Τι πρέπει να προσέξει ένας γονιός στο στάδιο του απογαλακτισμού;

Τι πρέπει να προσέξει ένας γονιός στο στάδιο του απογαλακτισμού;

Σε αυτό το άρθρο θα συνοψίσω μερικές σημαντικές συμβουλές για εσάς τους νέους γονείς που είναι απαραίτητο να γνωρίζετε και θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή.

 

Η διατροφή του μωρού σας μέχρι την ολοκλήρωση του 1ου έτους θα πρέπει να αποτελείται από μια ποικιλία τροφίμων όπως: φρούτα, λαχανικά, ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες και άλλα αμυλούχα τρόφιμα, κρέας, πουλερικά, ψάρια, καλά μαγειρεμένα αυγά, ξηρούς καρπούς, λιωμένα όσπρια και γαλακτοκομικά προϊόντα. 

 

Μερικά σημαντικά σημεία που θα πρέπει να προσέξετε κατά τη διάρκεια του απογαλακτισμού:

 

DOS:

  • Δώστε στο μωρό να κρατάει ένα κουτάλι, ακόμη και όταν τρώει. Είναι σημαντικό για το βρέφος να συνηθίσει στη διαδικασία του φαγητού να κάθεται, να παίρνει τροφή από το κουτάλι, και να σταματά όταν είναι χορτάτο. Αυτές οι εμπειρίες θα βοηθήσουν το παιδί σας να μάθει καλές διατροφικές συνήθειες καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του. 
    1. Σερβίρετε με διαφορετικούς τρόπους μια τροφή, όπως βραστή, ωμή, πολτοποιημένη ή συνδυάστε το με άλλα υλικά ώστε να βρείτε ποιο τρόπο προτιμά το μωρό σας. 
    2. Να είστε έτοιμοι να προσφέρετε στο παιδί νέες τροφές σε διαφορετικες μορφές και χώρους, όπως σνακ όταν είστε έξω ή όταν το μωρό νιώθει «πλήξη». 
  • Να επιμένετε ξανά και ξανά, κάθε τόσο, στην προσφορά μιας νέας τροφής, ανεξάρτητα αν υπήρξε προηγουμένως άρνηση από το μωρό σας. Να είστε υπομονετικοί με τα νέα τρόφιμα. Μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε 14-20 φορές μια νέα τροφή, ώστε να γίνει αποδεχτή από το μωρό σας. 
  • Προσπαθήστε τα οικογενειακά γεύματα να είναι ταυτόχρονα με το τάισμα του μωρού, και να είναι τακτικά σε σταθερό ωράριο (έστω στο ένα γεύμα της ημέρας το μωρό να τρώει μαζί με την οικογένεια του). Αυτό βοηθάει στο να συνηθίσει την καθημερινότητα σας και να βλέπει εσάς ως παράδειγμα προς μίμηση. 
  • Χρησιμοποιήστε τρόπους εντυπωσιασμού για να το βοηθήσετε σιγά σιγά να μάθει να συμπαθεί τις υγιεινές τροφές.
  • Το μωρό σας, σταδιακά θα κινηθεί προς την κατανάλωση 3 γευμάτων την ημέρα με ενδιάμεσα σνακ, και θα είναι ένα μείγμα από μαλακές τροφές, πουρέδες και ψιλοκομμένα τρόφιμα.

 

DON’TS: 

  1. Μην δώσετε αγελαδινό γάλα μέχρι το βρέφος να γίνει τουλάχιστον 12 μηνών. Επίσης,  αποφύγετε να δώσετε γάλα χαμηλό σε λιπαρά πριν το 2ο έτος της ζωής του. 
  2. Μη χρησιμοποιείτε καθόλου αλάτι στο φαγητό του μωρού σας μέχρι 12 μηνών, αφού τα νεφρά τους δεν είναι επαρκώς ανεπτυγμένα για περισσότερη ποσότητα. 
  3. Μην δώσετε μέλι μέχρι την ολοκλήρωση του 1ου έτους, λόγω απουσίας κάποιου ενζύμου που βοηθά στη διάσπαση συγκεκριμένου βακτηρίου που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια. 
  4. Προσέξτε να μη δώσετε τρόφιμα που είναι σκληρά και στρογγυλά σε σχήμα, όπως σταφύλι, ωμά καρότα ή ολόκληρα καρύδια/αμύγδαλα, λόγω κινδύνου πνιγμού.
  5. Αποφύγετε τρόφιμα ή ποτά που περιέχουν τα πρόσθετα Ε102, Ε104, Ε110, Ε122, Ε124, Ε129 ή Ε211. Αυτά τα πρόσθετα έχουν συνδεθεί με αυξημένη υπερκινητικότητα σε μερικά παιδιά.
  6. Κατά τη διάρκεια της σίτισης καλύτερα να μην υπάρχουν παιχνίδια για να μην αποσπούν την προσοχή του μωρού σας. 
  7. Τον απόλυτο έλεγχο στη διατροφή ενός βρέφους σε αυτη την ηλικία την έχετε εσείς. Γι’αυτό  αποφύγετε να δώσετε στο μωρό τουλάχιστον μέχρι το 2ο έτος, γλυκά, γλειφιτζούρια, μπισκότα, έτοιμους χυμούς φρούτων ή νέκταρ, φρουτοπούτα, ανθρακούχα ποτά, σοκολατούχο γάλα ή άλλα ζαχαρούχα τρόφιμα ή ποτά λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε ζάχαρη, που είναι αχρείαστη σε αυτή την ηλικία του μωρού σας. Προσφέρετε καλύτερα sticks λαχανικών, φτιάξε smoothie με φρούτα, δώστε τους κάποιο αποξηραμένο φρούτο ή φρέσκα φρούτα, βρώμη με λίγο χλιαρό μητρικό γάλα ή γάλα φόρμουλα ή νερό και μπανάνα, φυστικοβούτυρο σε ψωμάκι, ή sticks τυριού κ.λ.π. Μπορεί να είναι βαρετά για εσάς (ή για τις γιαγιάδες) αλλά γι’ αυτά είναι μια ευχάριστη αλλαγή στη διατροφή τους! 
  8. Μην συγκρίνετε το μωρό σας με άλλα μωρά. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό. Το μωρό σας μεγαλώνει σωστά, εάν έχει μια σταθερή αύξηση του σωματικού βάρους!
  9. Μην κάνετε το λάθος να μην δοκιμάσετε στο παιδί σας, κάτι που δεν αρέσει σε εσάς! Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να περιορίσετε τις επιλογές του και να καταλήξει το μωρό σας να αντιγράψει λανθασμένες διατροφικές συνήθειες

 

 

Κωνσταντίνα Φιλίππου 

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc