Κεφίρ . . . πες ναι!

Κεφίρ . . . πες ναι!

Ρόφημα το οποίο παράγεται από κατσικίσιο ή αγελαδινό γάλα με τη χρήση κόκκων κεφίρ, ποικιλία φιλικών βακτηρίων. Για 24 ώρες περίπου οι μικροοργανισμοί από τους κόκκους κεφίρ πολλαπλασιάζονται και ζυμώνουν τα σάκχαρα στο γάλα, μετατρέποντας το στην μορφή που γνωρίζουμε. Στη συνέχεια, οι κόκκοι απομακρύνονται από το μείγμα ενώ μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν.  Οι κόκκοι κεφίρ είναι η απαραίτητη ύλη για να παραχθεί το γνωστό σε όλους μας (ρόφημα) κεφίρ. Η ξινή του γεύση οφείλεται στα βακτήρια του γαλακτικού οξέος που μετατρέπουν τη λακτόζη σε γαλακτικό οξύ.

 

Μια μερίδα κεφίρ, που ισοδυναμεί με 175ml περιέχει:

Περίπου 100 θερμίδες

7-8 γρ υδατανθράκων

3-6 γρ λίπους, ανάλογα με το είδος του γάλακτος που χρησιμοποιείται.

6 γρ πρωτεΐνη

Ασβέστιο: 20% ΣΗΠ

Φώσφορο: 20% ΣΗΠ

Βιταμίνη Β12: 14% ΣΗΠ

Ριβοφλαβίνη (Β2): 19% ΣΗΠ

Μαγνήσιο: 5% ΣΗΠ

*Συνιστώμενης Ημερήσιας Δόσης (ΣΗΔ)

 

 

Ποιές οι ιδιότητες του κεφίρ?

 

1.Έχει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες

Παρόλο που το γιαούρτι είναι η πιο διαδεδομένη πηγή προβιοτικών, το κεφίρ είναι μια πολύ πιο ισχυρή πηγή. Οι σπόροι κεφίρ περιέχουν περίπου 30 είδη βακτηρίων και ζυμομυκήτων , καθιστώντας το μία πλούσια πηγή προβιοτικών. Άλλα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα (όπως το γιαούρτι) παρασκευάζονται από πολύ λιγότερα τέτοια στελέχη και δεν περιέχουν ζύμες.

Αυτά τα ζωντανά βακτήρια παρεμποδίζουν την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύοντας τον οργανισμό από μικρόβια και μολύνσεις.

Ένα τέτοιο προβιοτικό είναι το Lactobacillus kefiri, το οποίο υπάρχει μόνο στο κεφίρ. Μελέτες δείχνουν ότι αυτό το προβιοτικό μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη διαφόρων επιβλαβών βακτηρίων, όπως της σαλμονέλας και του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.

 

 

2. Τα προβιοτικά στο κεφίρ βοηθούν σε διάφορα πεπτικά προβλήματα

Τα προβιοτικά αποκαθιστούν την ισορροπία των καλών βακτηρίων στο έντερο. Συνιστάται ιδιαίτερα σε παιδιά επειδή προάγει τη σωστή εντερική λειτουργία, σε εγκύους για την αντιμετώπιση προβλημάτων δυσκοιλιότητας, καθώς και σε ηλικιωμένους, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των έντονων εντερικών αλλαγών που παρουσιάζουν (δυσκοιλιότητας, διάρροιας).

Υπάρχουν επίσης στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα προβιοτικά βοηθούν ενάντια σε διάφορα προβλήματα του πεπτικού συστήματος όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τα έλκη που προκαλούνται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και διάφορα άλλα.

 

 

3. Είναι γενικά ανεκτό από ανθρώπους που έχουν δυσανεξία στην λακτόζη

Σε σύγκριση με το συνηθισμένο γάλα, το κεφίρ είναι καλύτερα ανεκτό από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη. Αυτό οφείλεται στις ευεργετικές ζύμες και στα φιλικά βακτηρίδια του κεφίρ που μετατρέπουν το μεγαλύτερο μέρος της λακτόζης του γάλακτος σε γαλακτικό οξύ. Ως αποτέλεσμα το κεφιρ περιέχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη από το γάλα. Το κεφίρ περιέχει επίσης ένζυμα που βοηθούν στην περαιτέρω διάσπαση της λακτόζης στο έντερο.

Φυσικά το κεφίρ μπορεί να παραχθεί και χωρίς λακτόζη, χρησιμοποιώντας νερό καρύδας, χυμό φρούτων, ή κάποια άλλη μη-γαλακτοκομική πρώτη ύλη. Ωστόσο, αυτά τα προϊόντα δεν έχουν την ίδια θρεπτική αξία όπως εκείνα με βάση το κανονικό γάλα.

 

 

4. Είναι πλούσια πηγή ασβεστίου!

Όλοι γνωρίζουμε ότι το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών. Όπως και τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα, έτσι και το κεφίρ, είναι καλή πηγή ασβεστίου αφού όπως αναφέρθηκε 175 ml κεφίρ καλύπτουν  περίπου το 20 % της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου. Η αντικατάσταση μιας μερίδας γαλακτοκομικών προϊόντων με μια μερίδα κεφίρ σημαίνει ότι θα πάρετε όχι μόνο ασβέστιο, αλλά και υγιή προβιοτικά βακτήρια.

 

 

5. Υπάρχουν ενδείξεις ότι βελτιώνει τα συμπτώματα από αλλεργία και άσθμα

Οι αλλεργίες προκαλούνται από φλεγμονώδεις αντιδράσεις ενάντια σε κάποια “αβλαβείς” περιβαλλοντική ουσία. Τα άτομα με υπερευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο επιρρεπή σε αλλεργίες, οι οποίες με την σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε παθήσεις, όπως το άσθμα.

 

Με λίγα λόγια. . . πείτε ναι στο κεφίρ! ☺

 

Tip για ένα γευστικό και υγιεινό ρόφημα

Smoothie με φρούτα και μέλι για 4 άτομα: Χτυπάτε στο μπλέντερ 600ml κεφίρ με 1 ροδάκινο σε κυβάκια, 150γρ. βατόμουρα φρέσκα ή κατεψυγμένα, 1 μπανάνα σε φέτες και 4 κ.σ. μέλι. Σερβίρετε με πάγο και καλαμάκι χοντρό. Καλή Απόλαυση!

 

 

Δήμητρα Σκαπουλλαρου

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc