Χυμοί: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Χυμοί: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Μπορώ να πίνω χυμούς αντί να τρώω φρούτα; Είναι τελικά οι χυμοί τόσο υγιεινοί; Υπάρχουν καλοί και κακοί χυμοί;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή!

 

Χυμοί

Οι χυμοί τύπου νέκταρ ή τα φρουτοποτά περιέχουν αρκετή ζάχαρη και γλυκαντικά. Τις περισσότερες φορές σε αυτά τα ποτά, ο χυμός του φρούτου είναι λιγότερο από 50% του τελικού προϊόντος. Ως αποτέλεσμα, είναι εύκολο να καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα των θερμίδων χωρίς να παίρνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά. Σε αντίθεση οι συσκευασμένοι ή οι παστεριωμένοι φυσικοί χυμοί περιέχουν 100% φυσικό χυμό φρούτου και είναι πλούσιοι σε θρεπτικές ουσίες όπως βιταμίνες , μέταλλα, αντιοξειδωτικά, αμινοξέα  και έτσι υπερτερούν σε σχέση με τα φρουτοποτά.

 

Tip: Διαβάζετε τις διατροφικές ετικέτες και επιλέγετε 100% φυσικό χυμό χωρίς επιπλέον ζάχαρη.

 

Φρούτα VS Φρέσκοι Χυμοί

Παρόλο που οι φυσικοί χυμοί φρούτων είναι η προτιμότερη επιλογή χυμού, έχουν το μειονέκτημα να είναι  φτωχοί σε φυτικές ίνες, οι οποίες βρίσκονται ιδιαίτερα στην φλούδα των φρούτων. Έτσι, σε αντίθεση με τους φυσικούς χυμούς, με την κατανάλωση ολόκληρου του φρούτου  μπορείτε να πάρετε όλες τις φυτικές ίνες.

 

Τα συνδυασμένα οφέλη των φυτικών ινών για την υγεία περιλαμβάνουν:

  • Mείωση των επιπέδων χοληστερόλης
  • Μείωση της αρτηριακής πίεσης
  • Έλεγχο της όρεξης
  • Λιγότερα πεπτικά προβλήματα 
  • Μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών παθήσεων

 

Γενικά, οι χυμοί είναι πιο πλούσιοι σε απλά σάκχαρα σε σχέση με τα φρούτα και  έτσι ανεβάζουν πιο γρήγορα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Γι’ αυτό τα άτομα με ινσουλινοαντίσταση ή διαβήτη, για την καλύτερη ρύθμιση της ινσουλίνης τους, θα ήταν προτιμότερο να επιλέγουν φρέσκα φρούτα αντί χυμούς.

 

Να θυμάστε . . . ένα ποτήρι χυμός έχει διπλάσιες ή τριπλάσιες θερμίδες από ένα φρούτο, αφού για να γεμίσει ένα ποτήρι χρειάζεται να στυφτούν τουλάχιστον 3 φρούτα.

 

Με λίγα λόγια . . . .

  • Προτιμήστε την κατανάλωση ενός ολόκληρου φρούτου έναντι φρέσκου χυμού
  • Προτιμήστε φρέσκο χυμό έναντι των φρουτοποτών

 

Δήμητρα Σκαπούλλαρου

Κλινική ΔιαιτολόγοςΔιατροφολόγος, MSc