Η άσκηση στον διαβήτη. . .

Η άσκηση στον διαβήτη. . .

Η άσκηση είναι γνωστό ότι έχε πολλά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου συμπεριλαμβανομένου και την ρύθμιση του σακχάρου του αίματος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  (ΠΟΥ) συστήνει τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης ημερησίως. Συγκεκριμένα τα άτομα με διαβήτη (ιδιαίτερα με διαβήτη τύπου Ι) πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά αφού η άσκηση πρέπει να εντάσσεται στο καθημερινό πρόγραμμα σταδιακά, τόσο ως προς το ρυθμό όσο και ως προς τη διάρκεια της.

 

Η ενημέρωση του ασθενή είναι βασική προϋπόθεση αφού πρέπει να γνωρίζει τον τρόπο αντιμετώπισης για τα συμπτώματα υπογλυκαιμίας, όπως είναι η εφίδρωση, το τρέμουλο και η ταχυπαλμία. Παρ’ όλα αυτά, η άσκηση δεν πρέπει να γίνει «φοβία» εάν εφαρμόζονται σωστά οι συμβουλές τόσο του γιατρού όσο και του κλινικού διαιτολόγου.

 

Συμβουλές για ασφαλή άσκηση:

  1. Ξεκινήστε σταδιακά την άσκηση και αυξάνεται μέχρι να φτάσετε στο στόχο σας, πάντα όμως χωρίς υπερβολές.
  2. Ενυδατωθείτε σωστά πριν, κατά και μετά τη φυσική δραστηριότητα, ανάλογα πάντα με τον τύπο άσκησης.
  3. Είναι σημαντικό να καταναλώνετε ένα σνακ που περιέχει υδατάνθρακα πριν την έναρξη της άσκησης.
  4. Όταν η άσκηση είναι προγραμματισμένη, για τα άτομα με διαβήτη τύπου Ι, η δόση της ινσουλίνης απαιτεί μείωση πριν την έναρξη της. Αντίθετα, όταν η άσκηση γίνει εκτός προγραμματισμού τότε απαιτείται μεγαλύτερη πρόσληψη υδατανθράκων πριν την έναρξη της.
  5. Είναι σημαντικό η ένεση ινσουλίνης να μην γίνεται κοντά στου μύες που θα ασκηθούν.
  6. Η άσκηση πρέπει να αποφεύγεται όταν η ινσουλίνη παρουσιάζει την αιχμή της (peak time).
  7. Είναι πολύ σημαντικό τα άτομα που αθλούνται να έχουν πάντα μαζί τους καραμέλες σε περίπτωση υπογλυκαιμίας.
  8. Τα άτομα που αθλούνται αργά το απόγευμα, υπάρχει πιθανότητα να εμφανίσουν νυκτερινή υπογλυκαιμία, κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό οφείλεται στην εξάντληση των αποθεμάτων γλυκόζης λόγω έντονης δραστηριότητας.

 

Πριν την έναρξη οποιασδήποτε φυσικής δραστηριότητας είναι σημαντικό να ελεγχθεί το σάκχαρο του αίματος.

  • Όταν το σάκχαρο του αίματος είναι λιγότερο από 100 mg/dL, πρέπει να καταναλώσετε σνακ (που περιέχει τουλάχιστον 15γρ. υδατάνθρακα), προτού ασκηθείτε.
  • Όταν το σάκχαρο του αίματος είναι 100 – 250mg/dL, τότε η άσκηση μπορεί να γίνει κανονικά.
  • Όταν το σάκχαρο του αίματος είναι μεγαλύτερο του 250 mg/dL, ενδείκνυται ο έλεγχος των κετόνων στα ούρα σας. Εάν παρουσιαστούν κετόνες στα ούρα τότε αποφύγετε την άσκηση*
  • Όταν το σάκχαρο του αίματος είναι ≥ 300 mg/dL πρέπει να αποφεύγεται η άσκηση, αφού τα επίπεδα είναι πολύ αυξημένα. Συστήνεται η έναρξη της άσκησης όταν τα επίπεδα του σακχάρου κυμαίνονται από 100 – 250 mg/dL,  λόγω σοβαρού κινδύνου διαβητικής κετοξέωσης.

 

*Οι κετόνες είναι ουσίες που παράγονται όταν το σώμα διασπά λίπος προκειμένου να παράγει ενέργεια. Οι αυξημένες κετόνες σημαίνει πως το σώμα δεν έχει αρκετή ινσουλίνη για να ελέγξει το σάκχαρο του αίματος. Ο έλεγχος τους γίνεται με ταινίες μέτρησης ούρων, τις οποίες μπορείτε να προμηθευτείτε από κάποιο φαρμακείο.

 

Να θυμάστε: Πρέπει να γίνεται τακτικός έλεγχος στη μέτρηση της γλυκόζης του αίματος πριν και μετά την άσκηση για καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο, ειδικότερα για τα άτομα τα οποία εντάσσουν για πρώτη φορά κάποιο είδος φυσικής δραστηριότητας.

 

 

Χρυστάλλα Κατελάρη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc