Ρεβίθια αλλιώς….

Ρεβίθια αλλιώς….

Ένας έξυπνος τρόπος να τρως περισσότερες φορές την εβδομάδα όσπρια είναι να τα προσθέσεις ως κύριο υλικό στις σαλάτες σου. Σήμερα μαγειρεύουμε «Σαλάτα με ρεβίθια και φέτα». Δοκίμασε την και εσύ που δεν «αγαπάς» τα όσπρια… Ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις!  

 

Υλικά για 4 άτομα:

  • 250 γρ. ρεβίθια, βρασμένα
  • 200 γρ. φέτα ελληνική
  • 2/3 φλ. κινόα, βρασμένη  
  • 1 κρεμμύδι, ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι, φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 1 ώριμο αβοκάντο, κομμένο σε κύβους
  • 20 ντοματίνια
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Χυμό από φρεσκοστυμμένο λεμόνι
  • Λίγα ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα κόλιανδρου ή μαϊντανού
  • 2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.γ. μπούκοβο
  • Αλάτι και πιπέρι

 

*κ.σ.: κουταλιά της σούπας,    κ.γ. κουταλάκι του γλυκού

 

 

Μέθοδος Εκτέλεσης:

  1. Τοποθετείστε τα ρεβίθια από το βράδυ σ’ ένα μπολ με άφθονο νερό και αφήστε τα να μουλιάσουν.
  2. Την επόμενη μέρα ψήστε ταμαζί με την κινόα (αφού τη ξεπλύνεις με τρεχούμενο νερό) σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό και σπιτικό ζωμό. Αφού ψηθούν στραγγίστε και αφήστε τα να κρυώσουν.
  3. Στη συνέχεια, προσθέστε σ’ ένα βαθύ μπολ όλα τα υλικά και ανακατέψτε. Η μεσογειακή σαλάτα σας είναι έτοιμη!

 

 

Tip  Διαιτολόγου: Τα ρεβίθια είναι μια από τις καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Το γεγονός αυτό τα καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμα σε άτομα που δεν καταναλώνουν κρέας. Είναι επίσης, εξαιρετική πηγή υδατανθράκων, φυτικών ινών και βιταμινών. Εντάξτε τα στη διατροφή σας (τουλάχιστον) 1 φορά την εβδομάδα.

 

 

Θρεπτική Αξία ανά μερίδα:

Ενέργεια/Θερμίδες:  563 kcal

Λίπος: 35 γρ.

Μονοκόρεστα λιπαρά: 17 γρ.

Υδατάνθρακες: 50 γρ.

Πρωτεΐνη: 17 γρ.

 

Βιταμίνες & Μέταλλα:

Ριβοφλαβίνη (Β2): 66%

Βιταμίνη C: 47%

Φώσφορος: 44%

Βιταμίνη  Β6: 30%

Ασβέστιο: 29%

Μαγγάνιο: 25%

Φολικό οξύ: 23%

 

*Ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης σύμφωνα με τις 2000kcal.

 

 

Αντιγόνη Ανδρέου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, RD, MSc