Κοτόπουλο με γλυκόξινη σάλτσα!

Κοτόπουλο με γλυκόξινη σάλτσα!

Μια συνταγή για να ευχαριστήσετε τους καλεσμένους σας τόσο γευστικά όσο και διατροφικά.  Είναι έτοιμο σε 15’ φτάνει να ετοιμάσετε τα υλικά σας από πριν. Απολαύστε το με καστανό ρύζι και  μια δροσιστική σαλάτα.

 

Υλικά για 4 μερίδες:

  • 500γρ. στήθος κοτόπουλο
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 3 πιπεριές πολύχρωμες
  • 1 καρότο
  • 5-6 σπαράγγια
  • ½ πράσο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 4 φέτες ανανά
  • 10-12 κάσιους (cashew nuts)
  • 4 κ.σ. σησαμέλαιο ή ηλιέλαιο
  • Αλάτι-πιπέρι

 

Υλικά για γλυκόξινη σάλτσα:

  • 4 κ.σ. μέλι
  • 4 κ.σ. μηλόξυδο ή λευκό ξίδι
  • 2 κ.σ. ντοματοπολτό
  • 2 κ.σ. σόγια σως
  • 1 κ.γ. πιπερόριζα (ginger) πολτοποιημένο  
  • 1 κ.σ. κορν φλάουερ    

 

*κ.σ.: κουταλιά σούπας       κ.γ. κουταλάκι του γλυκού       

 

Μέθοδος εκτέλεσης:

  1. Για τη γλυκόξινη σάλτσα, σε ένα μπολ προσθέτετε όλα τα υλικά και ανακατέψτε  καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Κόψε τις πιπεριές σε λεπτές λωρίδες, το καρότο σε sticks, τον ανανά σε κύβους,  το κρεμμύδι και το πράσο σε ροδέλες και το σκόρδο ψιλοκομμένο.
  3. Κόψτε το κοτόπουλο σε λεπτές λωρίδες.
  4. Βάλτε στο τηγάνι 4 κουταλιές από το σησαμέλαιο και αφήστε το να κάψει πάρα πολύ καλά.
  5. Σοτάρετε το κοτόπουλο αφού το έχετε αλατοπιπερώσει μέχρι να ψηθεί και μόλις πάρει χρώμα προσθέτετε όλα τα λαχανικά εκτός από τα σπαράγγια και τον ανανά.
  6. Σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μην μαραθούν. Μόλις σοταριστούν προσθέτετε τον ανανά και τις κορυφές από τα σπαράγγια που θα πρέπει να έχετε βράσει από πριν για περίπου 15 λεπτά σε αλατισμένο νερό.
  7. Τέλος προσθέτετε λίγα χοντροκομμένα κάσιους, τη γλυκόξινη σάλτσα ανακατεύοντας 2-3 λεπτά και σερβίρετε.

 

Tip  Μάγειρα: Το σησαμέλαιο πρέπει να ζεσταθεί πολύ καλά πριν βάλετε το κοτόπουλο έτσι ώστε να μην «κατεβάσει» υγρά.  Για πιο πικάντικη γεύση μπορείτε να προσθέσετε και λίγη σάλτσα τσίλι στη γλυκόξινη.

 

Tip Διαιτόλογου: Ένα πιάτο με ποικιλία υλικών, πράγμα που το κάνει πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά  καλύπτοντας την ημερήσια πρόσληψη σε Βιταμίνη C κατά 3 φορές. Η Βιταμίνη C είναι απαρραίτητη για το ανοσοποιητικό σύστημα, αφού εκτελεί τις πιο πολλές από τις λειτουργίες της, δρώντας ως ισχυρό αντιοξειδωτικό.

 

Θρεπτική Αξία ανά μερίδα:

Ενέργεια/ Θερμίδες: 460 Kcal

Λιπαρά: 20 γρ.

Υδατάνθρακες: 40 γρ.

Φυτικές ίνες: 5 γρ.

Πρωτεΐνη: 30 γρ.

Βιταμίνες και Μέταλλα:

Βιταμίνη C: 309%*

Βιταμίνη Α: 90%

Μαγγάνιο: 54%

Χαλκός: 19%

Φoλικό οξύ: 18%

 

* Ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης Σύμφωνα με τις 2000 kcal.

 

Μενέλαος Μενελάου, Φοιτητής Μαγειρικής 

Χρυστάλλα Κατελάρη,  Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφόλογος  MSc