Πολεμήστε τον Καρκίνο. . .με όπλο τη διατροφή σας!

Πολεμήστε τον Καρκίνο. . .με όπλο τη διατροφή σας!

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου σήμερα και οι πιθανότητες δυστυχώς να έχει αγγίξει τη ζωή σας, είναι αρκετές. Είτε εσάς, είτε ένα από τους γονείς σας, ένα φίλο ή ένα παιδί ή ακόμα και ένα γνωστό σας πρόσωπο να έχει ήδη διαγνωστεί. Ενώ ο καρκίνος μπορεί να σας αφήνει να αισθάνεστε αβοήθητοι, τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βοηθήσετε στην πρόληψη της εμφάνισής του. Η διατροφή σας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που μπορείτε να ελέγξετε.

 

Αυτό το χρόνο, εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους από τον καρκίνο και πολύ περισσότεροι θα διαγνωστούν με αυτήν την καταστροφική ασθένεια. Και ενώ υπάρχει μια ισχυρή γενετική συσχέτιση στον κίνδυνο για καρκίνο, η διατροφή και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μαζί με την έγκαιρη διάγνωση, μπορεί να αποτρέψουν σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των θανάτων από καρκίνο. Και, αν έχετε διαγνωσθεί, μπορεί να υποστηρίξει θετικά τη θεραπεία, και να σας βοηθήσει να ζήσετε καλά για τα επόμενα χρόνια. Εμείς σας δίνουμε μερικές γενικές κατευθυντήριες γραμμές για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου:

 

1.Διατηρήστε ένα υγιές βάρος για να μειώσετε τον κίνδυνο του καρκίνου αλλά και άλλων ασθενειών. Η σύνδεση μεταξύ του καρκίνου και της παχυσαρκίας ποικίλλει ευρέως για διάφορους τύπους καρκίνου. Είναι τόσο υψηλή που φτάνει μέχρι και το 40% για ορισμένες μορφές καρκίνου, ιδιαίτερα του καρκίνου του ενδομητρίου και αδενοκαρκινώματος του οισοφάγου. Επίσης, το υπερβάλλον βάρος και η παχυσαρκία συνδέονται στενά με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, του μαστού, της μήτρας, των ωοθηκών, του παγκρέατος, του νεφρού και της χοληδόχου κύστης.

 

2.Μειώστε την πρόσληψη θερμίδων από στερεά λίπη και πρόσθετα σάκχαρα. Τα τρόφιμα με πρόσθετα σάκχαρα και λιπαρά μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού σας βάρους, χωρίς ιδιαίτερο όφελος σε θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα να αφήνουν ελάχιστα περιθώρια για πιο υγιεινά, καρκίνο-προληπτικά τρόφιμα.

 

3.Τρώτε άφθονα φρούτα, λαχανικά  και όσπρια, αφού έχει αποδειχθεί ότι συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Γεμίστε το πιάτο σας σε κάθε γεύμα με μια ποικιλία από φρούτα και λαχανικά, που είναι πλούσια σε φυσικά θρεπτικά συστατικά.

 

4.Περιορίστε το αλκοόλ. Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν πως όλα τα είδη αλκοολούχων ποτών μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός αριθμού καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων του στόματος, του λαιμού (φάρυγγα), των φωνητικών χορδών (λάρυγγας), του οισοφάγου, του ήπατος, του μαστού, του παχέος εντέρου και του ορθού. Δυστυχώς, είναι ακόμη ασαφές πώς ακριβώς το αλκοόλ επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, αλλά θεωρείται πολύ πιο επιβλαβές όταν συνδυάζεται με το κάπνισμα. Αν καταναλώνετε αλκοόλ, περιορίστε το σε 1 ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και 2 για τους άνδρες.

 

5.Κάντε την άσκηση μέρος της ζωής σας. Πολλές έρευνες έδειξαν ότι ένα μεγάλο ποσοστό θανάτων από καρκίνο, μπορεί να να προληφθεί αν εντάξετε την καθημερινή άσκηση στη ζωής σας. Είναι σημαντικό να υιοθετήσετε ένα πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας και να το διατηρήσετε για το υπόλοιπο τη ζωής σας. Μια ελαφριά προς μέτρια άσκηση, 3-4 φορές την εβδομάδα θεωρείται αρκετά προστατευτική έναντι εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.

 

Οι αλλαγές στον τρόπο που ζούμε σήμερα, οδηγούν όλο και περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, να εκτίθενται σε παράγοντες κινδύνου για καρκίνο, όπως το κάπνισμα, η κακή διατροφή και ο καθιστικός τρόπος ζωής. Εκπαιδεύοντας και ενημερώνοντας την κοινωνία για τη σχέση του τρόπου ζωής και της εμφάνισης του, πετυχαίνουμε το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική πρόληψη κατά του καρκίνου. Κάνοντας το πράξη, ελπίζουμε σε ενδυνάμωση και ενθάρρυνση των ανθρώπων, σε υιοθέτηση αυτών των απλών και υγιεινών επιλογών.

 

Ενημερωθείτε έγκαιρα και πολεμήστε τον καρκίνο, κατανοώντας ότι ένα ποσοστό κοντά στο 50% των επιπλοκών του καρκίνου, μπορεί να προληφθεί μέσω του υγιεινού τρόπου ζωής!

 

 

Στέφανος Ματσούκας

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc