Μικρά Μυστικά για Σωστή Απώλεια Βάρους – Μέρος I

Μικρά Μυστικά για Σωστή Απώλεια Βάρους – Μέρος I

Θέλετε να χάσετε βάρος και να το κρατήσετε μακριά;

Ίσως η πιο συνηθισμένη επιθυμία – πρόκληση που ακούμε. Έχετε δοκιμάσει να χάσετε βάρος, αλλά το βρήκατε δύσκολο;  Χάσατε λίγο βάρος και έπειτα το επανακτήσατε; Πιο κάτω θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές – εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να αρχίσετε να επιτυγχάνετε τους στόχους που θέλετε.

 

Πρώτα απ’ όλα . . .

Γράψτε κάτω τους λόγους και τα κίνητρα που θέλετε να χάσετε βάρος και να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας. Είναι πολύ σημαντικό να αποφασίσετε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

 

Νιώθετε έτοιμοι;

Εάν η απάντηση είναι ναι, αυτά τα εργαλεία θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε το ταξίδι σας:

  • Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις διατροφικές σας συνήθειες, κρατώντας ένα ημερολόγιο φαγητού και διάθεσης για 1 βδομάδα. Σε αυτό το ημερολόγιο καταγράψτε ό,τι φαγητό ή ποτό καταναλώσατε, την ώρα και το πώς αισθάνεστε. Για παράδειγμα, «Ένα φλιτζάνι τσάι με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη με γάλα στις 3 μ.μ. Αίσθημα: άγχος ή πίεση». Κοιτάζοντας το ημερολόγιο θα είστε σε θέση να δείτε πώς οι ώρες, τα μέρη, οι άνθρωποι και η διάθεσή σας, επηρεάζούν την πρόσληψη τροφής.

 

  • Επιλέξτε αρχικά 2 ή 3 μικρές αλλαγές που μπορείτε να ξεκινήσετε άμεσα και φτιάξτε ένα σχέδιο δράσης με ρεαλιστικούς στόχους, όπως για παράδειγμα: “θα αυξήσω την πρόσληψη φρούτων, τρώγοντας δύο φρούτα την ημέρα”. Όταν το καταφέρετε, μπορείτε να προχωρήσετε σε περισσότερες αλλαγές ή να χτίσετε σε αυτά που έχετε ήδη θέσει.

 

  • Κάντε μια λίστα με εργασίες που έχετε να κάνετε, που θα αποσπάσουν την προσοχή σας από το φαγητό, όταν θέλετε ένα σνακ ή όταν είστε βαριεστημένοι. Για παράδειγμα, να διαβάσετε ένα κεφάλαιο του βιβλίου σας ή να τακτοποιήσετε το “ξεχασμένο” για χρόνια συρτάρι σας.

 

  • Ζητήστε την κατάλληλη υποστήριξη – από ένα φίλο, συνεργάτη, επαγγελματία υγείας, ομάδα ή ακόμα και μια έγκυρη ιστοσελίδα για κάποιες δύσκολες στιγμές που ίσως προκύψουν.

 

Θέστε ρεαλιστικούς στόχους:

Οι ρεαλιστικοί στόχοι είναι πιο εφικτοί, ενώ η επιτυχία ενισχύει την αυτοπεποίθηση σας και την ικανότητα να χάσετε βάρος. Θυμηθείτε οι στόχοι σας να είναι μετρήσιμοι, έτσι ώστε να γνωρίζετε πότε τους επιτύχατε. Χάνοντας μόνο το 5-10% του βάρους σας έχει τεράστια οφέλη για την υγεία σας. Για αυτό θέστε ρεαλιστικούς στόχους όπως:

  • Απώλεια βάρους μεταξύ 200γρ – 1kg ανά βδομάδα είναι ένας ασφαλής και ρεαλιστικός στόχος.

 

  • Το μεγαλύτερο λάθος που κάνετε είναι να δίνετε έμφαση μόνο στα κιλά! Μην στοχέυετε μόνο στη μείωση του βάρους σας στη ζυγαριά. Χάνοντας λίπος και εκατοστά από τη μέση σας, μειώνετε τις πιθανότητες κινδύνου για παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

 

  • Σκεφτείτε επίσης άλλους στόχους χωρίς να είναι γνώμονας πάντοτε το βάρος  – κάτι άλλο που θα θέλατε να επιτύχετε – όπως το να είστε πιο ενεργοί με τα παιδιά σας ή να ανεβαίνετε τις σκάλες χωρίς να λαχανιάζετε.

 

  • Μην ξεχνάτε την φυσική δραστηριότητα. Όχι μόνο σας βοηθά να κάψετε περισσότερες θερμίδες αλλά μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση σας και να βελτιώσει την μακροπρόθεσμη προσπάθεια για επιτυχία.

 

Η συνέχεια στο επόμενο άρθρο. . . 

 

Στέφανος Ματσούκας

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc