Οι συχνότερες δικαιολογίες για να μην κάνεις δίαιτα!

Οι συχνότερες δικαιολογίες για να μην κάνεις δίαιτα!

Πολύ εύκολα πέφτουμε στην παγίδα να βρίσκουμε διάφορες δικαιολογίες για μην ακολουθήσουμε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Ποιες είναι αλήθεια, οι πιο συχνές δικαιολογίες που χρησιμοποιούμε; Οι παρακάτω συμβουλές σας αφορούν και θα σας βοηθήσουν να μην εγκαταλείψετε την υγιεινή διατροφή.

 

“Καμία δίαιτα δεν πέτυχε σε μένα. Κουράστηκα να προσπαθώ…”

Απέφυγε τις δίαιτες μόδας που σε οδηγούν σε παροδικά αποτελέσματα. Αντίθετα, στόχευσε σε πιο ουσιώδεις αλλαγές, κάνοντας την υγιεινή διατροφή τρόπο ζωής σου. Μην είσαι αυστηρός με τον εαυτό σου, με το να το ξεφεύγεις από το πρόγραμμα κάποιες φορές, δεν σημαίνει ότι απέτυχες. Πάντα θα υπάρχουν καλές μέρες, αλλά και μέρες που χρειάζονται βελτίωση. Συνέχισε αφοσιωμένος στο στόχο σου.

Υιοθετώντας υγιείς συμπεριφορές, οι διατροφικές σου προτιμήσεις αλλάζουν σταδιακά. Με την πάροδο του χρόνου, θα παρατηρήσεις ότι κάποια “ανθυγιεινά” φαγητά θα τα προτιμάς λιγότερο και ασυνείδητα θα διαλέγεις από μόνος σου πιο υγιεινές επιλογές.

 

“Τα τρόφιμα “διαίτης” είναι άγευστα.”

Το να ακολουθείς μια υγιεινή διατροφή δεν απαιτεί να  αγοράζεις ειδικά “τρόφιμα διαίτης” .  Το κλειδί για μια σωστή διατροφή είναι ο σωστός καταμερισμός των μερίδων. Συνέχισε να απολαμβάνεις τα αγαπημένα σου φαγητά, αλλά πάντοτε με μέτρο. Ταυτόχρονα, τα διάφορα μπαχαρικά όπως η ρίγανη, η πάπρικα, το θυμάρι κ.α. μπορούν να προσθέσουν μια ιδιαίτερη γεύση στο φαγητό σας αποφεύγοντας έτσι τη χρήση επιπλέον λίπους και αλατιού. Πειραματίσου με άλλες διαφορετικές μεθόδους μαγειρέματος όπως στη σχάρα, στον ατμό, στο barbeque αντί για το τηγάνισμα.

 

“Τα υγιεινά τρόφιμα είναι πιο ακριβά!”

Το μυστικό για μια πιο υγιεινή αλλά και οικονομική λύση, είναι η φαντασία και η δημιουργικότητα. Χρησιμοποίησε ένα τρόφιμο για την προετοιμασία διάφορων γευμάτων. Για παράδειγμα, ένα σχετικά ακριβό φρούτο όπως ο φρέσκος ανανάς, μπορεί να καταναλωθεί στο πρόγευμα με βρώμη και στο γιαούρτι, στο μεσημεριανό μέσα σε κάρυ και στο απογευματινό σνακ μέσα σε μια φρουτοσαλάτα.

 

“Δεν ξέρω να μαγειρεύω. . .”

Η μαγειρική είναι μια τέχνη! Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ακολουθείς τις συνταγές κατά γράμμα για να φτιάξεις κάτι νόστιμο. Συνδύασε κάποιες συνταγές που σου αρέσουν και πειραματίσου χρησιμοποιώντας τα αγαπημένα σου υλικά. Παρόλα αυτά αν πάλι δεν τα καταφέρεις, πλέον υπάρχουν πάρα πολλές υγιεινές επιλογές σε ψησταριές και εστιατόρια που μπορείς να διαλέξεις.  

 

” Έρχονται διακοπές”,  “Από Δευτέρα. . .ξεκινάω δίαιτα.”

Μην περιμένεις την τέλεια στιγμή για να κάνεις αλλαγές στη ζωή σου, γιατί δεν θα το πραγματοποιήσεις ποτέ. Ποτέ δεν θα υπάρξει η τέλεια στιγμή αφού πάντα θα υπάρχει κάποια γιορτή ή κάποια δύσκολη περίοδος. H ανησυχία (φοβία) για το μέλλον είναι αυτό που σταματά πολλούς ανθρώπους, από το να κάνουν θετικές αλλαγές στη ζωή τους.

 

“Δεν προλαβαίνω να προετοιμάζω διαφορετικά φαγητά για μένα και την υπόλοιπη οικογένεια.”

Αυτό δεν είναι απαραίτητο να συμβεί, αφού αυτό που θα τρως δεν πρέπει απαραίτητα να είναι  πολύ διαφορετικό από τους υπόλοιπους.  Εάν σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις η υπόλοιπη οικογένεια επιλέξει να φάει fast-food όπως τηγανιτό κοτόπουλο, μπορείς να φας και εσύ μια μικρή μερίδα και να το συνοδέψεις με μια σαλάτα.

 

Ελεάνα Λιασίδου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

 

Βιβλιογραφία:

Eating right isn’t complicated. Academy of Nutrition and Dietetics website. http://www.eatright.org/resource/food/nutrition/dietary-guidelines-and-myplate/eating-right-isnt-complicated. Updated March 18, 2014. Accessed June 22, 2015.

Rao M, Afshin A, Singh G, Mozaffarian D,. (2013). Do healthier foods and diet patterns cost more than less healthy options? A systematic review and meta-analysis. BMJ Open ;3:e004277. 

Tipsheet: Healthy eating starts with healthy food shopping. NIH National Heart, Lung, and Blood Institute website. https://www.nhlbi.nih.gov/health/educational/lose_wt/eat/tips_shop.htm. Accessed June 22, 2015.