Αύξηση βάρους στις γιορτές;

Αύξηση βάρους στις γιορτές;

Αρκετοί είναι αυτοί που μπορεί να υποφέρουν από άγχος και στρες με τα γιορτινά τραπέζια και να ανησυχούν για το αντίκτυπο που θα έχει η “λιγότερο περιοριστική” σχέση τους με το φαγητό στο βάρος τους. Η αλήθεια είναι ότι τα Χριστούγεννα πρέπει να θεωρείται ως μια εποχή χαλάρωσης και να απολαμβάνετε την οικογένεια σας, τους φίλους, το φαγητό και το ποτό χωρίς ενοχές ή άγχος για το βάρος ή τη διατροφή σας. Μερικά από τα φαγητά που τρώμε αυτή την εποχή είναι φαγητά που τρώμε μόνο τα Χριστούγεννα, οπότε το να νιώθουμε άγχος για την απόλαυσή τους είναι λιγότερο υγιές για εμάς, από το να τα απολαμβάνουμε και στη συνέχεια να εξισορροπούμε τη διατροφή μας.

 

Πολλοί άνθρωποι που βλέπουμε στα γραφεία μας, ξοδεύουν τόσο μεγάλο μέρος της ψυχικής τους υγείας ανησυχώντας για το τι πρόκειται να φάνε αυτή την περίοδο, που δεν τους μένει χρόνος να σκεφτούν οτιδήποτε άλλο! Αν και αυτό είναι (ως ένα βαθμό) κατανοητό λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικές πιέσεις πως “πρέπει” να έχουμε ένα συγκεκριμένο σώμα, όταν σκεφτόμαστε τις γιορτές, πρέπει να εστιάζουμε στη χαρά, την αγάπη και τον ενθουσιασμό, χωρίς να φοβόμαστε τις θερμίδες και την αύξηση βάρους.

 

Δυστυχώς, πολλοί πιστεύουν ότι οι επιλογές τους στις γιορτές είναι η πλήρης κραιπάλη και η αύξηση βάρους ή το απόλυτο άγχος και ο έλεγχος βάρους. Αυτό φυσικά δεν ισχύει. Ενώ είναι απολύτως φυσιολογικό (δεδομένης της αποχής από τη ρουτίνα) να αυξηθεί λίγο το βάρος μας, είναι απολύτως αδύνατο, να αναιρέσουμε τα οφέλη μιας χρόνιας ισορροπημένης διατροφής μέσα σε μερικές μέρες.

 

Θα ζούσαμε όλοι σε ένα καλύτερο κόσμο, εάν υπήρχε λιγότερος φόβος σχετικά με την αύξηση βάρους στα Χριστούγεννα, η οποιαδήποτε άλλη γιορτή,  από τη “βιομηχανία διατροφής” και ταυτόχρονα πολλές συζητήσεις σχετικά με το πόσο ανθυγιεινό είναι να αισθανόμαστε άγχος για το φαγητό σε μια περίοδο που είναι τόσο χαρούμενη.

 

Οι περισσότεροι δεν σκέφτονται καν να εφαρμόσουν επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής μέχρι τον Ιανουάριο, επειδή πιστεύουν ότι τα Χριστούγεννα θα αναιρέσουν τη σκληρή δουλειά τους ούτως ή άλλως. Επίσης, πολλοί θα αυξήσουν βάρος κατά τη διάρκεια των εορτών και θα αισθάνονται τόσο άσχημα για τον εαυτό τους που πέφτουν θύματα της βιομηχανίας “δίαιτας”. Στη συνέχεια θα προσπαθήσουν να λιμοκτονήσουν από την 1η Ιανουαρίου, μόνο και μόνο για να συνειδητοποιήσουν ότι η πραγματική ζωή, τους απαγορεύει να μιμηθούν την μη ρεαλιστικά «τέλεια» δίαιτα του αγαπημένου τους influencer, οδηγώντας σε αισθήματα απελπισίας και αποτυχίας.

 

Η αλήθεια είναι απλή! Κάθε μέρα είναι μια μέρα όπου μπορείτε να επιλέξετε να τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη, να καταναλώσετε φυτικές ίνες, να ενυδατωθείτε, να κάνετε κάποια άσκηση που απολαμβάνετε και να προσπαθήσετε να κοιμηθείτε αρκετά.

 

Εάν αισθάνεστε ανήσυχοι για την αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια των γιορτών, απλά αναρωτηθείτε το γιατί. Το ότι θα βάλετε 1-2 κιλά θα κάνει κάποιον να σας αγαπήσει λιγότερο; Θα σας κάνει λιγότερο καλό γονέα ή χειρότερο στη δουλειά σας; Θα σημαίνει ότι είστε λιγότερο πολύτιμοι ως άνθρωποι με οποιονδήποτε τρόπο; Με ΤΙΠΟΤΑ! Θα σήμαινε απλά ότι είχατε χαλαρώσει και φάγατε νόστιμο φαγητό και εκμεταλλευτήκατε στο έπακρο τις γιορτές; Απολύτως ΝΑΙ!

 

Φανταστείτε έναν κόσμο, όπου ο καθένας από μας βάζει όλη αυτή την ενέργεια που σπαταλά για το πώς μπορεί να ελέγξει το βάρος του κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων ή πώς να φτιάξει «υγιείς» εκδόσεις των αγαπημένων του Χριστουγεννιάτικων φαγητών, στο να χρησιμοποιήσει αυτόν τον χρόνο για να σκεφτεί το τέλειο δώρο για τον σύντροφό του, να εστιαστεί στην καριέρα του ή να σκεφτεί πώς μπορεί να βοηθήσει άτομα που είναι λιγότερο “τυχερά” την περίοδο των Χριστουγέννων. Φανταστείτε πώς αυτή η αλλαγή της ψυχικής ενέργειας θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο!

 

Και ασφαλώς δεν αρνούμαι καθόλου ότι οι κακές διατροφικές συνήθειες και η έλλειψη άσκησης είναι επιβλαβείς. Αλλά μια κουλτούρα που κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι η απόλαυση του γιορτινού φαγητού τους καθιστά υποδεέστερα άτομα ή ότι η αύξηση του βάρους τους θα τους έκανε λιγότερο πολύτιμους και λιγότερο αξιαγάπητους ξεπερνά εντελώς το νόημα της ισορροπημένης διατροφής και τρόπου ζωής. Το να είσαι υγιής περιλαμβάνει επίσης και το να είσαι ψυχικά υγιής, μην το ξεχνάτε αυτό.

 

Εάν ήσασταν γεμάτοι με άγχος και στρες σχετικά με την αύξηση βάρους ή το ότι θα καταναλώνατε λιγότερο θρεπτικά φαγητά κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, και αυτό σας εμπόδισε να απολαύσετε τα όποια κοινωνικά γεύματα είχατε, τότε είναι καλύτερα να αφιερώσετε λίγο χρόνο να σκεφτείτε πόσο επιβλαβές είναι αυτό για την ποιότητα ζωής σας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταλάβετε ότι η υγεία βρίσκεται στη μέση των δύο άκρων. Η συνέπεια και ισορροπία είναι η απάντηση. Το να έχουμε μια υγιή σχέση με το φαγητό και το σώμα μας, όπου μπορούμε να τρώμε ελεύθερα χωρίς ενοχή ή ντροπή και να κάνουμε σωστές επιλογές βάση την υγεία και την πείνα και όχι τα συναισθήματα, το άγχος και την εξάντληση είναι το κλειδί.

 

Στέφανος Ματσούκας

Κλινικός Διαιτολόγος – Διαιτολόγος, MSc