Κοτόπουλο με πικάντικη σάλτσα με Μέλι Όρος Μαχαιρά

Κοτόπουλο με πικάντικη σάλτσα με Μέλι Όρος Μαχαιρά

 

Υλικά για 4 άτομα:

  • 800γρ. κοτόπουλο στήθος (σε κύβους)
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • 1 κρεμμύδι ξηρό 
  • ½ κ.γ. πιπέρι
  • ½ κ.γ. κουρκουμά 
  • ½ κ.γ. ρίγανη
  • Αλάτι 
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 1 φλ. ρύζι basmati ωμό 
  • 2.κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο (γαρνιτούρα)

 

Για τη σάλτσα:

  • 6 πιπεριές κόκκινες κέρατο 
  • 3 κ.σ. μέλι Όρος Μαχαιρά 
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. σόγια σως (με λιγότερο αλάτι)
  • 1 κ.γ. western sauce 
  • ½ φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο    
  • 30γρ. φέτα < 12% λιπαρά 
  • 2 κ.γ. chili sauce
  • Χυμό από ½ lime
  • ½ σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.σ. ξύδι 
  • Πάπρικα 
  • Αλάτι, πιπέρι 

 

*κ.γ.: κουταλάκι του γλυκού,   κ.σ.: κουταλιά σούπας,   φλ.: φλυτζανι 250 ml,   γρ.: γραμμάρια 

 


Μέθοδος Εκτέλεσης:

  1. Αρχικά, σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράστε τις πιπεριές για 15 -20 λεπτά. Μετά στραγγίστε και  αφήστε λίγο να κρυώσουν.
  2. Παράλληλα κόψτε σε κύβους το κοτόπουλο, μαρινάρετε με ρίγανη, πιπέρι, αλάτι και σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίξτε τη 1.κ.σ. ελαιόλαδο και τσιγαρίστε μέχρι να κοκκινίσει λίγο απ ` όλες τις πλευρές. 
  3. Ταυτόχρονα μέσα στο blender ρίξτε όλα τα υλικά της σάλτσας, μέχρι να πολτοποιηθουν και να έχει μια λεία υφή η σάλτσα μας.
  4. Στη συνέχεια ρίξτε τη σάλτσα στο τηγάνι μαζί με το κοτόπουλο και χαμηλώστε λίγο τη φωτιά. Ανακατεύετε ανά τακτά διαστήματα για ακόμα 5- 10 λεπτά. 
  5. Παράλληλα βράστε το basmati σε ξεχωριστό κατσαρολάκι με αλάτι και κουρκουμά.
  6. Τέλος σερβίρετε το ρύζι μαζί με το κοτόπουλο και τη σάλτσα, και πασπαλίστε με λίγο μαϊντανό και φρέσκο κρεμμυδάκι. Καλή Απόλαυση! 

 

Διατροφικό Tip:  Οι κόκκινες πιπεριές είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Κ και φολικού οξέος. Είναι αντιοξειδωτικές αφού περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνη Γ, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Α, καροτενοειδών – λουτείνη και ζεαξανθίνη, λυκοπένιο και βήτα – καροτίνη. Όλες αυτές οι βιταμίνες μας προστατεύουν από διάφορες λοιμώξεις και παίζουν σημαντικό ρόλο σε βασικές λειτουργίες του μεταβολισμού, προλαμβάνουν την ανάπτυξη ασθενειών στα μάτια και προστατεύουν από μορφές καρκίνου του μαστού και  των ωοθηκών. 

 

Θρεπτική Αξία ανά μερίδα: 

Ενέργεια/ Θερμίδες: 495 kcal 

Λιπαρά: 12 γρ.

Μονοακόρεστα Λιπαρά: 7.5 γρ.

Υδατάνθρακες:  36 γρ. 

Φυτικές Ίνες:   5 γρ.  

Πρωτεΐνη:  50 γρ.

 

Βιταμίνες και Μέταλλα

Βιταμίνη Γ: 582%

Βιταμίνη Α:  210%

Βιταμίνη Β6:  25%

Φολικό Οξύ:13% 

Θειαμίνη (Β1): 10%

 

Κωνσταντίνα Φιλίππου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc