Έχεις αυπνίες; Με ποια τρόφιμα μπορέις να τις καταπολεμήσεις ;

Έχεις αυπνίες; Με ποια τρόφιμα μπορέις να τις καταπολεμήσεις ;

Ξέρεις ότι αύριο σε περιμένει μια δύσκολη μέρα και αντί να κοιμηθείς για να ξεκουραστείς, στριφογυρνάς στο κρεβάτι καταλήγοντας να κοιτάς επίμονα το ταβάνι; Μήπως αυτό δεν συνέβη μόνο ένα βράδυ; Έχεις αϋπνίες και δεν ξέρεις πως να τις αντιμετωπίσεις; Αναμφισβήτητα, ο καλός ύπνος συνεισφέρει τόσο στη σωματική όσο και στη ψυχική υγεία του ανθρώπου. Η ώρα του ύπνου είναι ο χρόνος που χρειάζεται ο εγκέφαλος και τα υπόλοιπα όργανα και συστήματα του σώματος να κάνουν restart. Ας μην ξεχνάμε πως στα βρέφη, τα παιδιά και στους έφηβους, ο καλός ύπνος προϋποθέτει στη σωστή ανάπτυξη.

 

Ο επανειλημμένα ανεπαρκείς ύπνος, προκαλεί σοβαρές συνέπειες στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου προβλήματα μνήμης και συμπεριφοράς. Επίσης, οργανικά μπορεί να συμβάλλει στον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, εγκεφαλικό επεισόδιο και ασθένειες που αφορούν την καρδιά και τους νεφρούς.

 

Υπάρχουν κάποιες τροφές λοιπόν, που φαίνεται να βοηθούν στην αντιμετώπιση της αϋπνίας. Ποιες είναι αυτές οι τροφές;

 

1.    Γαλακτοκομικά προϊόντα 

Περιέχουν ένα αμινοξύ, την τρυπτοφάνη, που στο σώμα μετατρέπεται σε σεροτονίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για το αίσθημα χαλάρωσης, ευφορίας και υπνηλίας. Επίσης, το ασβέστιο που περιέχουν προωθεί την παραγωγή της μελατονίνης, η οποία οδηγεί στη μείωση του stress και ρυθμίζει τη διαδικασία του ύπνου.

Tip Διαιτολόγου: Πιες ένα ποτήρι γάλα μετά το βραδινό σου γεύμα ή φάε λίγο γιαούρτι στο βραδινό ή απογευματινό σου.

 

2.    Αμύγδαλα 

Τα αμύγδαλα περιέχουν τρυπτοφάνη και μαγνήσιο, τα οποία με φυσικό τρόπο συμβάλλουν στη χαλάρωση των μυών και της λειτουργίας των νεύρων. Επιπλέον, μπορούν να σταθεροποιήσουν το ρυθμό της καρδιάς.

Tip Διαιτολόγου: Αρκεί μια μόνο χούφτα αμύγδαλα τουλάχιστον μια ώρα πριν ξαπλώσεις για να έχεις ένα καλό ύπνο. 

 

3.    Τσάι από βότανα

Τα αφεψήματα βοτάνων είναι θαυματουργά στην καταπολέμηση της αϋπνίας. Βότανα όπως χαμομήλι, λεβάντα, βαλεριάνα, πασιφλόρα και λυκίσκος είναι ιδανικά για την καταπολέμηση της νευρικότητας και της χαλάρωσης των μυών. Απέφυγε την κατανάλωση τσαγιών πλούσιων σε καφεΐνη,  όπως το μαύρο και το πράσινο τσάι.

Tip Διαιτολόγου: Πιες 1-2 φλυτζάνια τσάι την ημέρα καθώς και 1 -2 φλιτζάνια πριν ξαπλώσεις.

 

4.    Δημητριακά 

Τα εμπλουτισμένα δημητριακά περιέχουν επιπρόσθετες βιταμίνες που προάγουν την ποιότητα του ύπνου. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες περιέχουν το αμινοξύ, τρυπτοφάνη, που βοηθά στη χαλάρωση. Επίσης, η περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη Β6 συμβάλλει στην παραγωγή μελατονίνης από τον εγκέφαλο, μια ορμόνη που ενεργοποιείται από το σκοτάδι.

Tip Διαιτολόγου: Σαν σνακ προ ύπνου κατανάλωσε 1-2 μικρές χούφτες εμπλουτισμένα δημητριακά ή πρόσθεσε μερικές κουταλιές στο γιαούρτι που θα καταναλώσεις προτού κοιμηθείς.

 

5.    Αυγά 

Η έλλειψη επαρκούς πρόσληψης πρωτεΐνης σε καθημερινή βάση αποτελεί σημαντικό παράγοντα  αϋπνίας. Ταυτόχρονα, η τρυπτοφάνη και το μαγνήσιο που περιέχονται και στο αυγό βοηθούν σε χαλαρωση των μυών και  σε καλύτερο ύπνο.

Tip Διαιτολόγου: Ιδανικά είναι τα  βραστά ή ποσέ αυγά σε μια νόστιμη σαλάτα.

 

6.    Μπανάνα

Οι μπανάνες περιέχουν όλα τα προηγούμενα θρεπτικά συστατικά, τρυπτοφάνη, μαγνήσιο, μελατονίνη, υδατάνθρακες και βιταμίνη Β6 και κάλιο. Το καλίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο βαθύς θα είναι ο ύπνος σου.

Tip Διαιτολόγου: Κατανάλωσε μια μπανάνα μετά το βραδινό γεύμα ή ενίσχυσε τη διατροφή σου γενικότερα με μπανάνες. 

 

7.    Κεράσια 

Περιέχουν μελατονίνη και αυτό τα καθιστά ιδανικά (τουλάχιστον για το καλοκαίρι) για την καταπολέμηση της αϋπνίας.

Tip Διαιτολόγου: Κατανάλωσε ένα ποτήρι χυμό από κεράσι ή 1-2 χούφτες φρέσκια κεράσια πριν τον ύπνο. 

 

Συμπέρασμα. . .

Υπάρχουν αρκετές επιλογές τροφίμων που βοηθούν στην αντιμετώπιση της αϋπνίας. Φτάνει όμως να προσαρμόσεις και να εμπλουτίσεις το διαιτολόγιο σου, αν όχι με όλες τις επιλογές που αναφέρθηκαν, με όσες σου ταιριάζουν. Τα θετικά αποτελέσματα, δεν θα καθυστερήσεις να τα δεις τόσο στη ποιότητα του ύπνου σου όσο και στην υγεία σου.

 

Αντιγόνη Ανδρέου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc