Κοτόπουλο μπούτι με μουστάρδα και μέλι

Κοτόπουλο μπούτι με μουστάρδα και μέλι

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να μαγειρέψεις το κοτόπουλο, φτάνει να έχεις φαντασία. Πέραν από το κλασικό στήθος κοτόπουλο στο φούρνο ή στο αντικολλητικό σήμερα σας προτείνουμε μπούτι κοτόπουλο με μουστάρδα και μέλι. Και για εξοικονόμηση χρόνου, φτιάξε περισσότερο για να το καταναλώσεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μιας και διατηρείτε ζουμερό και νόστιμο.

 

Υλικά για 4 μερίδες:

 

  • 8 – 12 μπουτάκια κοτόπουλο, χωρίς το δέρμα και το κόκκαλο
  • 2 κ. σ Μουστάρδα  Dijon
  • 1 κ.σ μέλι 
  • Γλυκιά πάπρικα
  • ¼ κ.γ θαλασσινό αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 φλ. χοντροκομμένα μανιτάρια
  • 2 χρωματιστές πιπεριές κομμένες σε λωρίδες

 

κ.σ.: κουταλιά σούπας            κ.γ.: κουταλάκι γλυκού             φλ.: φλιτζάνι 240ml

 

Μέθοδος εκτέλεσης:

 

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 160ο C.
  2. Βάλτε τα κομμάτια κοτόπουλου σε ένα μπολ και αλατοπιπερώστε.
  3. Σε ένα άλλο μπολ αναμείξτε καλά τη μουστάρδα, το μέλι και την πάπρικα.
  4. Ρίξτε το μίγμα μουστάρδας στο κοτόπουλο και μαρινάρετε για 30 λεπτά (σιγουρευτείτε ότι έχει πάει παντού)
  5. Σε ένα pyrex βάλτε το κοτόπουλο, τα μανιτάρια και τις πιπεριές και ψήστε για 25 – 30 λεπτά στους 160οC.

 

 

Tip Διαιτολόγου:  Η επιλογή αυτή αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεΐνης και χαμηλή πηγή λίπους, σε συνδυασμό με άγριο ή καστανό ρύζι και λαχανικά δημιουργείται ένα σωστό και ισορροπημένο πιάτο.  Πέραν από τα μακροθρεπτικά συστατικά, η σημερινή συνταγή έχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, νιασίνη, σελήνιο, φώσφορο κλπ. Το σελήνιο είναι  σημαντικό για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Μερικές από τις ‘ιδιότητες’ του σεληνίου είναι και η παραγωγή ορμονών για το θυρεοειδή αδένα, ενώ δρα ως αντιοξειδωτικό και προστατεύει την καρδιά.

 

Διατροφικές Πληροφορίες για 1 μερίδα (2 μπουτάκια)

Ενέργεια: 211 kcal

Υδατάνθρακα: 11γρ

Λιπαρά: 6 γρ

Πρωτεΐνη: 27γρ

 

Βιταμίνες & Μέταλλα

Βιταμίνη Α: 19%

Βιταμίνη Β6:25%

Βιταμίνη C: 60%

Νιασίνη:47%

Φώσφορο:25%

Ριβοφλαβίνη: 20%

Σελήνιο:29%

Ψευδάργυρο: 18%

 

 

Χρυστάλλα Κατελάρη

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc