Ξέρεις για ποιο λόγο φουσκώνεις τόσο με τα αγαπημένα σου σταυρανθή λαχανικά;

Ξέρεις για ποιο λόγο φουσκώνεις τόσο με τα αγαπημένα σου σταυρανθή λαχανικά;

 

Στην οικογένεια των σταυρανθή λαχανικών ανήκουν το μπρόκολο, το κουνουπίδι, η λαχανίδα, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κραμπί (λάχανο), το bok choy, τα γογγύλια κ.τ.λ.. Δεν είναι τυχαία η κατάταξη τους στην διατροφή μας. Το διατροφικό τους προφίλ υποδεικνύει πολλά.

Τα σταυρανθή λαχανικά είναι πηγές βιταμινών και μετάλλων όπως είναι η βιταμίνη Β6, C, K, φολικού οξέος, καλίου, ενώ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και λειτουργούν σαν αντιφλεγμονώδη. Είναι πλούσια σε θειούχες ενώσεις, τις γλυκοσινολικές ενώσεις, οι οποίες συνδέονται με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διάφορων μορφών καρκίνου.

 

Αυτό το ήξερες;

…Παρόλο που τα λατρεύεις τα αποφεύγεις γιατί φοβάσαι πως θα σε φουσκώσουν ή θα σου προκαλέσουν αέρια, σωστά;  Αυτό που συμβαίνει λοιπόν, είναι πως το στομάχι δεν είναι σε θέση να διασπάσει την ραφινόζη, ένας σύνθετος υδατάνθρακας ο οποίος βρίσκεται στα σταυρανθή λαχανικά. Επομένως, γίνεται ζύμωση με βακτήρια στο λεπτό έντερο, το οποίο παράγει μεθάνιο, διοξείδιο του άνθρακα, υδρογόνο και μεθανόλη, οδηγώντας έτσι στον μετεωρισμό.

 

Λύση στο πρόβλημα…

Για να μειώσεις τα συμπτώματα που σε ενοχλούν απλά ακολούθησε τις παρακάτω τακτικές:

●    Ψήσε τα λαχανικά σου ‘al dente’, μην τα καταναλώνεις ούτε ωμά αλλά ούτε και πολύ ψημένα

●    Να μασάς καλά, τουλάχιστον 15 φορές κάθε μπουκιά (….το ξέρω, θα σου φανεί περίεργο)

●    Κάνε τα λαχανικά σου πουρέ. Η διαδικασία παρασκευής του πουρέ, αυξάνει την επαφή με τα πεπτικά ένζυμα καθώς το τρόφιμο περνά μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα, αυξάνοντας έτσι την απορροφητικότητα του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν λιγότερα υπολείμματα, και να μην τρέφονται τα βακτήρια του εντέρου σου.

●    Μετά από το γεύμα σου απόλαυσε ένα τσάι από βότανα όπως μάραθο, κύμινο, κανέλα, μέντα ή τζίντζερ. Με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν τα αέρια και θα βελτιωθούν τα συμπτώματα του μετεωρισμού.

 

Tip Διαιτολόγου:  Τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν μια ουσία που έχει την ικανότητα να προστατεύει τον εγκέφαλο, την όραση αλλά και τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες. Η ουσία αυτή είναι η σουλφοραφάνη. Αν θέλεις να αυξήσεις τα επίπεδα της τεμάχισε τα λαχανικά σου 30 λεπτά πριν τα καταναλώσεις ή αν θα τα μαγειρέψεις πρόσθεσε κατά το μαγείρεμα μια πρέζα σκόνη μουστάρδας.

 

Χρυστάλλα Κατελάρη

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc