Μια διατροφική ευχή για το 2022: Να μείνετε μακριά από τις Fad Diets

Μια διατροφική ευχή για το 2022: Να μείνετε μακριά από τις Fad Diets

Με όλη την έμφαση που δίνει η κοινωνία μας στο βάρος, σαφώς και δεν μου προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν θύματα των λεγόμενων fad diets (διατροφές μόδας) και ψεύτικων προϊόντων απώλειας βάρους. Αντικρουόμενα στοιχεία και ισχυρισμοί, μαρτυρίες και διαφημίσεις από λεγόμενους ψευδό “ειδικούς” μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση ακόμη και στους πιο ενημερωμένους καταναλωτές. Στην τελική, εάν μια διατροφή ή ένα προϊόν ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, μάλλον δεν είναι!

Στα χρόνια μου ως κλινικός διαιτολόγος, το έγραψα, το είπα, το φώναξα άπειρες φορές ΔΕΝ υπάρχουν τρόφιμα ή χάπια που να καίνε μαγικά το λίπος. Κανένα σούπερ φαγητό δεν θα αλλάξει τον γενετικό σας κώδικα. Κανένα προϊόν δεν θα λιώσει θαυματουργά το λίπος ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση ή κοιμάστε. Και τέλος, ορισμένα συστατικά σε συμπληρώματα και φυτικά προϊόντα μπορεί να είναι επικίνδυνα και ακόμη και θανατηφόρα για μερικούς ανθρώπους.

 

Έτσι, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να αποφύγετε τυχόν διατροφικά πλάνα, χάπια και προϊόντα που κάνουν τους ακόλουθους ισχυρισμούς:

 

1. Γρήγορη απώλεια βάρους ( ο Νο 1 ισχυρισμός)

Αν χάσετε βάρος γρήγορα, πιθανόν να χάσετε μύες, οστική μάζα και αρκετό νερό. Επίσης, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να ανακτήσετε τα χαμένα κιλά. Αντ’ αυτού, εστιάστε στο τρόπο που σας βοηθά να αισθάνεστε ικανοποιημένοι και πιο ενεργοί, τρώγοντας όλα τα θρεπτικά συστατικά.

 

2. Ποσότητες και περιορισμοί

Εξαφανίστε από την ζωή σας δίαιτες που περιορίζουν τα περισσότερα τρόφιμα και προωθούν απεριόριστες ποσότητες συγκεκριμένων τροφίμων, όπως γκρέιπφρουτ, σέλινο και σούπα λάχανου (αλήθεια δεν βαρεθήκατε να ακούτε την φράση “κρέας ή ψάρι με σαλάτα?!?!”). Είναι βαρετό να τρώμε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και είναι δύσκολο να ακολουθήσουμε μονότονα σχέδια. Αποφύγετε οποιαδήποτε δίαιτα που εξαλείφει ή περιορίζει σοβαρά ολόκληρες ομάδες τροφίμων ή μακροθρεπτικά συστατικά, όπως υδατάνθρακες. Ακόμα. κι αν πάρετε μια πολυβιταμίνη, θα χάσετε ακόμα ορισμένα πολύ σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

 

3. Συγκεκριμένους συνδυασμούς τροφίμων

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο συνδυασμός ορισμένων τροφίμων ή η κατανάλωση τροφών σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας θα βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Η κατανάλωση των «λανθασμένων» συνδυασμών φαγητού δεν προκαλεί το φαγητό να μετατραπεί σε λίπος αμέσως ή να παραχθούν τοξίνες στα έντερα σας, όπως ισχυρίζονται ορισμένα “διατροφικά” πλάνα.

 

4. Αυστηρά μενού

Η ζωή μας είναι ήδη αρκετά περίπλοκη (ειδικά η χρονιά που πέρασε και αυτή που διανύουμε). Ο περιορισμός των επιλογών φαγητού ή η τήρηση αυστηρών διατροφικών πλάνων, μπορεί να είναι μια κουραστική και δυσάρεστη εμπειρία. Με οποιαδήποτε νέα διατροφή, ρωτάτε πάντοτε τον εαυτό σας: “Μπορώ να τρώω έτσι για το υπόλοιπο της ζωής μου;” Εάν η απάντηση είναι όχι, το συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο, πολύ φοβάμαι δεν είναι για εσάς.

 

5. Δεν χρειάζεται η άσκηση

Η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για την καλή υγεία. Το κλειδί για την επιτυχία είναι να βρείτε σωματικές δραστηριότητες που απολαμβάνετε και, στη συνέχεια, να στοχεύσετε για 30 έως 60 λεπτά δραστηριότητας στις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

 

Εν κατακλείδι, αν θέλετε να “χτίσετε” τον καλύτερό σας εαυτό, το καλύτερο μονοπάτι είναι ένας δια βίου συνδυασμός θρεπτικής διατροφής και τακτικής κίνησης. Ευτυχώς ή δυστυχώς, δεν υπάρχει σύντομος δρόμος και όσο πιο γρήγορα το εμπεδώσετε, τόσο πιο γρήγορα θα δείτε τις αλλαγές στον εαυτό και την ζωή σας. Σεβαστείτε τον εαυτό σας και ξεφύγετε από τον δελεασμό του γρήγορου αποτελέσματος, χωρίς να σκέφτεστε το μετά και τις όποιες συνέπειες για την υγεία σας. Για ένα εξατομικευμένο σχέδιο προσαρμοσμένο στον τρόπο ζωής σας και τις προτιμήσεις των τροφίμων, συμβουλευτείτε έναν εγγεγραμμένο κλινικό διαιτολόγο – διατροφολόγο, όπου μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε ένα ρεαλιστικό, ευέλικτο στυλ διατροφής που σας βοηθά να νιώσετε και να είστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας.

 

Στέφανος Ματσούκας

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc