6 Λόγοι που νιώθουμε φουσκωμένοι!

6 Λόγοι που νιώθουμε φουσκωμένοι!

Πολλές φορές νιώθετε ότι δεν χωράτε πουθενά! Το πρόβλημα όμως μπορεί να μην προκύπτει από την αύξηση βάρους. Μπορεί να είστε απλά φουσκωμένοι! Εκτός από συγκεκριμένες παθήσεις όπως για παράδειγμα το ευερέθιστο έντερο, τη δυσανεξία στην λακτόζη, την κολιοκάκη, στις οποίες τα φουσκώματα είναι σύμπτωμα της πάθησης, ας δούμε μερικά καθημερινά αίτια τα οποία μπορεί να ευθύνονται για τα φουσκώματα.

 

1Πολλές ώρες με άδειο στομάχι

H παράλειψη γευμάτων οδηγεί σε υπερβολική πείνα, οπότε και σε μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής, με αποτέλεσμα το απότομο φούσκωμα.

Τι να κάνετε: Καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα, κάθε 2-3 ώρες. Ένα φρούτο, ένα γιαουρτάκι ή 2-3 κράκερ μπορούν να καταναλωθούν ανάμεσα στα κυρίως σας γεύματα.

 

2. Τρως βιαστικά!

Όταν τρώτε ή πίνετε κάτι εισέρχεται στο στομάχι κάποια ποσότητα αέρα. Αν όμως τρώτε βιαστικά, χωρίς να μασάτε καλά, πιθανόν το στομάχι να γεμίζει με πολύ μεγαλύτερη ποσότητα αέρα από το κανονικό.

Τι να κάνετε: Τρώτε αργά το φαγητό μασώντας καλά την κάθε μπουκιά. Παρ’ όλη την αίσθηση ανακούφισης που προσφέρουν τα ανθρακούχα ποτά, στην πραγματικότητα αυξάνουν τον όγκο αερίων στο στομάχι. Για αυτό προσπαθήστε να τα αποφύγετε, ιδίως με άδειο στομάχι.

 

3. Οι δύσκολες ημέρες του μήνα

Το πρήξιμο πριν την περίοδο είναι κάτι πολύ συχνό για όλες τις γυναίκες. Είναι συνήθως το αποτέλεσμα της κατακράτησης υγρών που είναι πιο έντονη σ’ αυτή τη φάση του κύκλου ή της δυσκοιλιότητας που προκαλείται από τα υψηλά επίπεδα της προγεστερόνης, η ορμόνη που «χτίζει» το ενδομήτριο.

Τι να κάνετε: Προσπαθήστε μέσω της διατροφής σας να μειώσετε την κατακράτηση υγρών, πίνοντας πολλά υγρά και καταναλώνοντας πολλά φρούτα και λαχανικά και φυσικά μην ξεχνάτε να ασκείστε!

 

4. Δυσκοιλιότητα

Αν το αίτιο είναι η δυσκοιλιότητα, τότε πρέπει το πρόβλημα να επιλυθεί για να απαλλαγείτε από τα συμπτώματα.

Τι να κάνετε: Αυξήστε πολύ σταδιακά τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και προϊόντα ολικής αλέσεως. Έχετε υπόψη σας ότι η απότομη αύξηση των φυτικών ινών μπορεί αρχικά να επιδεινώσει το αίσθημα φουσκώματος που νιώθετε. Η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών πρέπει πάντα να συνοδεύεται με την κατανάλωση υγρών και κυρίως νερό.

 

5. Κατακράτηση υγρών

Η κατακράτηση υγρών, η οποία ταλαιπωρεί τις περισσότερες γυναίκες, προκαλεί αύξηση βάρους (λόγω της κατακράτησης) και ένα δυσάρεστο αίσθημα πρηξίματος. 

Τι να κάνετε: Μειώστε το αλάτι κατά την διάρκεια του μαγειρέματος και αντικαταστήστε το με περισσότερο λεμόνι, ρίγανη και άλλα μπαχαρικά που προσθέτουν γεύση στα φαγητά. Αποφύγετε το αλκοόλ το οποίο προκαλεί αφυδάτωση η οποία ευνοεί την κατακράτηση. Tέλος, αυξήστε την κατανάλωση νερού αφού η έλλειψη του στον οργανισμό έχει την τάση να κρατά περισσότερο από αυτό που ήδη έχει, κι έτσι δημιουργείται κατακράτηση υγρών.

 

6. Δεν γυμνάζεστε! 

Ειδικά αν το πρόβλημα του φουσκώματος επικεντρώνεται στα πόδια, τότε αυτό μπορεί να είναι ένδειξη κακής κυκλοφορίας του αίματος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν κινείστε όσο θα έπρεπε. 

Τι να κάνετε: Βάζοντας την άσκηση στην ζωή σας, 3-4 φορές την εβδομάδα για 20-30 λεπτά, θα αποδειχθεί μια πολύ καλή λύση για την καταπολέμηση του φουσκώματος στα πόδια.

 

 

Δήμητρα Σκαπούλλαρου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc