Γιατί λιγουρευόμαστε σοκολάτα πριν την περίοδο;

Γιατί λιγουρευόμαστε σοκολάτα πριν την περίοδο;

Πολλές γυναίκες παρουσιάζουν λιγούρες για σοκολάτα και άλλες γλυκές λιχουδιές λίγες μέρες πριν την έμμηνο ρύση. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό. Ένας από τους κύριους λόγους είναι οι ορμονικές αλλαγές. Κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης, όταν η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα είναι υψηλά, υπάρχει αύξηση του μεταβολικού ρυθμού ηρεμίας. Οι ανάγκες αυτές αλλάζουν από γυναίκα σε γυναίκα, μαζί με άλλους παράγοντες όπως ηλικία, σύσταση σώματος, προβλήματα υγείας, φυσική δραστηριότητα κλπ. 

 

Η προγεστερόνη πιστεύεται ότι αυξάνει την όρεξη, ενώ τα οιστρογόνα μπορεί να την καταστείλουν, γι’ αυτό μπορεί να παρατηρήσουμε αυτές τις αλλαγές κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης. Η ευαισθησία στην ινσουλίνη μπορεί επίσης να είναι χαμηλότερη στην ωχρινική φάση, που σημαίνει ότι τα κύτταρα του σώματος ανταποκρίνονται λιγότερο στην ινσουλίνη και ως εκ τούτου μπορεί να χρειαζόμαστε υψηλότερες ποσότητες για να μειώσουμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να συμβάλλει στα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και να αυξήσει την επιθυμία για φαγητό κατά τη διάρκεια  αυτής της περιόδου. 

 

Το ανθρώπινο σώμα είναι πολύ έξυπνο στο να προσαρμόζεται για αλλαγές στο μεταβολικό ρυθμό και έτσι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου βλέπουμε επίσης συχνά μια φυσική αύξηση στην πρόσληψη τροφής πέραν από το αίσθημα της πείνας.

 

Η λιγούρα για τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λιπαρά είναι πολύ συχνή. Η σοκολάτα περιέχει ενώσεις που μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο και τη διάθεση. Για παράδειγμα, η σοκολάτα περιέχει μια ένωση που ονομάζεται φαινυλαιθυλαμίνη (PEA), η οποία πιστεύεται ότι διεγείρει την απελευθέρωση ενδορφινών και ντοπαμίνης, δύο χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση και να προσφέρουν μια αίσθηση ευχαρίστησης. 

 

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της λαχτάρας πριν τη περίοδο σας:

  1. Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνη και καλά λιπαρά, μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το σάκχαρο στο αίμα σας σταθερό και να μειώσετε την επιθυμία για σοκολάτα – γλυκό. 
  2. Καλή ενυδάτωση – το να πίνετε πολύ νερό σας κρατάει ενυδατωμένη και μειώνει την επιθυμία για γλυκό
  3. Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και στη βελτίωση της διάθεσης, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της λιγούρας.
  4. Ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικός για τη γενική υγεία του ανθρώπου και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και της λιγούρας. 
  5. Αποφύγετε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη – αυτές οι τροφές μπορεί να προκαλέσουν αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τις λιγούρες 

 

Το να ενδώσεις σε μικρές απολαύσεις είναι μέρος της ζωής μας και είναι σημαντικό, αλλά να το κάνετε με μέτρο! Η κατανάλωση ενός κομματιού σοκολάτας μπορεί να προσφέρει μια προσωρινή τόνωση και ευχαρίστηση αλλά η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες για την υγεία. Το κλειδί είναι να βρείτε την ισορροπία! 

 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το σώμα της κάθε γυναίκας είναι διαφορετικό και αυτό που λειτουργεί σε μια γυναίκα μπορεί να μην λειτουργεί σε άλλη. Εάν διαπιστώσετε ότι οι λιγούρες σας είναι ανεξέλεγκτες και παρεμβαίνουν στη καθημερινότητα σας μιλήστε με το διαιτολόγο σας για εξατομικευμένες συμβουλές και υποστήριξη. 

 

Χρυστάλλα Κατελάρη 

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc