Ταχινόπιτες με μέλι «Όρος Μαχαιρά»

Ταχινόπιτες με μέλι «Όρος Μαχαιρά»

Ψάχνεις να φας κάτι γλυκό; Φτιάξε ταχινόπιτες με μέλι «Όρος Μαχαιρά» για να γλυκαθείς. Δεν είναι δύσκολη διαδικασία φτάνει να μην σε πιέζει ο χρόνος.  Είμαι λάτρης της ταχινόπιτας καθώς αγαπάω τον συνδυασμό ταχίνι με μέλι. Φόρεσε την ποδιά σου και ετοίμασε τα υλικά σου.

 

Υλικά για 6 μέτριες ταχινόπιτες:

  • 250γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 150γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 200γρ. νερό
  • 1 – 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι
  • Μαγιά 
  • 180γρ. ταχίνι
  • 100γρ. μέλι, Όρος Μαχαιρά
  • χλιαρό νερό,(προσαρμόστε ανάλογα)
  • 1 κ. γ. κανέλα
  • ξύσμα από ½  πορτοκάλι

κ.γ.: κουταλάκι του γλυκού     κ.σ.: κουταλιά της σούπας 

 

Μέθοδος Εκτέλεσης:

  1.  Σε ένα μικρό μπολ ένωσε τη μαγιά με λίγο χλιαρό νερό, ανακάτεψε καλά και άφησε στην άκρη.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ένωσε το αλεύρι, το αλάτι, το baking powder και το ξύσμα από το πορτοκάλι. Στη συνέχεια πρόσθεσε το μπολ με τη μαγιά και το ελαιόλαδο.
  3. Πρόσθεσε το νερό σταδιακά, ανακατεύοντας συνεχώς. 
  4. Βάλτε τη ζύμη σας σε ένα μπολ και καλύψτε με μια πετσέτα και αφήστε για 30 – 40΄.
  5. Ανάψτε το φούρνο να προθερμανθεί στους 180 oC και ταυτόχρονα ετοιμάστε τη γέμιση σας.
  6. Σε ένα μπολ ενώστε το ταχίνι, το μέλι, την κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού και σταδιακά προσθέστε το χλιαρό νερό. Ανακατέψτε πολύ καλά μέχρι να δημιουργηθεί μια ωραία πάστα. 
  7. Ετοιμάστε τον πάγκο σας βάζοντας λίγο αλεύρι από κάτω για να μην κολλήσει το ζυμάρι και ανοίξτε το φύλλο σας ανάλογα μεγέθους  που τις θέλετε (μικρές ή μεγάλες ταχινόπιτες).
  8. Γεμίστε με το μείγμα, περίπου 3 κουταλιές της σούπας  πάστα ταχίνι και τυλίξτε. 
  9. Δώστε το σχήμα που θέλετε εσείς, είτε σαν σαλιγκάρι, είτε σαν πιτούλα. 
  10. Σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί βάλτε τις ταχινόπιτες σας και αλείψτε από το μείγμα σας με ένα πινέλο ή με ένα κουταλάκι γλυκού. 
  11. Ψήστε για 25 – 30’ στους 180 oC και αφήστε να κρυώσουν πριν τις σερβίρετε.

Καλή απόλαυση

 

Θρεπτική Αξία ανά μερίδα

Ενέργεια: 453kcal 

Λίπος: 17γρ

Υδατάνθρακες: 65γρ

Πρωτεΐνη: 10γρ

 

Βιταμίνες & Μέταλλα: 

Σίδηρο: 18%

Ασβέστιο: 10%

Κάλιο: 4%

 

Χρυστάλλα Κατελάρη 

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc