Αγάπησε το νερό ή . . . καν’ το πιο απολαυστικό!

Αγάπησε το νερό ή . . . καν’ το πιο απολαυστικό!

Το θέμα για το σημερινό άρθρο δεν είναι άλλο από το πολύτιμο νερό, το απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό αφού χωρίς αυτό σίγουρα δεν μπορεί να υπάρξει και η ανθρώπινη ζωή! Γνωρίζεις ότι ένας μέσος άνθρωπος μπορεί να αντέξει χωρίς φαγητό λιγότερο από 2 μήνες, αλλά χωρίς καθόλου νερό σχεδόν μέχρι και 3 ημέρες;

 

Αν αναρωτιέσαι γιατί, ο λόγος είναι πολύ απλός! Το νερό έχει αμέτρητες ιδιότητες και κάποιες από αυτές είναι οι εξής:

 • Βοηθά στη βελτίωση των επιπέδων ενέργειας.
 • Βοηθά στη λειτουργία του εγκεφάλου.
 • Βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου.
 • Αποτρέπει και διευκολύνει τη δυσκοιλιότητα.
 • Ευνοεί τη φυσική απόδοση.
 • Αποτρέπει τους πονοκεφάλους.
 • Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος.
 • Προλαμβάνει λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
 • Βοηθά στην ελαστικότητα και την απαλότητα του δέρματος.
 • Συμβάλλει στη διαδικασία της πέψης, στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών και μετάλλων στα κύτταρα.

 

Σίγουρα λοιπόν, θα έχεις καταλάβει τη σπουδαιότητα του και γιατί αποτελεί το Α και . . . το Ω στη διατροφή σου! Επομένως μην περιμένεις να διψάσεις, για να πιεις νερό. Ακόμη και μια ήπια αφυδάτωση μπορεί να επιφέρει διαταραχές στη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία, όπως η συγκέντρωση, η εγρήγορση και η βραχυπρόθεσμη μνήμη. Αυτό μπορεί να αφορά ιδιαίτερα παιδιά μικρής ηλικίας, ηλικιωμένους, όσους ζουν σε πολύ ζεστά κλίματα ή όσους ασκούνται έντονα.  Ακόμα κάτι ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της άσκησης, τα παιδιά μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης, αφού δεν καταλαβαίνουν την ανάγκη τους  για την αντικατάσταση των χαμένων υγρών.

 

Βεβαίως θα γνωρίζεις ότι το κάθε άτομο έχει διαφορετικές ανάγκες σε υγρά και σίγουρα έχει σημασία το φύλο, η ηλικία, το βάρος, η άσκηση αλλά και οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν. Έχει υπολογιστεί ότι περίπου το 20% των υγρών που χρειαζόμαστε καθημερινά προέρχεται από τα στερεά τρόφιμα, ενώ το υπόλοιπο 80% από το νερό και άλλα ροφήματα  που καταναλώνονται ημερησίως. Έτσι το νερό σίγουρα δεν αποτελεί τη μοναδική επιλογή σου για ενυδάτωση. Στην πραγματικότητα νερό προσλαμβάνουμε από όλα τα ροφήματα, όπως καφές, τσάι, χυμούς αλλά και από διάφορα τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά.

 

Ο «γενικός κανόνας» λέει να πίνεις 8 ποτήρια των 240ml την ημέρα, όμως σίγουρα αυτοί οι αριθμοί δεν είναι αντιπροσωπευτικοί, αλλά μόνο εκτιμήσεις που αλλάζουν για κάθε άτομο εξατομικευμένα. Αν θες να είσαι πιο αυστηρός με τον εαυτό σου, τότε υπολόγισε ότι πρέπει να καταναλώνεις καθημερινά 25 – 35 ml σύμφωνα με το σωματικό σου βάρος. Αν, για παράδειγμα ζυγίζεις 60 kg τότε πρέπει να καταναλώνεις 1500 – 2100 ml συνολικά υγρά ημερησίως.

 

Πίνοντας αρκετά υγρά μπορείς να ξεχωρίζεις πιο εύκολα το αίσθημα της πείνας και να μην το μπερδεύεις με το αίσθημα της δίψας που συμβαίνει πολλές φορές, οδηγώντας σε υπερβολικά τσιμπολογήματα. Aν πάλι δεν σου αρέσει το νερό ή δεν αντιλαμβάνεσαι εύκολα το αίσθημα της δίψας ή αδιαφορείς ή δεν έχεις χρόνο για να πιεις νερό, τότε σίγουρα μπορείς να διαλέξεις ένα από τους πιο κάτω τρόπους ώστε να το κάνεις πιο απολαυστικό και να είσαι συνεχώς. . . ενυδατωμένος !!!

 

 1. Αγόρασε ένα πλαστικό μπουκάλι και φρόντισε να το έχεις συνεχώς στην τσάντα σου (απόφυγε την χρήση πλαστικής μπουκάλας νερού μιας χρήσης). Έτσι θα μπορείς καλύτερα να υπολογίζεις πόσες φορές το έχεις ξαναγεμίσει μέσα στην ημέρα.
 2. Πριν και μετά από κάθε γεύμα, να θυμάσαι να πίνεις ένα ποτήρι νερό.
 3. Πριν τον βραδινό ύπνο, να παίρνεις μαζί σου ένα ποτήρι νερό δίπλα στο κρεβάτι σου, για να μπορείς να ενυδατωθείς αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.
 4. Προσπάθησε να πίνεις αρκετά τσάγια, βότανα ή ακόμα και καφέδες μέσα στην ημέρα αλλά πάντοτε μέσα στα επιτρεπτά όρια.
 5. Το σκέτο γάλα, ή το γάλα με κακάο, μια σπιτική λεμονάδα ή ένα σπιτικό smoothie μπορούν να συμπεριληφθούν στην ποσότητα των υγρών ημερησίως.
 6. Δοκίμασε το ανθρακούχο νερό που και σε αυτό μπορείς να προσθέσεις φρέσκο χυμό από λεμόνι ή και φέτες από λεμόνι ή lime για καλύτερη γεύση.
 7. Πρόσθεσε μέσα σε ένα μεγάλο μπουκάλι νερού, χυμό από λεμόνι, δυόσμο ή άλλα μυρωδικά που αγαπάς, για να φτιάξεις το δικό σου απολαυστικό νερό.
 8. Φτιάξε το δικό σου smoothie με νερό, παγάκια και φρέσκα φρούτα. Στη θέση του νερού μπορείς να χρησιμοποιήσεις και λίγο χυμό φρούτου.
 9. Πρόσθεσε κομμάτια από φρούτα μέσα στις παγοκυψέλες και κατάψυξε τα.  Χρησιμοποίησε τα όταν πίνεις νερό ώστε να δίνουν επιπρόσθετη γεύση.
 10. Φτιάξε πιο συχνά σούπες με διάφορα λαχανικά και κρέας, για ταυτόχρονη ενυδάτωση.
 11. Μην ξεχνάς τα φρούτα και λαχανικά, έχουν κι αυτά μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό.

 

Κωνσταντίνα Φιλίππου

Κλινική Διαιτολόγος –Διατροφολόγος,  MSc