Κοτόπουλο Μουστάρδας!

Κοτόπουλο Μουστάρδας!

Έχετε βαρεθεί να τρώτε το απλό κοτόπουλο στο φούρνο ή στη σχάρα και θέλετε να το φτιάξετε με κρεμώδη σάλτσα από φρέσκα κρέμα; Το μόνο σίγουρο, είναι ότι φρέσκα κρέμα «σημαίνει» αυτόματα γεύμα πλούσιο σε θερμίδες και λιπαρά. Όλα μπορούν να γίνουν υγιεινά και νόστιμα, φτάνει να αφήσετε τη φαντασία σας να δουλέψει. Αντικαταστήστε τη φρέσκα κρέμα με το γιαούρτι. . .εκτός του ότι δίνει το ίδιο αποτέλεσμα οι θερμίδες και τα λιπαρά είναι πολύ λιγότερα! 

 

Υλικά για 4 άτομα:

  • 4 Φιλέτα κοτόπουλο (χωρίς λίπος)
  • 600γρ. γιαούρτι 0-  2% λιπαρά (στραγγιστό)
  • 400γρ. μανιτάρια
  • 5 κ.σ. μουστάρδα απλή
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξηρό
  • 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

 

κ.σ.: κουταλιά σούπας    φλ.: φλιντζάνι 250ml

 

Μέθοδος Εκτέλεσης:

  1. Βάλτε  2 κ.σ. ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και αφήστε μέχρι να ζεσταθεί το λάδι.
  2. Τοποθετήστε τα 4 φιλέτα κοτόπουλο και σοτάρετε μέχρι να πάρουν ενα «χρυσαφένιο» χρώμα  και από τις δύο πλευρές.
  3. Προσθέστε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια και αφήστε μέχρι να μαλακώσουν εντελώς. Σβήστε με το κρασί και περιμένετε 3-4 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί.
  4. Την ίδια στιγμή σε ένα μπολ βάλτε ½ φλυτζάνι νερό μαζί με τη μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι και ανακατέψτε. Ρίξτε το στο τηγάνι και ανακατέψτε ξανά.
  5. Κατεβάστε το τηγάνι από τη φωτιά και κρατήστε το στην άκρη.
  6. Σε ένα μπολ ρίξτε το γιαούρτι και με ένα μίξερ χειρός κτυπήστε το μέχρι να γίνει σαν κρέμα.
  7. Ρίξτε το σιγά σιγά στο τηγάνι (που έχετε κατεβάσει ήδη από τη φωτιά) και ανακατέψτε αργά.
  8. Περιμένετε 10λεπτά και τοποθετήστε το ξανά στη φωτιά  να σιγοβράσει για ακόμα 5-10 λεπτά.
  9. Σκεπάστε το τηγάνι, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει 10-15 λεπτά.

 

 

Τip ΔιαιτολόγουΤο γιαούρτι είναι η καλύτερη εναλλακτική επιλογή σε σχέση με τη φρέσκα κρέμα. Συγκρίνοντας τη διατροφική αξία των δύο είναι ξεκάθαρο ότι το γιαούρτι υπερέχει αφού στα 100γρ. αποδίδει 60 θερμίδες, ενώ 100γρ. φρέσκας κρέμας 340 θερμίδες. Επιπρόσθετα,  τα 100γρ. γιαούρτι δίνουν 1,5γρ. λίπος, ενώ 100γρ. φρέσκα κρέμα 35γρ. λίπος.

Η επιλογή λοιπόν,  είναι δική σας!

 

 

Θρεπτική Αξία ανά μερίδα:

Ενέργεια/ Θερμίδες: 355 kcal

Λιπαρά: 16 γρ.

Μονοακόρεστα: 9 γρ.

Υδατάνθρακες: 13,5 γρ.

Φυτικές ίνες: 2γρ.

Πρωτεΐνη:  38 γρ.

 

Βιταμίνες και Μέταλλα:

Νιασίνη: 99% *

Σελήνιο: 55%

Βιταμίνη B6: 49%

Φώσφορος:  42%

Ριβοφλαβίνη: 30%

Χαλκός: 18%

Μαγνήσιο:16%

 

* Ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης σύμφωνα με τις 2000kcal.

 

Κωνσταντίνα Φιλίππου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc