Πείτε Όχι . . . σε Δίαιτες Μόδας!

Πείτε Όχι . . . σε Δίαιτες Μόδας!

“Οποιαδήποτε “δίαιτα” που υπόσχεται γρήγορο αποτελέσματα και αντιπροσωπεύει μόνο μια βραχυπρόθεσμη αλλαγή στη διατροφή.”

 

Κάτι τέτοιο πάνω – κάτω σημαίνει ο όρος “Δίαιτα Μόδας”, που είμαστε σίγουροι ακούτε πλέον καθημερινά. Με την κοινωνία μας να εστιάζεται όλο και περισσότερο στο βάρος και τα κιλά (μόνο), δεν μας προκαλεί καθόλου έκπληξη το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν θύματα αυτών των “δίαιτων” και των προϊόντων-μαιμού απώλειας βάρους. Αντικρουόμενοι ισχυρισμοί, μαρτυρίες από διάσημα πρόσωπα και διαφημιστικές εκστρατείες από αυτοαποκαλούμενους «εμπειρογνώμονες» μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση ακόμη και στους πιο ενημερωμένους καταναλωτές.

 

Δεν υπάρχουν τροφές ή χάπια που μπορούν με μαγικό τρόπο να σας κάνουν να κάψετε λίπος. Καμία υπερτροφή δεν θα τροποποιήσει το γενετικό σας κώδικα. Δεν υπάρχουν προϊόντα που ως εκ θαύματος θα “λιώσουν” ή θα “κάψουν” το λίπος σας, ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση ή κοιμάστε. Ορισμένα συστατικά στα συμπληρώματα (που μπορεί να μην αναγράφονται καν) και σε φυτικά προϊόντα μπορεί να είναι επικίνδυνα, ακόμη και θανατηφόρα για ορισμένα άτομα. Έτσι, αν κάνετε τον κόπο και διαβάσατε αυτό το άρθρο, ελπίζουμε να πειστείτε και να μείνετε μακρία από οποιαδήποτε “δίαιτα”, χάπια και προϊόντα που αναφέρουν τους εξής ισχυρισμούς:

 

Ταχεία απώλεια βάρους

Η αργή, σταθερή απώλεια βάρους είναι πολύ πιο πιθανό να αντέξει, σε σύγκριση με τις δραματικές αλλαγές βάρους. Τα ισορροπημένα προγράμματα διατροφής στοχεύουν σε μία απώλεια όχι περισσότερο από 0.5 έως 1 κιλό την εβδομάδα. Εάν χάσετε βάρος γρήγορα, πολύ πιθανό να χάσετε μύες, οστική μάζα και νερό. Επίσης, είναι πιο πιθανό να επανακτήσετε τα κιλά γρήγορα.

 

Ποσότητες και περιορισμοί

Πετάξτε στα σκουπίδια δίαιτες που επιτρέπουν απεριόριστες ποσότητες οποιωνδήποτε τροφίμων, όπως το γκρέιπφρουτ, τον ανανά ή τη λαχανόσουπα. Εκτός του ότι είναι βαρετό να τρώτε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά, είναι δύσκολο να ακολουθήσετε για μεγάλο διάστημα τα μονότονα σχέδια. Αποφύγετε οποιαδήποτε δίαιτα που καταργεί ή περιορίζει σε μεγάλο βαθμό ολόκληρες διατροφικές ομάδες, όπως οι υδατάνθρακες (το πιο συνηθισμένο). Ακόμα και αν παίρνετε ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα, θα χάσετε κάποια σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

 

Συνδυασμοί συγκεκριμένων τροφίμων

Δεν υπάρχει καμία (απολύτως!) απόδειξη, ότι συνδιάζοντας ορισμένα τρόφιμα ή τρώγοντας συγκεκριμένες τροφές σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, θα σας βοηθήσει με την απώλεια βάρους. Τρώγοντας «λάθος» συνδυασμούς τροφίμων δεν μετατρέπει άμεσα τα θρεπτικά συστατικά σε λίπος, ούτε παράγει τοξίνες στο έντερο σας, όπως ισχυρίζονται ορισμένα από αυτά τα προγράμματα.

 

Αυστηρά μενού

Είμαστε σίγουροι, πως η ζωή σας είναι ήδη αρκετά πολύπλοκη. Περιορίζοντας τις επιλογές τροφίμων ή ακολουθώντας ένα αυστηρό πρόγραμμα, μπορεί να σας γίνει ένα δύσκολο και δυσάρεστο “καθήκον”. Με κάθε νέα διατροφή, πάντα να αναρωτιέστε: «Μπορώ να τρώω με τον τρόπο αυτό για το υπόλοιπο της ζωής μου;» Αν η απάντηση είναι όχι, τότε το σχέδιο δεν είναι για σας. Απλό!

 

Δεν χρειάζεστε την άσκηση

Η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για καλή υγεία και τη διαχείριση του σωματικού βάρους. Το κλειδί για την επιτυχία σας είναι να βρείτε τη φυσική δραστηριότητα που να απολαμβάνετε και στη συνέχεια να βάλετε ως στόχο τα 30 έως 60 λεπτά δραστηριότητας τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

 

 

Για να καταλάβετε αν μια “δίαιτα” είναι μια “δίαιτα μόδας” ρωτήστε τον εαυτό σας τα παρακάτω:

 1. Σας ζητά να αποφύγετε μία ή περισσοτέρες ομάδες τροφίμων;
 2. Υπόσχεται γρήγορα αποτελέσματα όπως την απώλεια αρκετών κιλών την εβδομάδα;
 3. Υπάρχουν αρκετές προσωπικές μαρτυρίες – κυρίως από διάσημα πρόσωπα – που χρησιμοποιούνται ως απόδειξη της αποτελεσματικότητας;
 4. Χρησιμοποιεί μόνο ορισμένα τρόφιμα και ισχυρίζεται ότι παρέχουν ειδικά πλεονεκτήματα για την απώλεια βάρους;
 5. Συνιστά την χρήση συμπληρωμάτων ή χαπιών ως μέρος του πλάνου;
 6. Είναι γραμμένη ή διαφημίζεται από ένα διάσημο πρόσωπο;
 7. Υπάρχει κάποια επιστημονική απόδειξη ότι ο συνδυασμός των τροφών ή η μέθοδος που χρησιμοποιείται από αυτή τη δίαιτα λειτουργεί;
 8. Μειώνεται η άσκηση ως βοήθεια για την απώλεια βάρους;
 9. Αυτή η δίαιτα κερδίσε γρήγορα δημοτικότητα και εξαφανίστηκε το ίδιο γρήγορα;
 10. Παρέχει καταλόγους με τρόφιμα που επιτρέπονται και άλλα που απαγορεύονται;
 11. Υπάρχουν οποιαδήποτε στοιχεία έρευνας που παρουσιάζονται από την εταιρεία που δημοσιεύει τη διαιτα; Υπάρχει κάποια εξωτερική αναθεώρηση από άλλους ερευνητές; Αν όχι διερωτηθείτε γιατί!
 12. Τα αποτελέσματα απλά ακούγονται πάρα πολύ καλά για να είναι αληθινά;

 

Tip Διαιτολόγου: Αν θέλετε να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, να χτίσετε μυική μάζα και να χάσετε λίπος, η καλύτερη διαδρομή είναι ένας συνδυασμός “έξυπνης” διατροφής φτιαγμένης στα μέτρα σας και περισσότερη άσκηση.

 

Στέφανος Ματσούκας

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc