Αφυδάτωση: Αιτίες & Συμπτώματα

Αφυδάτωση: Αιτίες & Συμπτώματα

«Μείωσα το νερό το χειμώνα», «Τα ούρα μου έχουν σκούρο κίτρινο χρώμα», «Μπορεί να περάσει και ολόκληρο το απόγευμα και να μην πιω ούτε ένα ποτήρι νερό », «Ασκούμε τακτικά αλλά νομίζω δεν πίνω αρκετό νερό, μετά»

Όλα αυτά και όχι μόνο, ακούμε συνήθως στο γραφείο μας όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με το θέμα της ενυδάτωσης. Αυτό που αγνοεί ο περισσότερος κόσμος είναι η τεράστια σημασία της σωστής ενυδάτωσης του οργανισμού για την αποφυγή της αφυδάτωσης. Σε αυτό το άρθρο θα σας μιλήσουμε για τις αιτίες και τα συμπτώματα της αφυδάτωσης το οποίο έχει στόχο να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα της.

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό και απαραίτητο είναι το νερό για την επιβίωση του ανθρώπου. Γνωρίζουμε επίσης ότι περίπου το 60 – 75% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό.

Το νερό απομακρύνεται διαρκώς από το σώμα μας κυρίως μέσω του ιδρώτα, τα ούρα και τα κόπρανα. Μια επαρκής ποσότητα νερού – υγρών πρέπει να καταναλωθεί για να αναπληρώσει την απώλεια υγρών. Επομένως, η αφυδάτωση συμβαίνει όταν περισσότερο νερό φεύγει από το σώμα από ότι καταναλώνετε. Μπορεί να προκληθεί είτε από την μη επαρκή κατανάλωση υγρών, είτε από την υπερβολική απώλεια υγρών.

 

Οι πιο κοινές αιτίες αφυδάτωσης είναι:

 1. Η έντονη σωματική άσκηση: οδηγεί σε απώλεια υγρών μέσω του ιδρώτα. Εάν τα χαμένα υγρά δεν αντικατασταθούν με νερό, τότε μπορεί να αφυδατωθείτε.  
 2. Η έκθεση στον ήλιο κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες: η θερμότητα μπορεί να προκαλέσει απώλεια υγρών μέσω του ιδρώτα. Μπορεί να αφυδατωθείτε εάν δεν αναπληρώσετε τα “χαμένα” υγρά με επιπλέον νερό όταν βρίσκεστε εκτεθειμένοι στον ήλιο / ζέστη.
 3. Εμετός και διάρροια: μπορούν να προκαλέσουν και τα δύο σημαντική απώλεια υγρών.
 4. Εγκαύματα και δερματικές λοιμώξεις: Μετά από σοβαρά εγκαύματα και δερματικές λοιμώξεις μπορεί να επέλθει σοβαρή απώλεια υγρών.
 5. Διαβήτης: Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι αυξημένα το σώμα αυξάνει την παραγωγή ούρων για να απομακρύνει την ζάχαρη από το σώμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, εάν η απώλεια δεν συνδυαστεί με αυξημένη κατανάλωση υγρών.
 6. Πυρετός: Ο πυρετός μπορεί να συμβάλει στην απώλεια υγρών μέσω του ιδρώτα.

 

Αφυδάτωση ή αλλιώς η έλλειψη νερού στο σώμα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου. Η αφυδάτωση μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρή. Η ήπια αφυδάτωση μπορεί εύκολα να αντιστραφεί καταναλώνοντας αρκετά υγρά σε αντίθεση με την σοβαρή αφυδάτωση. Η σοβαρή αφυδάτωση είναι μια κατάσταση που χρειάζεται άμεση ιατρική περίθαλψη .

 

Τα συμπτώματα της ήπιας αφυδάτωσης περιλαμβάνουν:

 • Αίσθημα της δίψας
 • Σκουρόχρωμα ούρα
 • Ζαλάδα
 • Πονοκέφαλο
 • Κούραση
 • Ξηρό στόμα, χείλη και μάτια

Εάν υπάρξει υποψία αφυδάτωσης τότε ο ιατρός θα σας ζητήσει εξέταση αίματος ή ούρων, ελέγχοντας έτσι την ισορροπία των ηλεκτρολυτών (νάτριο και κάλιο) στο σώμα σας.

 

Τα συμπτώματα της σοβαρής αφυδάτωσης περιλαμβάνουν:

 • Ασυνήθιστη κόπωση (λήθαργο)
 • Απώλεια συνείδησης
 • Απουσία ούρησης για οκτώ ώρες
 • Αδύνατος σφυγμός
 • Ταχυκαρδία
 • Σπασμούς
 • Ανεπάρκεια λειτουργίας οργάνων

Εάν η σοβαρή αφυδάτωση δεν αντιμετωπιστεί αμέσως τότε μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές και πρέπει να αποκατασταθεί η απώλεια υγρών.

 

Επομένως, όταν αντιληφθείτε ένα ή και περισσότερα από τα συμπτώματα που προαναφέρθηκαν τότε αναπληρώστε τα χαμένα υγρά ή επικοινωνήστε άμεσα με τον ιατρό σας. Αποφύγετε την άσκηση και την έκθεση στον ήλιο τους καλοκαιρινούς μήνες. Επιλέξτε ώρες οι οποίες ο ήλιος είναι πιο ήπιος και σιγουρευτείτε ότι καταναλώσατε αρκετά υγρά πριν και μετά την άσκηση.

 

Χρυστάλλα Κατελάρη

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc