Γαριδομακαρονάδα με ούζο και ντομάτα!

Γαριδομακαρονάδα με ούζο και ντομάτα!

Σκέφτεσε πώς να φτιάξεις μια μακαρονάδα και να αρέσει και σε μικρούς και σε μεγάλους; Σίγουρα με αυτή την εύκολη, λαχταριστή και νόστιμη συνταγή θα τους εντυπωσιάσεις και δεν είναι καθόλου παράξενο να στην ξαναζητήσουν. Με τα πλούσια αρώματα μπαχαρικών, το ούζο και το φρέσκο χυμό ντομάτας δημιουργεί ένα υπέροχο συνδυασμό που σίγουρα πρέπει να δοκιμάσεις!

 

Υλικά για 4 μερίδες:

  • 600γρ. μεγάλες γαρίδες με τα κεφάλια
  • 500γρ. μακαρόνια σπαγγέτι ολικής
  • 500γρ. φρέσκες ντομάτες
  • 700γρ σπιτικό ντοματοχυμό
  • 2 κ.σ. πάστα ντομάτας
  • 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο (κομματάκια)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ¼ φλ. ούζο
  • 6 κ.σ. μαϊντανό

* κ.σ: κουταλιά σούπας       φλ: φλιντζάνι 250ml

 

Μέθοδος Εκτέλεσης:

1. Κόψτε τα κεφάλια από τις γαρίδες και κρατήστε τα στην άκρη. Καθαρίστε το υπόλοιπο κομμάτι από τις γαρίδες αλλά αφήστε τις ουρές.

2. Προσθέστε τις 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο, και περιμένετε 3-4

λεπτά.

3. Ρίξτε τα κεφάλια από τις γαρίδες και αφήστε μέχρι τα κεφάλια να πάρουν ένα ωραίο χρώμα.

4. Στη συνέχεια προσθέστε τις τριμμένες ντομάτες, τον σπιτικό ντοματοχυμό και την πάστα ντομάτας. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει και να πήξει.

5. Ταυτόχρονα σε ένα μικρό τηγάνι σοτάρετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο το σώμα των γαρίδων, για 3-5 λεπτά και κρατήστε τις σε ένα μπολ.

6. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να αφαιρέσετε τα κεφάλια από τη σάλτσα με λίγη προσοχή ώστε να μην αφαιρεθεί μεγάλη ποσότητα από τη σάλτσα!

7. Δυναμώστε τη φωτιά, ρίξτε τις γαρίδες με τις ουρές τους στο τηγάνι και προσθέστε το ούζο.

8. Μόλις εξατμιστεί το ούζο, σβήστε τη φωτιά και προσθέστε αλάτι, πιπέρι και το μαϊντανό.

9. Σε μια κατσαρόλα βάλτε νερό να ζεσταθεί για 5 λεπτά, αλατίστε και ρίξτε τα μακαρόνια για 10 λεπτά μέχρι να γίνουν al dente. Στραγγίστε τα, αλλά θυμηθείτε να κρατήσετε 1/2 φλ. από το νερό από τον ζωμό των μακαρονιών.

10. Προσθέστε τα μακαρόνια στο τηγάνι με τις γαρίδες, και το νερό που κρατήσατε και ανακατέψτε καλά.

11. Για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα προσθέστε φρεσκοκομμένο μαϊντανό, μετά το σερβίρισμα!

 

Tip Διαιτολόγου: Οι γαρίδες πρέπει να γνωρίζεις ότι είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας αφού τα 100γρ. γραμμάρια (6 μεγάλες γαρίδες) περιέχουν περίπου 21γρ. γραμμάρια πρωτεΐνης, 100 θερμίδες και 165mg χοληστερόλης, κάτι που δεν πρέπει να σε προβληματίζει αν ξέρεις ότι η ημερήσια πρόσληψη σου δεν ξεπερνά τα 300mg!

 

Θρεπτική Αξία ανά μερίδα (6 γαρίδες):

Ενέργεια | Θερμίδες: 497 kcal

Λιπαρά: 12,9 γρ.

Κορεσμένα Λιπαρά: 2 γρ.

Μονοακόρεστα Λιπαρά: 7,8γρ.

Υδατάνθρακες: 56,5 γρ.

Φυτικές Ίνες: 7 γρ.

Πρωτεΐνες: 33,7 γρ.

 

Βιταμίνες και Μέταλλα

Βιταμίνη C: 45 %*

Σελήνιο: 40%

Φολικό Οξύ: 32%*

Βιταμίνη Α: 30%

Θειαμίνη (Β1): 24%

Σίδηρο: 17%

 

* Ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης σύμφωνα με τις 2000kcal.

 

Κωνσταντίνα Φιλίππου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc