8 λόγοι για να συμπεριλάβετε τα παιδιά στην κουζίνα!

8 λόγοι για να συμπεριλάβετε τα παιδιά στην κουζίνα!

Η προετοιμασία ενός δείπνου (ή άλλου γεύματος) για όλη την οικογένεια είναι ένα σημαντικό επίτευγμα σε κάθε πολυάσχολη οικογένεια. Ωστόσο, προτού απαγορεύσετε την είσοδο των παιδιών σας στην κουζίνα, ώστε να μπορέσετε να μαγειρέψετε με την ησυχία σας, ξανασκεφτείτε το!

Το μαγείρεμα έχει πολλά μακροπρόθεσμα οφέλη για τα παιδιά και μπορεί να τα βοηθήσει να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους όπως και να μάθουν να δίνουν προσοχή σε μικρές λεπτομέρειες και να εξοικειωθούν με νέα τρόφιμα.

 

8 τρόποι που το μαγείρεμα μαζί με τα παιδιά σας μπορεί να τα ωφελήσει: 

 

1. Ανάπτυξη πρακτικών δεξιοτήτων

Η μαγειρική σε νεαρή ηλικία βοηθά στην ανάπτυξη λεπτών κινητικών δεξιοτήτων (μικροί μύες που κινούν το χέρι, τα δάχτυλα και τον αντίχειρα). Αυτές οι δεξιότητες βοηθούν τα παιδιά να εκτελούν ουσιαστικά καθήκοντα όπως το γράψιμο. Ορίζοντας μερικά καθήκοντα στη κουζίνα, όπως το να αναμειγνύουν, να αλείφουν ή να περιχύνουν, το παιδί σας μπορεί να εξασκηθεί και να βελτιώσει τις λεπτές κινητικές του δεξιότητες.

 

2. Βελτιώνει την αντίληψη για επίλυση προβλημάτων

Η ανάγνωση μιας συνταγής, η κατανόηση οδηγιών βήμα-προς-βήμα, μπορεί να είναι μια εξαιρετική ικανότητα που θα ακολουθεί το παιδί όλη του την ζωή. Το να ακολουθούν τα παιδιά μια συνταγή τα ενθαρρύνει να γίνουν ανεξάρτητα και να αναπτύξουν σημαντικές ικανότητες επίλυσης προβλημάτων.

 

3. Αυξάνει τις μαθηματικές δεξιότητες

Η μαγειρική μπορεί να είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να μάθουν τα παιδιά βασικές μαθηματικές έννοιες. Σχεδόν κάθε συνταγή απαιτεί μαθηματικές δεξιότητες όπως μέτρηση (3 κουταλάκια του γλυκού), κλάσματα (1/4 φλιτζάνι) και μέτρηση (150 ml).

 

4. Εισαγωγή σε επιστημονικές βάσεις

Μαγειρική = επιστήμη. Τα παιδιά μαθαίνουν τι συμβαίνει όταν αναμιγνύονται ορισμένα συστατικά, καθώς και τι συμβαίνει όταν οι ποσότητες είναι λανθασμένες.

 

5. Προσφέρει ποιοτικό οικογενειακό χρόνο

Όταν βρίσκεστε  με τα παιδιά σας στην κουζίνα “έρχεστε πιο κοντά” . Μερικές φορές αυτή είναι η ιδανική στιγμή για να ανοιχτούν τα παιδιά στους γονείς τους. Το μαγείρεμα στο σπίτι μπορεί επίσης να δημιουργήσει δυνατές σχέσεις μεταξύ των αδελφών, αφού συνεργάζονται για τον ίδιο σκοπό.

 

6. Αυξάνει την αυτοπεποίθηση τους

Δίνοντας στα παιδιά σας την ευκαιρία να μαγειρέψουν, τους ενισχύετε την αυτοπεποίθησή τους. Προσπαθήστε να τα ενθαρρύνετε να συμμετάσχουν στην όλη διαδικασία και συνεχίστε να τους λέτε ότι έκαναν σπουδαία  δουλειά ή ότι ολοκλήρωσαν ένα βήμα καλά.

 

7. Δοκιμή νέων γεύσεων 

Τα παιδιά που συμμετέχουν στη δημιουργία των γευμάτων τους είναι πιο πιθανό να φάνε τα γεύματά τους. Αυτό συμβαίνει επειδή η διαδικασία του μαγειρέματος εκθέτει τα παιδιά σε νέο φαγητό και τους δίνει την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με όλες τις αισθήσεις τους, δηλαδή την αφή, την όραση και τη γεύση.

 

8. Ώρα για διασκέδαση

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, το μαγείρεμα με τα παιδιά μπορεί να είναι διασκεδαστικό και ευχάριστο τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες, ενώ δημιουργείτε ανεκτίμητες αναμνήσεις που τα παιδιά σας θα θυμούνται για πάντα.

 

 

Συμβουλές για τη διαχείριση του χάους στην κουζίνα:

  1. Πριν ξεκινήσετε, καθαρίστε την περιοχή όπου θα μαγειρέψετε 
  2. Ετοιμάστε τα παιδιά – ποδιές, καπέλα για σεφ και ρούχα που δεν σας πειράζει να λερωθούν
  3. Διδάξτε τους για την υγιεινή των τροφίμων – εξηγήστε τη σημασία του πλυσίματος των χεριών 
  4. Χωρίστε τις ευθύνες και δώστε σε όλους το δικό τους ρόλο (Για να αποτρέψετε τις διαμάχες)
  5. Να είστε προσεκτικοί με πράγματα που είναι αιχμηρά (μαχαίρια, σχάρες, αποφλοιωτές) και που είναι ζεστά (φούρνος, νερό).

 

 

Ελεάνα Λιασίδου 

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc