Σπιτικό Λαχματζούν

Σπιτικό Λαχματζούν

Σήμερα σας προτείνουμε μια υγιεινή και άκρως απολαυστική συνταγή για σπιτικό λαχματζούν. Η διαδικασία είναι τόσο απλή και εύκολη που δεν θα δυσκολευτεί κανείς να τη φτιάξει!

 

Υλικά για 6 μερίδες:

 

Για τη ζύμη:

  • 300 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 150 ml νερό
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ξύδι
  • Αλάτι

 

Για τη γέμιση:

  • 500 γρ. χοιρινό κιμά, χωρίς λίπος
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ξερό ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένο
  • 1 κονσέρβα ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1 πράσινη πιπεριά, κομμένα σε κύβους
  • 4 κ.σ μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. τυρί τσέταρ, τριμμένη
  • Πάπρικα
  • Μπούκοβο
  • Κύμινο
  • Πιπέρι
  • Αλάτι

 

* κ.σ: κουταλιά της σούπας, κ.γ.: κουταλάκι του γλυκού, φλ: φλιτζάνι 250ml

 

 

Μέθοδος Εκτέλεσης:

  1. Τοποθετούμε σ’ ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το νερό, το ελαιόλαδο, το ξύδι και το αλάτι και τα χτυπάμε μ’ ένα μίξερ μέχρι να δέσει η ζύμη.
  2. Όταν δέσει η ζύμη, την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά.
  3. Τοποθετούμε σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές.
  4. Αφού ροδοκοκκινίσουν προσθέτουμε τον κιμά. Τον αφήνουμε λίγα λεπτά να ψηθεί και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει.
  5. Έπειτα, προσθέτουμε τις ντομάτες, τα μπαχαρικά και τον μαϊντανό.
  6. Όταν ο κιμάς ψηθεί και «πιει» τα υγρά του κλείνουμε το μάτι. Προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε καλά.  
  7. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, την αλευρώνουμε και την ανοίγουμε σε φύλλο μέσα σ’ ένα αλευρωμένο ταψί.
  8. Τοποθετούμε τη γέμιση στην επιφάνεια του φύλλου, αλλά αφήνουμε 2-3 εκατοστά του φύλλου στην άκρη ακάλυπτα.
  9. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 30-40 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο σας).

 

Tip Διαιτολόγου: Για να ολοκληρώσετε το πιάτο σας σερβίρετε το με ένα μπολ σαλάτα. Αν θέλετε να εξοικονομήσετε χρόνο, τότε μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ζύμη με έτοιμες αραβικές πίτες.

 

 

Θρεπτική αξία ανά μερίδα:

Ενέργεια/ Θερμίδες: 433 Kcal
Λιπαρά: 18.5 γρ.
Υδατάνθρακες: 43 γρ.
Φυτικές ίνες: 8 γρ.
Πρωτεΐνη: 28 γρ.

 

Βιταμίνες και Μέταλλα

Μαγγάνιο: 98 %
Σελήνιο: 57 %
Βιταμίνη C: 46 %
Φώσφορος: 36 %

 

* Ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης σύμφωνα με τις 2000 kcal.

 

 

Αντιγόνη Ανδρέου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, RD, MSc