Tο «ταπεράκι» στη δουλειά. . .

Tο «ταπεράκι» στη δουλειά. . .

Το καλοκαιράκι φεύγει σιγά σιγά και όλοι επιστρέφουμε ξανά πίσω στη δουλειά, στο γραφείο και στις καθημερινές υποχρεώσεις. Μια καθημερινή συνήθεια, που αμελείς τις περισσότερες φορές, (και κακώς!) είναι το θέμα του φαγητού, και κυρίως το μεσημεριανό, που το έχεις σχεδόν πάντα παραμελειμένο. Είτε δουλεύεις, σε γραφείο, κατάστημα, οικοδομή, ξενοδοχειο, ή σε ταμείο, βαριέσαι ή “δεν προλαβαίνεις” να οργανωθείς σωστά, και έτσι προτιμάς να μένεις νηστικός για ώρες περιμένοντας να σχολάσεις για να πας σπίτι.

 

Είναι όμως η καλύτερη λύση τελικά; 

Χωρίς το μεσημεριανό, είναι εμφανές ότι δεν μπορείς να κρατήσεις σταθερό το πρόγραμμα σου, και σίγουρα αναγκάζεσαι να μπαίνεις συνεχώς σε πειρασμούς στο υπόλοιπο της ημέρας! Λες ότι δεν προλαβαίνεις να φας, δεν έχεις χρόνο και από το να παραγγείλεις πάλι, προτιμάς να πας σπίτι και να φας όταν σχολάσεις! Το μόνο που πετυχαίνεις είναι να τσιμπολογάς συνεχώς και μέχρι να φτάσεις σπίτι, πέφτεις με τα «μούτρα» στο φαγητό γιατί ξέρεις ότι δεν έφαγες μεσημεριανό, ενώ έχεις ήδη κατασπαράξει μπισκοτάκια, παξιμάδια, πατατάκια, φρούτα, το κεραστικό του συναδέλφου, για να ικανοποιήσεις λιγάκι την πείνα σου.

Αυτό που πραγματικά ίσως να συμβαίνει στο τέλος με τα τόσα τσιμπήματα είναι να καταλήγεις να καταναλώνεις θερμίδες ίσες με το να έτρωγες ένα χορταστικό υγιεινό γεύμα.

 

Τι πραγματικά μπορείς να κάνεις; 

Να μάθεις να οργανώνεσαι σωστά για να μπορείς να απολαμβάνεις το μεσημεριανό σου και στο χώρο της εργασίας σου. Οργάνωσε τη λίστα για το supermarket και φτιάξε το μενού της εβδομάδας, αποφεύγοντας το γνωστό “Ουφ, τι θα μαγειρέψω πάλι αύριο;”. Ετοίμασε  από το προηγούμενο βράδυ, το μικρό σου “ταπεράκι” για να μην τρέχεις να το κάνεις τελευταία στιγμή. Απλά, εύκολα και οικονομικά μπορείς να έχεις πολλές διαφορετικές επιλογές μέσα στην εβδομάδα.

 

Μερικές εύκολες και νόστιμες επιλογές, ιδανικές για το καθημερινό «ταπεράκι». . .

  • Ομελέτα με 2 αυγά, γαλοπούλα, τυρί με χαμηλά λιπαρά, μανιτάρια και ψιλοκομμένα λαχανικά 
  • Αραβική πίτα ή ψωμί τοστ με αυγό, αβοκάντο, ντομάτα και μαρούλι  
  • Κράκερς με τυρί cottage,  γαλοπούλα και  στικς λαχανικών( καρότο, αγγουράκι, σέλινο)
  • Σαλάτα με  φασόλια – λουβί (μαυρομάτικο) – φακές, πατάτα βραστή και πράσινα λαχανικά, ντομάτα, πιπεριές.
  • Φασολάκι βραστό με τόνο κατά προτίμηση νερού, με πατάτα βραστή ή ψωμάκι ολικής.
  • Κριθαράκι με κιμά ή πλιγούρι με γιαούρτι και σαλάτα μπρόκολο.
  • Σπιτικό μπιφτέκι με πατάτα πουρέ και βραστά λαχανικά.
  • Σπιτικούς κεφτέδες φούρνου και σαλάτα από μελιτζάνα ωμή, αγγουράκι, πιπεριές & λεμόνι 
  • Σαλάτα πένες με τόνο, καλαμπόκι, μαϊντανό, σπανάκι, ντομάτα, καρότο. 
  • Πατατοσαλάτα με αυγό, μαϊντανό, αγγουράκι, ντομάτα, πιπεριές και  μαρούλι. 
  • Ταμπουλέ με πλιγούρι ή κους κους, ντομάτα, σπανάκι, μαϊντανό, αγγουράκι και γαρίδες. 
  • Μεξικάνικη σαλάτα με κινόα και μαύρα ή κόκκινα φασόλια, ντομάτα, μαϊντανό, κρεμμυδάκι.
  • Σαλάτα με κοτόπουλο φιλέτο σε λωρίδες, σως μουστάρδα, λεμόνι, πάπρικα, ελαιόλαδο, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ντοματίνια.
  • Τορτίγια με σολομό καπνιστό, μαρούλι, αγγουράκι και τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά.

 

Τip Διαιτολόγου: Δεν χρειάζεται καθημερινά να φτιάχνεις κάτι καινούργιο. Αντίθετα, με μικρές και διαφορετικές παραλλαγές στα γεύματα, έχεις πάντα μια «καινούργια» επιλογή μεσημεριανού. Έχε ως βασικό στόχο το «θρεπτικό» συνδυασμό πρωτεΐνης, υδατάνθρακα και λίπους  σε κάθε σου γεύμα,  όπως λέει και το ισορροπημένο πιάτο διατροφής.

 

Κωνσταντίνα Φιλίππου

Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc