Δίαιτα express: γιατί δεν πρέπει να πέσεις στην παγίδα της.

Δίαιτα express: γιατί δεν πρέπει να πέσεις στην παγίδα της.

Αναζητάς τη γρήγορη λύση για απώλεια βάρους για ένα πιο λεπτό και έτοιμο για παραλία σώμα; Είσαι σίγουρη πως μια δίαιτα express είναι η μοναδική σου λύση; Μάθε πόσο αποτελεσματική είναι και τι πραγματικά «κρύβεται» πίσω από μια τέτοια δίαιτα.

 

Μέρα με τη μέρα νιώθεις το καλοκαίρι να πλησιάζει αφού ο ήλιος άρχισε ήδη να σε καίει. Αυτό σε κάνει να συνειδητοποιείς ότι τους χειμερινούς μήνες πήρες μερικά κιλάκια τα οποία ακόμα κουβαλάς. Η έντονη επιθυμία που έχεις να απαλλαχτείς από αυτά σε «αναγκάζει» να πέσεις στην παγίδα της γρήγορης απώλειας βάρους μέσω ανορθόδοξων προγραμμάτων για express αδυνάτισμα.

 

Η απόφαση να ακολουθήσεις τέτοιου είδους προγράμματα διατροφής για απώλεια βάρους επιφέρει κινδύνους για την υγεία σου. Προτού πάρεις αυτή την απόφαση, αν θέλεις να τα έχεις «καλά» με τον οργανισμό σου τότε φρόντισε να ενημερωθείς κατάλληλα για να «γλιτώσεις» από την παγίδα των υποσχόμενων προγραμμάτων αδυνατίσματος. Παρακάτω θα βρεις μερικούς σημαντικούς λόγους για να μην παγιδευτείς για ακόμα μια χρoνιά.

 

1. Διαιτολόγιο με πολύ λίγες θερμίδες

Τέτοια προγράμματα στοχεύουν στην κατανάλωση ενέργειας από την ήδη αποθηκευμένη ενέργεια του σώματος, γι’ αυτό και η τροφή που επιτρέπεται είναι ελάχιστη. Το αποτέλεσμα; Να «στερεύει» ο οργανισμός από θρεπτικά συστατικά και να μειώνεται ο μεταβολικός ρυθμός αφού δεν λαμβάνει αρκετή τροφή για την παραγωγή ενέργειας (στην ουσία μειώνονται οι καύσεις του οργανισμού).

 

2. Λάθος απώλεια βάρους

Μια απώλεια βάρους δεν είναι πάντα επιθυμητή! Σίγουρα νιώθεις χαρά και ικανοποίηση με το να κατεβαίνει ο αριθμός στη ζυγαριά σου. Η γρήγορη απώλεια βάρους όμως στηρίζεται κυρίως στην απώλεια μυϊκής μάζας με κατ’ επέκταση την αποδυνάμωση του σώματος και τη μείωση του βασικού μεταβολισμού, κάτι που δεν θα σου επιτρέψει να χάσεις το περιττό λίπος.

 

3. Αρνητικές επιπτώσεις

Στερητικές δίαιτες επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό όπως αφυδάτωση, κούραση, εξάντληση, ζαλάδες, πονοκεφάλους, αδυναμία, απώλεια μνήμης, απώλεια συγκέντρωσης, ορμονικές διαταραχές και μειωμένη άμυνα του οργανισμού. Οι αρνητικές επιπτώσεις δεν είναι μόνο οργανικές, θα τις ανακαλύψεις και εξωτερικά στο σώμα σου. Τέτοιες επιπτώσεις είναι  ξηροδερμία, τριχόπτωση, γερασμένο και χαλαρό δέρμα, ραγάδες και κυτταρίτιδα.

 

 

Τι συμβαίνει μετά τη δίαιτα express;

Αφού ο αριθμός στη ζυγαριά πλέον σου φαίνεται ικανοποιητικός, νιώθεις πως μπορείς να τρως και πάλι φυσιολογικά… Εννοείται πως θα επιλέξεις ένα πλούσιο γεύμα με μπόλικους υδατάνθρακες και λίπος, αφού μέχρι τώρα ήταν απαγορευτικά! Ο πεινασμένος οργανισμός σου αρχίζει να αποθηκεύει με ταχύ ρυθμό το γλυκογόνο και το νερό που έχει στερηθεί ώστε να γεμίσει και πάλι τις άδειες του αποθήκες. Η διαδικασία αυτή καταλήγει στην ανάκτηση του χαμένου βάρους και όχι μόνο.

 

 

Καταλήγεις σε φαύλο κύκλο…

Από ένα πρόγραμμα express δεν εκπαιδεύεσαι για την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή με αποτέλεσμα να μην μάθεις ποτέ πως μπορείς να τρέφεσαι σωστά και να διατηρείς ένα υγιές βάρος χωρίς στερήσεις. Γι’ αυτό το λόγο κάθε χρόνο θα μπαίνεις στην ίδια διαδικασία, θα πέφτεις στην ίδια παγίδα, με μόνη διαφορά τον αριθμό της ζυγαριάς που χρόνο με χρόνο θα αυξάνεται.

 

 

Tip Διαιτολόγου: Για να αποκτήσεις ένα υγιές σώμα και όχι αριθμό βάρους που θα σε ικανοποιεί εμπιστεύσου ένα διαιτολόγο/κλινικό διαιτολόγο ώστε να σε καθοδηγήσει σωστά και μέσα από την πορεία απώλειας βάρους να εκπαιδευτείς για την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

 

P.S.  Καλό είναι να μην μας προβληματίζει το επιπλέον βάρος μόνο τους τελευταίους 3 μήνες πριν το καλοκαίρι, αλλά ολόχρονα!

 

 

Αντιγόνη Ανδρέου

Κλινική Διαιτολόγος  – Διατροφολόγος, RD, MSc