Τα 4 “φάρμακα” της φύσης για τη μείωση της Αρτηριακής Πίεσης!

Τα 4  “φάρμακα” της φύσης για τη μείωση της Αρτηριακής Πίεσης!

Έχετε υψηλή πίεση και θέλετε να τη μειώσετε χωρίς τις παρενέργειες που πιθανόν να φέρνουν τα φάρμακα μαζί τους; Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν ασφαλείς, αποτελεσματικοί και (πάνω απ’ όλα) φυσικοί τρόποι που είναι ικανοί να μειώσουν την πίεση του αίματος.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ορίζεται ίση και πάνω από 140/80mmHg. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την αρτηριακή σας πίεση ώστε να προλαμβάνεται η τυχόν αύξηση της, αφού  αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακή προσβολή και για εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

Ποιοι είναι οι 4 φυσικοί τρόποι για μείωση της πίεσης;

 

  • Ο χυμός παντζαριού

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φρέσκου χυμού παντζαριού μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης. Φάνηκε μέσα από τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη ότι η κατανάλωση 500ml φρέσκου χυμού παντζαριού την ημέρα, μείωσε την αρτηριακή πίεση σε υγιή άτομα εντός μιας ώρα με κορυφή δράσης στις 3-4 ώρες, μετά την κατανάλωση του χυμού.   

 

Η μείωση της αρτηριακή πίεσης οφείλεται στο σχηματισμό νιτρωδών από τα νιτρικά που περιέχει ο χυμός παντζαριού. Μόλις τα νιτρώδη περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος μετατρέπονται σε νιτρικό οξείδιο (ΝΟ) από τα κύτταρα που διαχωρίζουν τα αιμοφόρα αγγεία. Το νιτρικό οξείδιο είναι ένας ισχυρός διαστολέας αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

 

 

  • Το φρέσκο και ωμό σκόρδο

Το σκόρδο έχει ένα ευρύ φάσμα καλά τεκμηριωμένων αποτελεσμάτων για τα θετικά που επιφέρει στην υγειά μας, συμπεριλαμβανομένου και της συμβολής του στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μελέτες έχουν καταλήξει σε ισχυρή συσχέτιση μιας θετικής επίδρασης του σκόρδου και της αρτηριακής πίεσης λόγο της περιεκτικότητας του στην αλλισίνη. Φάνηκε ότι η καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 10mg αλλισίνης μείωσε τη συστολική πίεση 11mmHg και  τη διαστολική πίεση 5mmHg, σε χρονικό διάστημα 1ος εώς 3ων μηνών. Βέβαια, για να καταναλώσετε αυτή την ποσότητα σε αλλισίνη πρέπει να καταναλώνετε 1-4 σκελίδες σκόρδο την ημέρα! Πράγμα εφικτό αλλά σίγουρα όχι τόσο εύκολο! Γι’ αυτό αν θέλετε να πετύχετε αυτή την πρόσληψη, ψιλοκόψτε ή πολτοποιήστε το φρέσκο σκόρδο σε σάλτσα ντομάτας, σε σάλτσα για σαλάτες ή ακόμα πολτοποιήστε και αναμέιξτε τον σε σος για μαρινάρισμα!

 

Όλες οι ευεργετικές επιδράσεις του σκόρδου αποδίδονται στις θειούχες ενώσεις που περιέχει, όπως allicin, diallyl disulfide, diallyl trisulfide κ.α. Η έντονη οσμή του σκόρδου δημιουργείται από τη δράση του ενζύμου αλλιινάση με την ένωση αλλισίνη. Αυτό το ένζυμο ενεργοποιείται με τη θερμότητα, το οξυγόνο και το νερό. Το γεγονός αυτό εξηγεί για ποιο λόγο το μαγειρεμένο σκόρδο και (φαρμακευτικά) σκευάσματα σκόρδου δεν έχουν αυτή την έντονη οσμή και δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο το φρέσκο.

 

 

  • Το μαύρο τσάι

Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2012 στο Archives of Internal Medicine ανέλυσε την επίδραση του μαύρου τσαγιού σε 95 άνδρες και γυναίκες με φυσιολογικά και οριακά υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες έπιναν 3 φλιτζάνια μαύρο τσάι ημερησίως για 6 μήνες, ενώ οι υπόλοιποι έπιναν ένα ρόφημα καφεΐνης με εικονικό φάρμακο.  Το αποτέλεσμα της μελέτης ήταν η απόδειξη της μείωσης 2-3 μονάδες της συστολικής πίεσης και 2 μονάδες της διαστολικής πίεσης. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτή η μείωση είναι αρκετή  για να μειωθεί ο κίνδυνος της καρδιακής νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου κατά  7-10%.

 

Η επίδραση του μαύρου τσαγιού στην αρτηριακή πίεση πιστεύεται ότι οφείλεται στο γεγονός ότι βελτιώνεται η λειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων. Άλλες μελέτες έδειξαν ότι τα φλαβονοειδή που περιέχει το μαύρο τσάι μπορούν να ωφελούν τα αιμοφόρα αγγεία, βοηθώντας να διοχετεύεται το αίμα πιο αποτελεσματικά.  

 

 

  • Το μαγνήσιο

Από πληθώρα μελετών βρέθηκε ότι η λήψη τουλάχιστον 370mg μαγνησίου την ημέρα ελαττώνει τη συστολική πίεση κατά 3-4 μονάδες και τη διαστολική κατά 2-3. Ωστόσο,  οι περισσότεροι ενήλικες δεν λαμβάνουν τις συνιστώμενες ποσότητες μαγνησίου, δηλαδή 320mg μαγνησίου την ημέρα για τις γυναίκες και 420mg για τους άνδρες. Επίσης, για επιπλέον κάθε 100mg μαγνησίου ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μειώνεται περίπου κατά 9%.

 

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το  μαγνήσιο βοηθά στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, ενώ παράλληλα εμποδίζει τον σπασμό του καρδιακού μυ και των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων. Επίσης, έχει την ιδιότητα να συμβάλει στη διάλυση των θρόμβων.

 

Όλα αυτά, βοηθούν στη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας και των αιμοφόρων αγγείων και κατά αυτόν τον τρόπο βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

 

 

Αντιγόνη Ανδρέου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

 

 

References:

Coles, LT., and Clifton, PM. (2012) Effect of beetroot juice on lowering blood pressure in free-living, disease-free adults: a randomized, placebo-controlled trial. Nutrition Journal 11:106.

Hodgson, JM., Puddey, IB., Woodman, JR., et al. (2012) Effects of Black Tea on Blood Pressure: A Randomized Controlled Trial. Archives of Internal Medicine 172(2):186-188.

Kass, L., Weekes, J., Carpenter, L. (2012) Effect of magnesium supplementation on blood pressure: a meta-analysis. European Journal of Clinical Nutrition 66(4):411-8.