Μαριναρισμένες γαρίδες στη σχάρα

Μαριναρισμένες γαρίδες στη σχάρα

Μια πολύ απλή και εύκολη μαρινάδα που θα κάνει τις γαρίδες σας, τόσο λαχταριστές που θα ξεχάσετε την συνηθισμένη σάλτσα κοκτέιλ! Μην σας τρομάξει το πιπέρι καγιέν, γιατί δεν θα το νοιώσετε καν. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκες ή κατεψυγμένες γαρίδες, και αν ο καιρός δεν είναι καλός για ψήσιμο στα κάρβουνα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρική σχάρα ή την σχάρα του φούρνου σας! Δοκιμάστε τις με σαλάτα, ψητή πατάτα (jacket) και σκορδόψωμο. Δεν θα μείνετε καθόλου απογοητευμένοι!

 

Υλικά για 6 μερίδες:

  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • ⅓ φλ. ελαιόλαδο
  • ¼ φλ. σάλτσα ντομάτας
  • 2 κ.γ. ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 2 κ.γ. ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • ¼ κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 1 kg φρέσκες ή κατεψυγμένες γαρίδες, αποφλοιωμένες και ξεφλουδισμένες
  • 1 φλ. ντοματίνια
  • 1-2 χρωματιστές πιπεριές
  • Ξυλάκια ή σμίλες για σουβλάκια

* κ.γ: κουταλάκι του γλυκού        φλ: φλιντζάνι 250ml

 

Μέθοδος Εκτέλεσης:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε μαζί το σκόρδο, το ελαιόλαδο, τη σάλτσα ντομάτας και το ξύδι. Προσθέστε το βασιλικό, το αλάτι και το πιπέρι καγιέν.
  2. Βάλτε τις γαρίδες στο μπολ και ανακατέψτε μέχρι να μαριναριστούν όλες ομοιόμορφα.
  3. Καλύψτε και βάλτε τις στο ψυγείο για 30 λεπτά έως 1 ώρα, ανακατεύοντας παράλληλα μία ή δύο φορές.
  4. Προθερμάνετε το grill σε μέτρια φωτιά (αν θα μαγειρέψετε στον φούρνο ή την ηλεκτρική σχάρα).  
  5. Περάστε τις γαρίδες σε σουβλάκια, τρυπώντας τις κοντά στην ουρά και κοντά στο κεφάλι. Μεταξύ τους, περάστε τα ντοματίνια και τις πιπεριές
  6. Ψήστε τις γαρίδες σε προθερμασμένο grill για  6-7 λεπτά ανά πλευρά, ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

 

Θρεπτική Αξία ανά μερίδα (4 ξυλάκια):

Ενέργεια/ Θερμίδες: 293 Kcal

Λιπαρά: 14 γρ.

Υδατάνθρακες: 6 γρ.

Πρωτεΐνη: 34.5 γρ.

Βιταμίνες και Μέταλλα:

Βιταμίνη C: 99.8%*

Σελήνιο: 90.9%

Βιταμίνη D: 63.3%

Βιταμίνη Α: 43.6%

Βιταμίνη Β12: 32.2%

Φώσφορο: 35.3%

Σίδηρος: 24.5%

* Ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης σύμφωνα με τις 2000 kcal.

 

Στέφανος Ματσούκας

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc