Η διατροφή στο Hashimoto

Η διατροφή στο Hashimoto

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μια αυτοάνοση  νόσος στην οποία τα αντισώματα του θυρεοειδούς αδένα οδηγούν σε χρόνια φλεγμονή. Με την πάροδο του χρόνου η φλεγμονή αυτή,  εξασθενεί τον θυρεοειδή αδένα και ως αποτέλεσμα να παράγει λιγότερες θυρεοειδικές ορμόνες οδηγώντας έτσι σε σταδιακή μείωση της λειτουργίας και τελικά σε υπολειτουργικό θυρεοειδή (υποθυρεοειδισμό).  

Τα καλά νέα στην θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι η θεραπεία όπου τα άτομα ρυθμίζουν πλήρως την κατάσταση τους με τη σωστή φάρμακευτική αγωγή που μιμείται την ορμόνη (θυροξίνη) που παράγεται από τον θυρεοειδή αδένα. Μην επαναπαύεστε όμως, γιατί πέραν από τη φαρμακευτική αγωγή που θα καθορίσει ο ενδοκρινολόγος η διατροφή διαδραματίζει επίσης καθοριστικό ρόλο.

 

Τα «πρέπει» και τα «μη» στη διατροφή κάποιου με Hashimoto

 

Όπως και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση έτσι και στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto η σωστή διατροφή είναι μέρος της θεραπείας. Συγκεκριμένα, παρόλο που η σωστή διατροφή πρέπει να γίνει στον καθένα από εμάς τρόπος ζωής, σε συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας υπάρχουν σημεία τα οποία πρέπει να επαναξιολογούνται.

Στην θυρεοειδίτιδα Hashimoto υπάρχουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά τα οποία πρέπει να λαμβάνονται σε επαρκή ποσότητα για τη διατήρηση ενός υγιές και λειτουργικού θυρεοειδή όπως είναι το ιώδιο, σελήνιο και ο ψευδάργυρος. Ο καλύτερος τρόπος για να προσλάβεις την συνιστώμενη ημερήσια δόση των μετάλλων αυτών είναι από μια ισορροπημένη διατροφή (εκτός και αν ο επαγγελματίας υγείας συστήσει την πρόσληψη τους από σκευάσματα).

 

Για καλύτερη απορρόφηση της λεβοθυροξίνης αποφύγετε την κατανάλωση φαγητού περίπου 30 – 60’ καθώς επηρεάζει την απορρόφηση της λεβοθυροξίνης στο σώμα.

 

Ιώδιο

Το ιώδιο ανήκει στην κατηγορία των μετάλλων και αποτελεί μέρος των ορμονών του θυρεοειδιή αδένα (θυροξίνη & τριιωδοθυρονίνη). Βρίσκεται σε πηγές όπως τυρί, αγελαδινό γάλα, αυγά, γιαούρτι, θαλασσινά, και το επιτραπέζιο αλάτι.  Θέλει ιδιαίτερη προσοχή καθώς η ανεπάρκεια ιωδίου έχει αρνητικές συνέπειες σε μερικούς ανθρώπους, ενώ η υπερβολική πρόσληψη επιδεινώνει τον υποθυρεοειδισμό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ιώδιο είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή θυρεοειδικής ορμόνης. Το Institute of Medicine συστήνει 150μg ιωδίου ημερησίως για ενήλικες άνδρες και γυναίκες.

 

 

Σελήνιο  

Γνώριζες πως ο θυρεοειδής αδένας περιέχει τις υψηλότερες ποσότητες σεληνίου από οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος;

Η επαρκής πρόσληψη σεληνίου, ακόμη και σε συμπλήρωμα σε κάποιες περιπτώσεις ,φαίνεται πως βελτιώνει τον αριθμό αντισωμάτων που προσβάλλουν το θυρεοειδή. Τρόφιμα πλούσια σε σελήνιο είναι τα αυγά, τα βραζιλιάνικα φιστίκια, το κοτόπουλο, το βοδινό, ο τόνος, οι σαρδέλες και τα όσπρια. Συστήνεται 55μg σεληνίου ημερησίως για ενήλικες άνδρες και γυναίκες.

Ψευδάργυρος: Ο ψευδάργυρος ανήκει και αυτό στην οικογένεια των μετάλλων και αποτελεί ένα βασικό στοιχείο για την παραγωγή της θυρεοειδούς ορμόνης. Η λήψη συμπληρώματος ψευδαργύρου έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει τα άτομα με βρογχοκήλη αφού αυξάνει τα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών. Η έλλειψη ψευδαργύρου, όπως και ιωδίου, είναι σπάνιο στις ανεπτυγμένες χώρες. Τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο είναι τα οστρακοειδή, βοδινό κρέας, κοτόπουλο, όσπρια όπως τα φασόλια και οι φακές και το αγελαδινό γάλα. Συστήνεται 11mg ψευδαργύρου ημερησίως σε άνδρες ενήλικες και 8mg ημερησίως σε γυναίκες ενήλικες.

 

 

Αφού αναφερθήκαμε στα «πρέπει» για τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto, ήρθε η ώρα για τα «μη».

 

Η σωστή διατροφή περιορίζει την πρόσληψη της απλής ζάχαρης, των επεξεργασμένων τροφίμων όπως είναι τα μπισκότα, τα cakes, τα τρόφιμα ψηλά σε κορεσμένα λιπαρά όπως είναι η πίτσα, τα πατατάκια και οτιδήποτε περιέχει trans λιπαρά (μαργαρίνες ή άλλες πηγές με φυτικά λίπη τα οποία έχουν υδρογονοποιηθεί).

Είναι ευρέως γνωστό ότι τα σταυρανθή λαχανικά πρέπει να αποφεύγονται από άτομα τα οποία παρουσιάζουν πρόβλημα με το θυρεοειδή τους, αφού μπορεί να εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς. Στην κατηγορία των σταυρανθή λαχανικών περιλαμβάνονται το κουνουπίδι, λάχανο, μπρόκολο, bok choi και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Υπάρχουν έρευνες που ισχυρίζονται πως η κατανάλωση σε αρκετά μεγάλων ποσοτήτων, μπορούν να επιδεινώσουν το θυρεοειδή και να διαταράξουν την παραγωγή ορμονών.  Τα τρόφιμα αυτά δεν αποτελούν κανένα κίνδυνο αν καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες. Η καλύτερη τακτική για την αδρανοποίηση των ουσιών αυτών είναι το βράσιμο και το μαγείρεμα.

 

 

Tip Διαιτολόγου: Άτομα τα οποία λαμβάνουν λεβοθυροξίνη ή άλλες ορμόνες για το θυρεοειδή πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με προϊόντα από πρωτεΐνη σόγιας αφού μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των ορμονών.

 

 

Χρυστάλλα Κατελάρη

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc