Ποια είναι τα σημάδια της αφυδάτωσης;

Ποια είναι τα σημάδια της αφυδάτωσης;

Είσαι στην κατηγορία των ανθρώπων που υποστηρίζουν πως δεν έχουν «ανάγκη» το νερό;

Ουκ ολίγες φορές έχουμε ακούσει ανθρώπους να λένε πως ειδικά τους χειμερινούς μήνες δεν πίνουν καθόλου, ή πίνουν ελάχιστο, νερό γιατί δεν διψάνε. Ωστόσο, ίσως και εσύ να είσαι ένας από αυτούς που παραπονιoύνται για μερικά «αθώα» συμπτώματα όπως κούραση, ζαλάδα, πονοκέφαλο, υπνηλία, αλλά να μην έχεις φανταστεί τι σχέση μπορεί να έχουν με την μειωμένη κατανάλωση νερού.

 

Το ανθρώπινο σώμα έχει περιεκτικότητα σε νερό γύρω στο 65-75%. Η ποσότητα αυτή πρέπει να διατηρείται σταθερή για να γίνονται οι λειτουργίες του οργανισμού με ευκολία.

 

Όταν συστηματικά παραλείπεις την κατανάλωση νερού τότε ο οργανισμός σου αντιδρά. Η δίψα είναι ένα σημάδι αφυδάτωσης, όμως δεν θεωρείται αξιόπιστος δείκτης. Μην περιμένεις να διψάσεις για να πιεις νερό! Είσαι ήδη αφυδατωμένος!

 

  • Η παρατεταμένη αφυδάτωση μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη λειτουργία των νεφρών, αλλά και της ουροδόχου κύστης.
  • Θα προσέξεις ότι οι παλμοί της καρδιάς σου αυξάνονται. Η ταχυκαρδία, όπως ονομάζεται αυτό το σύμπτωμα, εμφανίζεται διότι η αφυδάτωση προκαλεί μείωση του όγκου του αίματος.
  • Το αίσθημα ζάλης, ιλίγγου, ημικρανίας και πονοκεφάλου αποτελούν συμπτώματα ενός αφυδατωμένου οργανισμού, όπως και ο λήθαργος, η αδυναμία και η έλλειψη συγκέντρωσης.
  • Έχεις παρατηρήσει να έχεις συχνά κράμπες και μυϊκούς σπασμούς, ανεξάρτητα από το αν γυμνάζεσαι ή όχι; Πριν σκεφτείς το συμπλήρωμα μαγνησίου δοκίμασε να αυξήσεις την πρόσληψη νερού ανάλογα με το σωματικό σου βάρος και τη φυσική σου δραστηριότητα.
  • Μήπως τα ούρα σου έχουν βαθύ έντονο κίτρινο χρώμα ή μυρίζουν έντονα; Είναι η πιο σαφής ένδειξη ότι είσαι αφυδατωμένος! Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, λόγω μειωμένης πρόσληψης υγρών τα νεφρά προσπαθούν να δημιουργήσουν υγρά ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες, με αποτέλεσμα να πιέζονται και να προκαλούνται λοιμώξεις στο ουροποιητικό σύστημα.

 

Η φράση «να ακούς το σώμα σου» δεν λέγεται τυχαία! Τα σημάδια που σου στέλνει ο οργανισμός σου είναι πολλά, για αυτό αν κάτι σου συμβαίνει επανειλημμένα μην το παραβλέπεις.

 

Tip Διαιτολόγου: Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν ένα ποσοστό νερού, το οποίο συμβάλλει στην ενυδάτωση του οργανισμού, ωστόσο αυτή η ποσότητα δεν είναι αρκετή για να καλυφθούν οι ανάγκες του.

Αν θέλεις να υπολογίσεις στο περίπου πόσο νερό πρέπει να καταναλώνεις ημερησίως για να είσαι “πλήρης”, πολλαπλασίασε το σωματικό σου βάρος με 30-35 ml νερό.

Να επισημάνουμε όμως, ότι αυτός είναι ένας γενικός κανόνας γιατί δεν υπολογίζει την εφίδρωση που προκαλούν οι δραστηριότητες του καθενός. Τέλος, μέσα σε αυτή τη ποσότητα δεν συμπεριλαμβάνονται οι καφέδες, το τσάι, τα αναψυκτικά και οποιαδήποτε άλλα ροφήματα.

 

Αντιγόνη Ανδρέου 

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc, RD