Εξοικονόμησε χρήματα ακολουθώντας πρόγραμμα διατροφής

Εξοικονόμησε χρήματα ακολουθώντας πρόγραμμα διατροφής

Ακούγονται οι απόψεις «θέλω να κάνω διατροφή αλλά δεν μπορώ να ανταπεξέλθω οικονομικά». Δυστυχώς, οι πλείστοι πιστεύουν πως δεν μπορεί κάποιος να τρέφεται υγιεινά και να μην σπαταλά περισσότερα χρήματα. Στο άρθρο αυτό λοιπόν, θα αναλύσουμε με ποιους τρόπους μπορείς να τρέφεσαι υγιεινά και παράλληλα να την βγάλεις φθηνά. 

 

  • Γράψε λίστα για τα ψώνια 

 

Προτού επισκεφθείς το σουπερμάρκετ άνοιξε τα ντουλάπια και το ψυγείο και φτιάξε μια λίστα με τις ελλείψεις που υπάρχουν στο σπίτι. Επίσης, μην ξεχάσεις να σημειώσεις την ποσότητα που θα σου είναι απαραίτητη για να περάσεις ολόκληρη την εβδομάδα.  

 

  • Προτίμησε προϊόντα εποχής 

 

Ακολούθησε τις εποχές με τα φρούτα και τα λαχανικά που έχει να μας προσφέρει η καθεμιά. Συνήθως τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής είναι πιο οικονομικά καθώς και με μεγαλύτερη θρεπτικότητα. Προτίμησε αυτά τα προϊόντα να τα προμηθεύεσαι από λαϊκές αγορές ή λαχαναγορές γιατί εκεί θα συναντήσεις καλύτερης ποιότητας προϊόντα με χαμηλότερη τιμή. 

 

  • Πλήρωσε με μετρητά

 

Κάνε τα ψώνια σου πληρώνοντας με μετρητά. Με τον τρόπο αυτό περιορίζεσαι μόνο στα προϊόντα που αναγράφονται στη λίστα σου και δεν παρασύρεσαι από άλλα «δελεαστικά» προϊόντα ή προσφορές. 

 

  • Αξιοποίησε σωστά τις προσφορές και τα εκπτωτικά κουπόνια

 

Ναι, ο λόγος που υπάρχουν είναι για να σε παραπλανήσουν και να αγοράσεις περισσότερα! Ωστόσο, μπορείς να το αξιοποιήσεις σωστά και να κάνεις εξοικονόμηση χρημάτων. Αν για παράδειγμα η προσφορά είναι για κάποιο τρόφιμο που έχει μεγάλη διάρκεια ζωής όπως είναι τα μακαρόνια, τα δημητριακά, οι κονσέρβες κτλ., μπορείς να τα αγοράσεις σε μεγαλύτερη ποσότητα αυτή την εβδομάδα με χαμηλότερη τιμή και να απαλλαγείς από αυτά τα έξοδα για τις επόμενες 2-3 εβδομάδες.  

 

  • Μην πετάς το φαγητό που περισσεύει 

 

Υπολόγισε τη ποσότητα που θα καταναλώσεις και μαγείρεψε μόνο αυτή. Μην παρασύρεσαι από την ενδεχόμενη πείνα μαγειρεύοντας  μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που πραγματικά χρειάζεσαι. Ωστόσο, το περίσσευμα φαγητού μην το πετάξεις. Αξιοποίησε το την επόμενη μέρα! 

 

  • Εκτίμησε τα κατεψυγμένα τρόφιμα

 

Μην υποτιμάς την αξία των κατεψυγμένων τροφίμων. Ήξερες ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι πιο θρεπτικά σε σχέση με τα αντίστοιχα φρέσκα προϊόντα; Για παράδειγμα το κατεψυγμένο σπανάκι είναι πιο θρεπτικό από το φρέσκο που υπάρχει στον πάγκο του σουπερμάρκετ για 5 μέρες. Τα κατεψυγμένα λαχανικά και φρούτα με τη συγκομιδή τους πλένονται, καθαρίζονται και συσκευάζονται κατευθείαν, ενώ αυτά που παραμένουν για μέρες σε αναμονή αγοράς χάνουν την θρεπτικότητα τους από μέρα σε μέρα. Επίσης, τα κατεψυγμένα κρέατα και ψάρια έχουν υποστεί μικρότερη έκθεση σε μικρόβια και επιμολύνσεις σε σύγκριση με τα εκτεθειμένα νωπά κρέατα και ψάρια που βρίσκονται στον πάγκο.  

 

  • Ένταξε στη διατροφή σου τα όσπρια

 

Τα όσπρια αποτελούν ίσως την πλουσιότερη τροφή με το χαμηλότερο κόστος. Αξίζει να τα εντάξεις 2 – 3 φορές την εβδομάδα στη διατροφή σου. Διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να αλλοιωθούν και έχουν χαμηλή θερμιδική αξία αλλά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.

 

 

Αντιγόνη Ανδρέου 

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, RD, MSc