Για φαγητό έξω με τα παιδιά

Για φαγητό έξω με τα παιδιά

Η ζωή ενός παιδιού είναι γεμάτη με πολλά “πρώτα”. Πρώτα βήματα, πρώτα λόγια, πρώτο δόντι και εννοείται, το πρώτο γεύμα ενός παιδιού σε ένα εστιατόριο. Για τα μικρά παιδιά, τα γεύματα εκτός σπιτιού μπορεί να είναι παγίδα (βλέπε children menu στα εστιατόρια), έτσι υπάρχουν μεγάλα διδάγματα για να μάθετε για τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες ενός παιδιού σε εστιατόρια.

 

Επιλέξτε εστιατόρια “φιλικά” προς τα παιδιά

Επιλέξτε ένα εστιατόριο που έχει ένα θρεπτικό παιδικό μενού και περιλαμβάνει μικρότερα μεγέθη μερίδας και γεύματα σχεδιασμένα για να παρέχουν άφθονα θρεπτικά συστατικά για παιδιά. Πολλά εστιατόρια διαθέτουν τα μενού τους διαδικτυακά , ώστε να μπορείτε να δείτε εκ των προτέρων τις επιλογές σας.

 

Τα καλά πράγματα έρχονται σε… μικρές συσκευασίες

Κάθε μπουκιά πρέπει να παρέχει θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την υγεία και την ανάπτυξη ενός παιδιού. Γεμίζοντας με πατατάκια ή σοκολάτες το στομάχι πριν το φαγητό μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά τον κορεσμό και να μην αφήσουν κανένα χώρο για πιο θρεπτικά τρόφιμα. Άρα, αποφύγετε να δώσετε τέτοιου είδους σνακ πριν να πάτε σε κάποιο εστιατόριο.

 

Φρούτα- φρούτα – φρούτα!

Ανάλογα με την ηλικία των παιδιών – είτε χρειάζονται πολτοποιημένο φρούτο είτε άλλα φρούτα σε μορφή finger food – πάντα να τα ζητάτε να υπάρχουν στο τραπέζι. Εκτός από τα πολλά οφέλη, θα συνεισφέρουν και στις μερίδες φρούτων που χρειάζονται ανά ημέρα

 

Επιτραπέζια μαθήματα

Διδάξτε στα παιδιά να τρώνε αργά και να απολαμβάνουν τις διάφορες γεύσεις. Οι γονείς είναι ισχυρά μοντέλα, έτσι αποτελούν θετικό παράδειγμα καθορίζοντας ένα χαλαρό ρυθμό για μάσηση της τροφής. Τρώγοντας έξω με μικρά παιδιά βοηθά στην ενθάρρυνση μιας υγιούς “περιέργειας” προς τα τρόφιμα και το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται στο τραπέζι.

 

Το “απλό” πολλές φορές είναι… καλύτερο

Συχνά τα συνοδευτικά πιάτα, ακόμη και τα λαχανικά στον ατμό, είναι πολύ αλατισμένα. Ζητήστε να μαγειρεύονται τα λαχανικά ενός παιδιού χωρίς πρόσθετο αλάτι. Παραγγείλετε μια απλή ψημένη πατάτα ή γλυκοπατάτα, ή λαχανικά σχάρας ή ατμού για το τραπέζι.

 

Δοκιμάστε και εσείς καινούρια τρόφιμα!

Μερικά παιδιά είναι πιο τολμηρά από άλλα, αλλά είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε τη γευσιγνωσία νέων τροφίμων όταν τρώτε έξω. Όσο μεγαλύτερη ποικιλία στη διατροφή, τόσο περισσότερες θρεπτικές ουσίες παρέχονται. Επιλέξτε δύο ή τρία κατάλληλα φαγητά από το μενού και αφήστε το παιδί σας να επιλέξει ένα. Για νέα τρόφιμα, προσφέρετε ένα ή δύο μπουκιές από το δικό σας γεύμα σας και πάντα παραγγέλνετε τα φαγητά με τη σάλτσα στο πλάι.

 

Μάθετε να μοιράζεστε

Είτε πρόκειται για μια πιατέλα κρεατικών / ζυμαρικών για όλη την οικογένεια για να δοκιμάσετε όλοι, είτε πρόκειται για ένα cheesecake με 4 πιρούνια, το φαγητό έξω διδάσκει τον σωστό έλεγχο της μερίδας όταν μοιράζεστε.

 

Σκεφτείτε ξανά πριν να παραγγείλετε “γλυκά”

Το φαγητό έξω πριν από μερικά χρόνια, θεωρείται μια ιδιαίτερη περίσταση και έτσι το αναψυκτικό με το γεύμα και το γλυκό στο τέλος ήταν ένα αποδεκτό κέρασμα. Αλλά πλέον, αφού τα περισσότερα παιδιά γευματίζουν πολλές φορές την εβδομάδα έξω, σκεφτείτε το καλύτερα. Ενθαρρύνετε το απλό νερό ή δημιουργήστε τη δική σας “σόδα”, στίβοντας λεμόνι με σόδα.

 

Στέφανος Ματσούκας

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc