Τι να παραγγείλω σε brunch;

Τι να παραγγείλω σε brunch;

Το brunch θεωρείται η απόλαυση του σαββατοκύριακου, αλλά με τόσες δελεαστικές επιλογές όπως τηγανίτες και βάφλες μπορεί να είναι δύσκολο να κάνετε επιλογές που δεν θα σας βγάλουν εκτός της διατροφής σας. 

 

Αρχικά, τι να προσέξετε:

 

Επιλογές ολικής άλεσης: Επιλέξτε ψωμί και αρτοσκευάσματα ολικής αλέσεως, όπως σιτάρι, σίκαλη ή βρώμη. Αυτές οι επιλογές θα παρέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.

Άπαχες πηγές πρωτεΐνης: Η προσθήκη πρωτεΐνης στο brunch σας, θα σας κάνει να νιώσετε πιο πλήρης και χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Προσθέστε αυγά, γιαούρτι, γαλοπούλα, κοτόπουλο ή καπνιστό σολομό στο γεύμα σας.

Λαχανικά: Η προσθήκη λαχανικών προσθέτει φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά στο γεύμα σας, κρατώντας  το παράλληλα χαμηλό σε θερμίδες. Προσθέστε  σπανάκι, kale, ντομάτες, μανιτάρια ή συνοδευτική σαλάτα.

Προσοχή στις υγρές θερμίδες: Αποφύγετε ποτά υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες που βρίσκουμε συχνά σε brunch όπως ζεστή σοκολάτα, χυμοί φρούτων, mimosas και ροφήματα καφέδων με ζάχαρη. Επιλέξτε ανθρακούχο νερό ή σκέτο καφέ.

 

Τι να παραγγείλετε:

Σας έχω φτιάξει λοιπόν μια λίστα με τις  πιο νόστιμες αλλά και υγιεινές επιλογές σε brunch.

 

 

Ομελέτα με λαχανικά

Μπορεί να περιέχει λαχανικά όπως σπανάκι, πιπεριές, κρεμμύδια και μανιτάρια.

Tip: Εάν προσπαθείτε να μειώσετε την πρόσληψη θερμίδων και λίπους, παραλείψτε το τυρί. Παρόλο που το τυρί μπορεί να είναι μια νόστιμη προσθήκη σε μια ομελέτα, μπορεί επίσης να προσθέσει πολλές επιπλέον θερμίδες και λίπος.

 

 

Αυγά ποσέ

Συνήθως σερβίρονται με ψωμί ολικής αλέσεως ή rye bread και φρέσκα λαχανικά όπως αβοκάντο, ντομάτα και σπανάκι.

Tip: Παραλείψτε τη σάλτσα Hollandaise και προσθέστε φρέσκο χυμό λεμονιού ή μια μικρή ποσότητα salsa για γεύση.

 

 

Γιαούρτι με φρούτα

 Επιλέξτε ένα γιαούρτι με φρέσκα φρούτα και μια μικρή ποσότητα ξηρών καρπών ή σπόρια και μέλι.

Tip: Προσοχή με τα toppings. Μην υπερφορτώνεται το μπολ σας με ξηρούς καρπούς, νιφάδες καρύδας, σπόρους ή  granola αφού μπορούν εύκολα να αυξήσουν τις θερμίδες στο πιάτο σας.

 

 

Avocado Toast

Επιλέξτε ψωμί ολικής αλέσεως και προσθέστε αυγό ποσέ ή καπνιστό σολομό για επιπλέον πρωτεΐνη.

Tip: Το αβοκάντο παρέχει καλά λιπαρά τα οποία αυξάνουν και το αίσθημα του κορεσμού. 

 

 

Smoothie Bowl

 Μπορεί να περιέχει φρούτα και καρύδια.

Tip: Προσέξτε την ποσότητα των σπόρων και των ξηρών καρπών που προσθέτετε, καθώς μπορούν να προσθέσουν επιπλέον θερμίδες στο γεύμα σας. Εάν υπάρχει η επιλογή προσθήκης πρωτεΐνης σε σκόνη, εκμεταλλευτείτε το, καθώς αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε το γεύμα σας πιο ισορροπημένο.

 

 

Chicken wrap

Τορτίγια με λαχανικά, μπορείτε να προσθέσετε αβοκάντο ή χούμους για μια πιο κρεμώδης υφή και καλά λιπαρά στο wrap σας.

Tip: Παραλείψτε τη μαγιονέζα και το τυρί. Αυτά τα συστατικά μπορούν να προσθέσουν επιπλέον θερμίδες και λίπος στο γεύμα σας.

 

 

Τέλος,  μια καλή ιδέα είναι να ρωτήσετε το σερβιτόρο εάν είναι εφικτές κάποιες αντικαταστάσεις για να κάνετε το πιάτο σας πιο υγιεινό. Και μην φοβάστε να μοιραστείτε ένα πιάτο με έναν φίλο ή να πάρετε τα leftovers στο σπίτι σας για μετά.

Όπως και να έχει, ό,τι επιλογή και αν κάνετε μην ξεχάσετε να απολαύσετε την κάθε μπουκιά αφού ” Το brunch είναι μια νόστιμη υπενθύμιση ότι μερικές φορές τα καλύτερα πράγματα στη ζωή έρχονται ανάμεσα στα γεύματα.”

 

Ελεάνα Λιασίδου 

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc