Σαλάτα με χαλούμι και καρύδια!

Σαλάτα με χαλούμι και καρύδια!

Tο χαλούμι είναι ημίσκληρο τυρί το οποίο κατασκευάζεται είτε από μείγμα αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος ή εξ’ ολοκλήρου από αιγοπρόβειο γάλα. Το χαλούμι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πάρα πολλές συνταγές προσφέροντας τη δική του νότα στα φαγητά. Σήμερα θα το δούμε σε μια απλή αλλά νόστιμη σαλάτα!

 

 

Υλικά για 2 άτομα

 

Για τη σαλάτα

  • 100 γρ. χαλούμι χαμηλά σε λιπαρά 
  • 6 καρύδια σπασμένα σε κομματάκια
  • 1 μέτριο μαρούλι
  • 1/2 ματσάκι ρόκα
  • 10 ντοματίνια

 

Για τη σως

  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • 2 κ.σ.  βαλσάμικο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. μέλι

 

* φλ.: φλιτζάνι     κ.σ: κουταλία της σούπας       κ.γ: κουταλάκι του γλυκού        

 

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

 

Για τη σαλάτα

  • Πλένουμε πολύ καλά το μαρούλι και το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.
  • Πλένουμε  και καθαρίζουμε τη ρόκα και την κόβουμε σε κομμάτια.
  • Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το μαρούλι, τη ρόκα και τα καρύδια. Αλατίζουμε ελαφρά και ανακατεύουμε.
  • Κόβουμε σε φέτες το χαλούμι και το βάζουμε στην σχάρα μέχρι να ροδίσει.

 

Για τη σως

  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Ρίχνουμε τη σως πάνω από το μαρούλι, τη ρόκα και τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά.
  • Προσθέτουμε από πάνω τις φέτες από χαλούμι και σερβίρουμε.

 

 

Tip Διαιτολόγου : To χαλούμι είναι πλούσια πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης. Είναι όμως μια πρωτεΐνη ψηλή σε λίπος αφού περίπου μια μερίδα 30 γρ. έχει 100 θερμίδες, 8γρ. λίπους  και είναι πλούσιο σε κορεσμένα λίπη, υποδηλώνοντας ότι η κατανάλωση του πρέπει να γίνεται με μέτρο.  Φυσικά στην αγορά υπάρχει και χαλούμι με χαμηλά λιπαρά που θα ήταν καλύτερη επιλογή για άτομα με υψηλή χοληστερόλη και άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος.

 

  

Θρεπτική Αξία ανά μερίδα

Ενέργεια/ Θερμίδες: 362Kcal

Λιπαρά:  25 γρ.

Υδατάνθρακες: 21γρ.

Φυτικές ίνες: 6γρ.

Πρωτεΐνη: 19γρ.

 

Βιταμίνες και Μέταλλα

Μαγγάνιο: 48%*

Βιταμίνη Α: 38%

Φυλλικό οξύ: 32%

Ασβέστιο: 24%

 

* Ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης σύμφωνα με τις 2000 kcal.

 

Δήμητρα Σκαπούλλαρου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc