείς. Ήρθε η ώρα να μάθετε τι πραγματικά ισχύει. Η βιταμίνη D, η γνωστή βιταμίνη του ήλιου, είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που την βρίσκουμε σε 2 μορφές. Την βιταμίνη D2, την εργοκαλσιφερόλη, την οποία προσλαμβάνουμε μέσω των τροφών και την βιταμίνη D3, την χοληκαλσιφερόλη, την οποία παράγει το δέρμα μέσω της έκθεσης μας στον ήλιο. Είναι μια από τις λίγες βιταμίνες που μπορεί ο οργανισμός μας να παράγει και σχεδόν να καλύψει τις ανάγκες του.

 

Μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας ο οργανισμός μας μπορεί να συνθέσει περίπου το 90% της αναγκαίας ποσότητας, ενώ μόνο το 10% μπορεί να λάβει μέσω των τροφών. Θα σας φανεί παράξενο . . . αλλά ναι, παρά την ηλιοφάνεια που έχουμε, το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού στην Κύπρο παρουσιάζει χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης.

 

Η σημαντικότητα της στον οργανισμό μας είναι πολύ μεγάλη. Η ύπαρξη της ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου, με αποτέλεσμα να συμβάλλει στη διατήρηση των οστών και την ενίσχυση της νευρικής και μυϊκής λειτουργίας. Η βιταμίνη D λαμβάνει, επίσης, σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργιά της καρδιάς, στη μείωση των φλεγμονών και στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι βρέθηκε πως έχει προστατευτικό ρόλο σε παθήσεις όπως είναι ο διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκα και διάφορες μορφές καρκίνου όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

 

Αν θέλετε να καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σας σε βιταμίνη D τότε:

1. Ενισχύστε τη διατροφή σας με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D2 όπως:

  • Λιπαρά ψάρια: ρέγγα, σκουμπρί, σαρδέλα, σολομό
  • Μουρουνέλαιο
  • Μανιτάρια
  • Γάλα
  • Αυγό
  • Εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φυτική μαργαρίνη, εμπλουτισμένα γάλατα κ.α

 

2. Αφιερώστε 15 – 20 λεπτά στον ήλιο χωρίς αντηλιακό, αποφεύγοντας βέβαια τις επικίνδυνες ώρες, μεταξύ 12:00 – 17:00.

 

Ποια συμπτώματα μπορεί να εμφανίσετε και πως μπορείτε να τα επιβεβαιώσετε;

Τα συμπτώματα που θα σας προβληματίσουν για τυχόν έλλειψη της βιταμίνης D είναι πόνος στα οστά, μυϊκή αδυναμία, αίσθημα κόπωσης, μειωμένη διάθεση και δυσκολία απώλειας βάρους. Η κλινική διάγνωση πιθανής έλλειψης μπορεί να γίνει με τον έλεγχο των επιπέδων της βιταμίνης μέσω εξέταση αίματος. Χρόνια έλλειψη της βιταμίνης έχει συσχετιστεί με ραχίτιδα στα παιδιά, οστεομαλακία και οστεοπόρωση στους ενήλικες.

 

Για να έχετε ήσυχο το κεφάλι σας, δεν έχετε τίποτα άλλο να κάνετε παρά μόνο να απολαμβάνετε τον υπέροχο ήλιο, ακόμα και τους χειμερινούς μήνες. Βέβαια, δεν πρέπει να παραλείψετε να ακολουθείτε ένα ισορροπημένο και πλήρες διατροφικό πρόγραμμα εμπλουτισμένο με βιταμίνη D.

 

Αντιγόνη Ανδρέου
Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

 

Βιβλιογραφία:

  • Holick, M.F. (2007) “Vitamin D Deficiency”. New England Journal of Medicine. 357:3, 266–81.
  • Norman, A.W. & Bouillon R. (2010) “Vitamin D nutritional policy needs a vision for the future”. Experimental Biology and Medicine. 235: 1034–1045.
  • Zhang, R. & Naughton, D.P. (2010) “Vitamin D in health and disease: Current perspectives”. Zhang and Naughton Nutrition Journal. 9:65.