Cake με φυστικοβούτυρο και μαύρη σοκολάτα

Cake με φυστικοβούτυρο και μαύρη σοκολάτα

Υλικά 10-12 κομμάτια: 

  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις  
  • 200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κ.σ. baking powder 
  • ½ κ.γ. αλάτι 
  • 60 γρ. καστανή ζάχαρη 
  • 1 αυγό 
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • 275 ml γάλα 
  • 60 γρ. chips μαύρης σοκολάτας 
  • 60 γρ. φυστικοβούτυρο 
  • 2-3 χούφτες Quaker τραγανές μπουκιές με ξηρούς καρπούς 
  • 2-3 κ.σ.  αμύγδαλα ή καρύδια ανάλατα θρυμματισμένα  (προαιρετικά) 

 

*κγ.: κουταλάκι του γλυκού κ.σ.: κουτάλι σούπας γρ.: γραμμάρια 

 

Μέθοδος Εκτέλεσης:

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 οC, στον αέρα. Κοσκινίστε το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι σε ένα μπολ. Προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε τα καλά. 
  2. Σε άλλο μπολ σπάστε το αυγό και χτυπήστε το με το λάδι, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε το γάλα και χτυπήστε ξανά μέχρι να αφρίσει το μείγμα. 
  3. Ρίξτε το υγρό μείγμα στο στερεό μείγμα, προσθέστε το φυστικοβούτυρο και ανακατέψτε απαλά και αργά. Μην ανακατέψετε με κυκλικές κινήσεις αλλά με κάθετες και όχι για πολλή ώρα. Το μείγμα θα έχει μερικούς σβώλους, όμως μην το ανακατέψετε κι άλλο γιατί το κέικ θα λασπώσει στο εσωτερικό όταν ψηθεί. 
  4. Ρίξτε μέσα τα chips μαύρης σοκολάτας και 2 χούφτες από τις τραγανές μπουκιές quaker με ξηρούς καρπούς και αν θέλετε και τους άλλους ξηρούς καρπούς σε ποσότητα που επιθυμείτε. Ανακατεύετε ξανά πολύ ελαφρά. 
  5. Μεταφέρετε το μείγμα σε ορθογώνιο αλουμινένιο φορμάκι διαστάσεων 20 * 8 cm, που έχετε βουτυρώσει καλά σε όλες του τις πλευρές! 
  6. Γαρνίρετε την επιφάνεια με μια χούφτα τραγανές μπουκιές και ψήστε για 35-40 λεπτά. 

 

Θρεπτική Αξία ανά κομμάτι: 

Ενέργεια/ Θερμίδες: 260 kcal

Λιπαρά:  11 γρ.

Υδατάνθρακες:  35γρ.

Φυτικές Ίνες:  4,5γρ.

Πρωτεΐνη:  6,9 γρ.

 

Κωνσταντίνα Φιλίππου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc