Καρπούζι: ο κολλητός φίλος του καλοκαιριού.

Καρπούζι: ο κολλητός φίλος του καλοκαιριού.

Χωρίς αμφιβολία το καρπούζι είναι ο πρωταγωνιστής των καλοκαιρινών φρούτων. Είναι δροσιστικό, ζουμερό και ιδανικό για να καταναλωθεί ως κύριο γεύμα, ως ένα ελαφρύ μεσημεριανό ή βραδινό.  Μπορεί ακόμη να χτυπηθεί σε blender και να δώσει εντυπωσιακούς φρέσκους χυμούς ή και  smoothies!

 

Μια μερίδα καρπούζι αντιστοιχεί στα 230γρ. ή στο 1 1/4 φλ. Αυτή η ποσότητα, που μπορεί να αποτελέσει ένα ενδιάμεσο σνακ, αποδίδει:

  • 70 θερμίδες
  • 17γρ. υδατάνθρακες
  • 14γρ. σάκχαρα   
  • 1 γρ. φυτικές ίνες
  • 0 γρ. λίπος

Αντίστοιχα καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες ενός ενήλικα σε ποσοστό:

  • 40%  Βιταμίνης C
  • 17% Βιταμίνης Α
  • 16% Βιταμίνης Β6
  • 12% Βιταμίνης Β1 (Θειαμίνη)

Το καρπούζι περιέχει επίσης  σε μικρότερες ποσότητες ασβέστιο, σίδηρο, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, φολικό οξύ, παντοθενικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο και χαλκό.

 

Ποια είναι τα οφέλη του;

 

  1. Σε ενυδατώνει. Το καρπούζι έχει 92% περιεκτικότητα σε νερό και αρκετά άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό σου.
  2. Βοηθά στην πρόληψη Καρκίνου. Οι σημαντικές ενώσεις που περιέχονται στο καρπούζι όπως η Cucurbitacin Ε και το λυκοπένιο, βοηθούν αρκετά στην πρόληψη κατά του του καρκίνου.
  3. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου, διατηρούν σωστή τη ροή αίματος της καρδιάς βελτιώνοντας έτσι τη λειτουργία της.
  4. Μειώνει τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες. Το λυκοπένιο και η βιταμίνη C ως αντιφλεγμονώδη αντιοξειδωτικά ο ρόλος τους είναι η απομάκρυνση της φλεγμονής, η οποία έχει συνδεθεί με χρόνιες παθήσεις. Ταυτόχρονα, προλαμβάνει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στα μάτια και προστατεύει την υγεία των ματιών.
  5. Ανακουφίζει τους μυϊκούς πόνους. Όλα τα μέρη του καρπουζιού, η φλούδα, η σάρκα και οι σπόροι περιέχουν μια ουσία την Κιτρουλίνη. H Κιτρουλίνη είναι ένα μη απαραίτητο αμινοξύ, που μετατρέπεται σε L-αργινίνη όταν καταναλώνεται. Η Κιτρουλίνη  θεωρείται μερικώς υπεύθυνη για την επίδρασή της στην ελάττωση της μυϊκής πίεσης. Γι’ αυτό και ο χυμός καρπουζιού μπορεί να θεωρηθεί ένα καλό ρόφημα αποκατάστασης πριν ή ακόμα και μετά την άσκηση.
  6. Βοηθά το δέρμα και τα μαλλιά. Η βιταμίνη Α διατηρεί  το δέρμα και τα μαλλιά ενυδατωμένα, ενώ ταυτόχρονα προάγει την υγιή ανάπτυξη νέου κολλαγόνου και κυττάρων ελαστίνης. Η βιταμίνη C είναι επίσης επωφελής, καθώς προάγει την υγιή ανάπτυξη κολλαγόνου.

 

Tip Διαιτολόγου: Φτιάξε μια δροσιστική σαλάτα με κύβους από καρπούζι, τυρί Cottage με χαμηλά λιπαρά ή πρόσθεσε μια μικρή ποσότητα σε κύβους από χαλούμι ή φέτα. Πρόσθεσε κρεμμυδάκι, μέντα ή μαϊντανό, και ρίξε στο τέλος μερικά παξιμάδια ή κρουτόνς.

 

Κωνσταντίνα Φιλίππου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος,  MSc