10 πιθανοί ιατρικοί λόγοι για το αίσθημα κόπωσης…

10 πιθανοί ιατρικοί λόγοι για το αίσθημα κόπωσης…

Νιώθετε συνεχώς το αίσθημα της κούρασης; Μήπως η κούραση που νιώθετε δεν δικαιολογείται με τις δραστηριότητες της ημέρας σας; Συνήθως η «αδικαιολόγητη» κόπωση οφείλεται σε ιατρικούς λόγους, τόσο σε σοβαρές όσο και σε ήπιες ασθένειες. Έχετε σκεφτεί να ψάξετε την αιτία της κόπωσης που αισθάνεστε;

 

Ας ρίξουμε μια ματιά στους 10 πιο γνωστούς ιατρικούς λόγους που προκαλούν κόπωση:

  • Άγχος

Το αίσθημα άγχους μερικές φορές είναι φυσιολογικό όμως το έντονο και καθημερινό άγχος επηρεάζει την καθημερινότητα του ατόμου αποτρέποντας το να ηρεμήσει, να κοιμηθεί και να ξεκουραστεί.

  • Αναιμία

Ένα από τα συχνότερα ιατρικά προβλήματα με αίσθημα κόπωσης είναι η σιδηροπενική αναιμία. Επηρεάζει περίπου 1 στα 20 άτομα, τόσο γυναίκες κατά την μετ-εμμηνόπαυση όσο άνδρες. Ωστόσο, σε γυναίκες με έμμηνη ρύση τα ποσοστά συχνότητας της αναιμίας αυξάνονται. Επίσης, ιδιαίτερα επιρρεπείς είναι και γυναίκες με βαριές περιόδους αλλά και έγκυες γυναίκες. Άλλα συμπτώματα που συνοδεύουν την σιδηροπενική αναιμία είναι ο λήθαργος και η υπνηλία, η δυσκολία αναπνοής, η χλωμάδα και αισθητοί καρδιακοί παλμοί. Η διάγνωση της γίνεται με εξέταση αίματος ελέγχοντας αν είναι χαμηλά τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνη, αιματοκρίτη, μέσου όγκου ερυθρών – MCV, συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης στα ερυθρά – MCH, σιδήρου και φερριτίνης.

  • Άπνοια ύπνου

Η άπνοια ύπνου είναι μια σοβαρή διαταραχή του ύπνου, δηλαδή είναι μια ανωμαλία που διαταράσσει τον ύπνο και προκαλεί υπνηλία την ημέρα. Παρατηρούνται σύντομες διακοπές της αναπνοής, δηλαδή διακόπτεται προσωρινά η είσοδος του αέρα στους πνεύμονες παρά τη συνεχόμενη προσπάθεια εισπνοής. Αυτή η δυσκολία στην αναπνοή ευθύνεται στο ότι ξυπνάτε συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας και δεν σας επιτρέπει να ξεκουραστείτε. Παρατηρείται πιο συχνά σε ενήλικες με υπερβάλλον βάρος και η κατάσταση δυσχεραίνει όταν υπάρχει κατανάλωση αλκοόλ και καπνίσματος.   

  • Υποθυρεοειδισμός

Ο υποθυρεοειδισμός προκαλείται από την υπολειτουργία του θυρεοειδή αδένα με αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγή των θυρεοειδών ορμονών. Αυτή η υπολειτουργία προκαλεί κόπωση, αύξηση του σωματικού βάρους, μυϊκούς πόνους και το αίσθημα κατάθλιψης. Εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες μέσης ηλικίας και η διάγνωση του γίνεται με εξέταση αίματος ελέγχοντας τις ορμόνες του θυρεοειδή και τα αντισώματα του.

  • Διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια δια βίου κατάσταση υγείας κατά την οποία το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη με αποτέλεσμα το σάκχαρο (η γλυκόζη) να παραμένει σε υψηλά επίπεδα στο αίμα. Τα βασικά συμπτώματα που εμφανίζονται είναι πολυδιψία, πολυουρία, απώλεια βάρους και μυϊκού όγκου, κούραση, φαγούρα γύρω από τα γεννητικά όργανα, θολή όραση και αργή επούλωση πληγών. Η διάγνωση του γίνεται μέσω αιματολογικής εξέτασης.

  • Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη, το αίσθημα δυσαρέσκειας και λύπης δεν επιτρέπει στον πάσχοντα να ξεκουραστεί μέσα από τον ύπνο του. Μπορεί να διακοπεί ο ύπνος στη μέση ή να ξυπνήσει πολύ νωρίς. Η κατάθλιψη, στην πραγματικότητα, δεν είναι το παροδικό αίσθημα δυσαρέσκειας ή λύπης που πιθανό να νιώθετε για μερικές μέρες, είναι μια σημαντική ασθένεια που ταλαιπωρεί ένα ποσοστό του πληθυσμού για μερικές βδομάδες, μήνες ή/και χρόνια. Η ασθένεια αυτή προκαλεί πραγματική κούραση του ατόμου κάνοντας τον να νιώθει πως δεν έχει καθόλου ενέργεια.

  • Κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη είναι μια χρόνια, αυτοάνοση, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου που χαρακτηρίζεται από μόνιμη δυσανεξία στη γλουτένη, δηλαδή σε τρόφιμα με σιτάρι,  σίκαλη και κριθάρι. Πιθανολογείται ότι ένα μεγάλο ποσοστό σε ολόκληρο τον πλανήτη νοσεί από Κοιλιοκάκη αλλά δεν το γνωρίζει. Η διάγνωση της γίνεται με εξέταση αίματος ελέγχοντας συγκεκριμένα αντισώματα. Για την επιβεβαίωση της διάγνωσης πραγματοποιείτε βιοψία δείγματος ιστού του λεπτού εντέρου. Άλλα συμπτώματα που εμφανίζονται με την ύπαρξη της Κοιλιοκάκης (εκτός από την κούραση) είναι διάρροιες, αναιμία και ακούσια απώλεια βάρους.  

  • Αδενικός πυρετός

Ο αδενικός πυρετός είναι ένας τύπος ιογενούς λοίμωξης, η οποία είναι γνωστή επίσης και ως μολυσματική μονοπυρήνωση.  Εμφανίζεται κυρίως σε έφηβους και νεαρούς ενήλικες. Τα κυριότερα συμπτώματά του είναι ο υψηλός πυρετός, ο έντονος πονόλαιμος, οι φουσκωμένοι αδένες στο λαιμό και η υπερβολική κόπωση. Ενώ τα συμπτώματα του αρχίζουν να υποχωρούν μέσα σε 2-4 εβδομάδες, η κόπωση μπορεί να παραμείνει για κάποιους μήνες μετά.

  • Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ονομάζεται επίσης ως μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα (ή εγκεφαλοπάθεια). Ορίζεται ως μια σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει τόσο τους ενήλικες όσο και τα παιδιά και μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια ασθένεια και αναπηρία. Άλλα συμπτώματα εκτός από την κούραση και την συνεχή εξάντληση είναι ο μόνιμος πονόλαιμος, πονοκέφαλος και έλλειψη συγκέντρωσης και μνήμης, πόνος στους μυς και στις αρθρώσεις, δυσκολία στον ύπνο κ.α.

  • Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών – Restless legs

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών είναι γνωστό ως νόσος Willis-Ekbom. Είναι μια νευρολογική διαταραχή που κυρίως δρα στο μυϊκό σύστημα και ιδιαίτερα στους μυς των ποδιών. Το βράδυ η αίσθηση της μετακίνησης των ποδιών γίνεται εντονότερη με αποτέλεσμα να μην επιτρέπει στο άτομο να έχει μια καλή ποιότητα ύπνου και να ξεκουραστεί.

 

Συμβουλή: Μην αγνοείται τα σημάδια που σας στέλνει ο οργανισμός σας. Η κούραση μερικές φορές φαίνεται φυσιολογική ωστόσο η έντονη και παρατεταμένη κούραση είναι ένα ατράνταχτο σημάδι πως κάτι δεν πάει καλά. Σημαντικό είναι όμως, να μην είστε υπερβολικοί και να αξιολογείτε σωστά την ενδεχόμενη κούραση ή και άλλα συμπτώματα που μπορεί να έχετε.

 

Σημείωση: Άλλος ένας σημαντικός λόγος που μπορεί να συμβάλει στην συνεχόμενη και παρατεταμένη κούραση, ο οποίος δεν είναι ιατρικός αλλά πρέπει να αναφέρουμε για να τον αποκλείσετε πρώτο, είναι η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας. Η απουσία της άσκησης από τη ζωή σας, μειώνει τις αντοχές σας και σας προκαλεί το συνεχόμενο αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας. Εντάξετε στην καθημερινότητα σας δραστηριότητες που θα αυξήσουν την αντοχή σας, θα σας τονώνουν και θα μειώσουν το αίσθημα της κόπωσης. Μερικά λεπτά  περπατήματος την ημέρα είναι αρκετά ώστε να νιώσετε καλύτερα.  Αν είστε αρχάριοι ξεκινήστε με 10 – 20 λεπτά και σταδιακά αυξήστε το χρόνο.

 

Αντιγόνη Ανδρέου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος , R.D., MSc