Ο φαύλος κύκλος. . .της απώλειας βάρους!

Ο φαύλος κύκλος. . .της απώλειας βάρους!

Πόσες φορές επαναλαμβανόμενα έχεις χάσει 5, 10, 20 ακόμα και 30 κιλά και τα έχεις βάλει πίσω όλα ή ακόμη και περισσότερα;

 

Είναι αποδεδειγμένο ότι  ο κύκλος της επανειλημμένης ή συνεχόμενης απώλειας και ανάκτησης σωματικού βάρους μπορεί να κάνει  πιο δύσκολη την απώλεια και τη διαχείριση του βάρους μακροπρόθεσμα. Συχνά το χαμένο βάρος που επανακτάς  επανειλημμένα σε οδηγεί σε αισθήματα απογοήτευσης, αποτυχίας και χαμηλής αυτοεκτίμησης.’

 

Σύμφωνα με μελέτες, αυτός ο φαύλος κύκλος ονομαζόμενος και ως weight cycling, μπορεί ακόμη και να αυξήσει τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθειες.

Από πού προκύπτει το weight cycling;  Τρόποι που προκύπτουν από αυτό το μοτίβο μείωσης και αύξησης στο βάρος σου είναι με την παράλειψη γευμάτων ή/και την κατανάλωση πολύ λίγων θερμίδων (starvation diets). Αυτό το είδος διατροφής είναι ωστόσο ανεπιτυχές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις όπως προαναφέρθηκε μπορεί να καταστεί και επιβλαβές για την υγεία σου.

 

Και αφού ο αριθμός στην ζυγαριά μειώνετε, γιατί αυτό να είναι πρόβλημα;  Ναι, όντως στα αρχικά στάδια αυτών των διατροφικών πλάνων μπορεί να βιώσεις μια μεγάλη απώλεια σωματικού βάρους.  Τι είναι όμως αυτό που χάνεις; Μόνο λίπος; Φυσικά και όχι. Μαζί με το λίπος χάνετε και ένα μεγάλο ποσοστό μυϊκού ιστού και φυσικά υγρά. Άρα μέσα από αυτή τη διαδικασία συνεπάγεται μείωση του μυϊκού ιστού που οδηγεί σε μείωση του μεταβολισμού.

 

Στην συνέχεια λόγω  του συντριπτικού φόρτου που προσδίδει η συγκεκριμένη δίαιτα στο σώμα σου, αυτό αποδεικνύεται ανίκανο να διατηρήσει την απώλεια βάρους, με αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα όλο το βάρος που έχασες  να το επανακτήσεις. Πολλές φορές μάλιστα, μπορεί να βάλεις ακόμα περισσότερα κιλά απ’ όσα έχασες με αποτέλεσμα να αυξηθεί το ποσοστό λίπους, καθώς και το μέγεθος των λιποκυττάρων, πράγμα που επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τη διαδικασία απώλειας βάρους για μετέπειτα.

 

Καθώς ο κύκλος επαναλαμβάνεται, χρειάζεσαι όλο και λιγότερες θερμίδες για να χάσεις βάρος αλλά και η διατήρηση του γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Ο κύκλος της “αποτυχίας, επιτυχίας, αποτυχίας” το καθιστά ψυχολογικά πιο δύσκολο να προσπαθήσεις και πάλι.

 

Που οδηγεί όλη αυτή η διαδικασία; Να καταλήξεις με περισσότερο βάρος, περισσότερο λίπος και λιγότερη μυϊκή μάζα από τα αρχικά στάδια που ήσουν και μια ψυχολογία στα πατώματα.

 

Εάν έχεις  επανειλημμένα «σκαμπανεβάσματα» στο βάρος σου και όλα αυτά σου φαίνονται γνώριμα, άλλαξε την προσέγγισή που  έχεις στο θέμα αυτό και βρες λύσεις οι οποίες θα διαρκέσουν για μια ζωή και όχι μόνο για ένα μήνα. Κάνε σταδιακές και μόνιμες αλλαγές στον τρόπο κατανάλωσης, στο επίπεδο δραστηριότητας και γενικότερα στον τρόπο ζωής σου. Είναι ο μόνος τρόπος να είσαι υγιής για μια ζωή.

 

Δήμητρα Σκαπούλλαρου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc