Συχνά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσεις στην εγκυμοσύνη!

Συχνά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσεις στην εγκυμοσύνη!

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε αλλαγές στη διατροφής σας για να μειώσετε ορισμένα από τα κοινά προβλήματα όπως είναι η δυσκοιλιότητα και η πρωινή ναυτία.

 

Δυσκοιλιότητα

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα παράγει υψηλότερα επίπεδα προγεστερόνης (λόγω ορμονικών αλλαγών). Αυτή η ορμόνη μπορεί να «χαλαρώσει» τους μύες της πεπτικής οδού, συμπεριλαμβανομένων των μυών που μετακινούν την τροφή προς το έντερο. Αυτό μπορεί να επιβραδύνει την πεπτική διαδικασία και να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα.  Όσο προχωρά η εγκυμοσύνη, καθώς η μήτρα μεγαλώνει, μπορεί να ασκήσειται πίεση στα έντερα και αυτό να δυσκολεύει την κυκλοφορία των τροφών. Η δυσκοιλιότητα σε συνδυασμό με την καταπόνηση (straining) μπορεί να οδηγήσει σε αιμορρόϊδες. Fun times!

 

Συμβουλές για να μαλακώσουν τα κόπρανα και να διευκολυνθεί η κένωση:

1. Πίνετε άφθονα υγρά: στοχεύστε στα 2 λίτρα ημερησίως για να μαλακώσουν τα κόπρανα και να γίνει η κένωση πιο εύκολη.

2. Ακολουθήστε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες: συμπεριλάβετε στη διατροφή σας φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια. Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και μπορούν να βοηθήσουν στη συστηματικότητα των εντερικών κενώσεων.

3. Προσθέστε αλεσμένο λιναρόσπορο στη διατροφή σας, αυξάνοντας σταδιακά έως και 1 κουταλιά της σούπας ημερησίως.

4. Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην κινητικότητα του εντέρου και συνεπώς στην βελτίωση της κένωσης. Προσπαθήστε για 30 λεπτά άσκησης ημερησίως όπως, περπάτημα.

5. Εάν υπάρχει η αίσθηση για κένωση, ΜΗΝ ΤΟ ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΕ. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

6. Όταν υπάρχει η αίσθηση για κένωση, βάλτε ένα σκαμνάκι κάτω από τα πόδια σας, με τα γόνατα να είναι ψηλότερα από τους γοφούς σας. Σκύψτε προς τα εμπρός, ακουμπώντας τους αγκώνες σας στα γόνατα και χαλαρώστε!

 

Αυτές οι συμβουλές ισχύουν και για όλες τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν γενικότερα θέματα με δυσκοιλιότητα. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε δυσκοιλιότητα παρά τις προσπάθειες αλλαγές τρόπου ζωής. Μπορεί να συστήσουν καθαρτικό που είναι ασφαλές για τη χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Πρωινή αδιαθεσία

 

Η πρωινή αδιαθεσία είναι σύνηθες φαινόμενο για τις έγκυες γυναίκες να εμφανίζουν ναυτία και εμετό κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Αναφέρεται ως «πρωινή ναυτία», αν και μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή της μέρας.

 

Η ακριβής αιτία της πρωινής αδιαθεσίας δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά πιστεύεται ότι σχετίζεται με τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συγκεκριμένα η ορμόνη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG) πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στην πρόκληση ναυτίας και εμετού. Ενώ η πρωινή ναυτία μπορεί να είναι άβολη, γενικά θεωρείται ότι είναι μέρος μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης και συνήθως δεν προκαλεί ανησυχία. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί σοβαρή ή επίμονη ναυτία και εμετός, μια κατάσταση που ονομάζεται υπερέμεση βαριάς μορφής, η οποία μπορεί να απαιτεί ιατρική θεραπεία.

 

Δυστυχώς, δεν υπάρχει άμεση λύση αλλά εδώ παραθέτω μερικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν:

1. Μικρά και συχνά γεύματα: προσπαθήστε να τρώτε μικρά γεύματα όλη τη μέρα αντί τρία μεγάλα γεύματα. Σκοπός είναι να μην μένει το στομάχι σας άδειο για πολύ ώρα, κάτι που μπορεί να προκαλεί ναυτία.

2. Μείνετε ενυδατωμένοι: πίνετε νερό τακτικά όλη τη μέρα καθώς ο εμετός μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση. Προσπαθήστε να πίνετε γουλιά – γουλιά κατά τη διάρκεια της μέρας εάν δυσκολεύεστε. Εάν κάνετε συχνά έμετους κατά τη διάρκεια της μέρας, ένα αθλητικό ποτό που περιέχει λίγη ζάχαρη, αλάτι και ηλεκτρολύτες θα σας βοηθήσει να λάβετε ότι έχει χάσει το σώμα σας και θα σας δώσει ενέργεια.

3. Τζίντζερ: υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη ναυτία. Χρησιμοποιήστε το σε τσάι ή μασήστε το σαν τσίχλα.

4. Αποφύγετε τα φαγητά που πυροδοτούν τη ναυτία: ορισμένα τρόφιμα, μυρωδιές ή άλλες δραστηριότητες μπορεί να πυροδοτήσουν τη ναυτία. Δώστε προσοχή σε αυτό που σας ενοχλεί και αποφύγετε το.

5. Τρώτε ό,τι μπορείτε: καταναλώστε έστω κάτι το οποίο είναι πάντα καλύτερο από το τίποτα. Γι’ αυτό τρώτε ό,τι μπορείτε, όποτε μπορείτε!

6. Βγείτε για καθαρό αέρα: το ζεστό περιβάλλον μπορεί να επιδεινώσει τη ναυτία. Ανοίξτε τα παράθυρα να μπει καθαρός αέρας στο σπίτι ή βγείτε έξω.

7. Εάν η πρωινή ναυτία είναι σοβαρή και παρεμβαίνει στην καθημερινότητα σας, μιλήστε στο γιατρό σας. Μπορεί να συστήσει φαρμακευτική αγωγή ή άλλες θεραπείες για να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων σας.

 

Να θυμάστε ότι η πρωινή ναυτία είναι φυσιολογικό και είναι μέρος της εγκυμοσύνης και συνήθως βελτιώνεται μετά το πρώτο τρίμηνο. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες για τα συμπτώματα σας ή εάν είναι σοβαρά, μιλήστε με το γιατρό σας.

 

 

Χρυστάλλα Κατελάρη

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc